Νέα από τους εργατικούς χώρους

Κινητοποίηση στο ΑΧΕΠΑ: Οι κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας συνεχίζονται, καθώς η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω και της υποχρηματοδότησης στον φετινό προϋπολογισμό, έχει γίνει δραματική. Τη σκυτάλη παίρνουν οι τραυματιοφορείς του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Με απόφαση του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, πραγματοποιούν την Πέμπτη 11 Ιουνίου, δίωρη στάση εργασίας. Αιτία της κινητοποίησης οι τραγικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, οι οποίες ιδιαίτερα στον κλάδο τους έχουν οδηγήσει σε εξοντωτικά και ιδιαίτερα επισφαλή για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους ωράρια.
Το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου σε ταυτόχρονη εκδήλωση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΑΧΕΠΑ με αίτημα τη διεκδίκηση άμεσων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, καθώς η υποστελέχωση είναι ο κανόνας σε όλες τις υπηρεσίες και κλάδους των δημόσιων νοσοκομείων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Μεγάλη νίκη των εργαζομένων στο Δαφνί

Ν ικηφόρα έληξε η κινητοποίηση των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθήνας - Δαφνί, με την αποπομπή του πρώην πια, μνημονιακού διοικητή Π. Θεοδωράκη. Η νίκη αυτή των εργαζομένων ήρθε ύστερα από κατάληψη των γραφείων του διοικητή στο νοσοκομείο, η οποία άντεξε μια ολόκληρη εβδομάδα, παρά την απέλπιδα προσπάθεια του διοικητή να την ποινικοποιήσει, με αναφορά στον εισαγγελέα και κλήση σε κατάθεση του προέδρου, του γενικού γραμματέα και του αντιπροέδρου του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο.
Ένας αγώνας που ολοκληρώθηκε την εβδομάδα της κατάληψης αλλά είχε ξεκινήσει από τη στιγμή που ο Π. Θεοδωράκης διορίστηκε διοικητής από την προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση με στόχο το κλείσιμο του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι εδώ και πάνω από έναν χρόνο πραγματοποιούσαν κινητοποιήσεις για να μην κλείσει το νοσοκομείο, για τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου και για την πλήρη στελέχωσή του σε προσωπικό. Η αποπομπή του διοικητή ήταν γι’ αυτούς το πρώτο μεγάλο βήμα του αγώνα τους, που θα συνεχιστεί, όπως τονίζουν και στην ανακοίνωσή τους, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και για τα υπόλοιπα αιτήματά τους. Αποφασιστικά και πιέζοντας την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει αυτό που προεκλογικά υποσχέθηκε. Να σώσει τη δημόσια υγεία αντιμετωπίζοντας την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει οι μνημονιακές πολιτικές.
Πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα που καθυστερεί και έχει γίνει έρμαιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Οι εργαζόμενοι στο Δαφνί απέδειξαν με τη νίκη τους ότι δεν είναι αρκετό το να περιμένουμε πότε θα εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα. Απέδειξαν με τον αγώνα τους ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι ο βασικός εταίρος της κυβέρνησης για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών και της λιτότητας. Απέδειξαν ότι το μεγαλύτερο όπλο που έχουν οι εργαζόμενοι απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών και στην αδράνεια του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, είναι ο αγώνας τους. Ο αγώνας τους όχι μόνο για τα στενά οικονομικά συμφέροντα, όπως δεκάδες φορές έχουν κατηγορηθεί οι εργαζόμενοι που αγωνίζονται ειδικά στο Δημόσιο, αλλά για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας, για να έχουν ποιοτικότερες και δωρεάν υπηρεσίες οι ασθενείς.
Τομή φέρνει ο αγώνας των εργαζομένων στο Δαφνί και συνδικαλιστικά, καθώς αποδεικνύει ότι οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ και του ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους δουλειάς μπορούν να αποτελέσουν τον καθοριστικό κρίκο για νικηφόρους αγώνες. Η παράταξη ΡΙΖΑΨΥ, η παράταξη δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜΕΤΑ στο νοσοκομείο, που έχει και την πλειοψηφία στο ΔΣ, δεν σταμάτησε τον αγώνα παρά την αλλαγή κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή απαιτούσε την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων. Η κατάληψη στηρίχθηκε αποκλειστικά από αυτούς καθώς και από εργαζόμενους του νοσοκομείου (είναι χαρακτηριστικό ότι στην κινητοποίηση έξω από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αθήνας του Αιγάλεω δεν παραβρέθηκαν τα εκλεγμένα στο ΔΣ των εργαζομένων στελέχη του ΠΑΜΕ), από στελέχη του ΜΕΤΑ στην ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ, από συναδέλφους τους σε νοσοκομεία της Δυτικής Αθήνας (Θριάσιο, Αττικό, ΚΕΠΑ Αγ. Αναργύρων, κυρίως και εδώ στελέχη του ΜΕΤΑ) και από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αθήνα.
Το παράδειγμα του αγώνα των εργαζομένων στο Δαφνί πρέπει να απλωθεί παντού. Σε κάθε νοσοκομείο, μιας και ο Θεοδωράκης είναι ο μοναδικός μνημονιακός διοικητής που έχει διωχθεί, σε κάθε σωματείο, οργανώνοντας τη ρήξη με τα μνημόνια και τους δανειστές.

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Η Αριστερά δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα

Πανελλαδική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ώς τη λήξη της βάρδιας πραγματοποιεί την Τρίτη 16 Ιουνίου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Στο πλαίσιο της κινητοποίησης καλεί και σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα.
Η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ήρθε μέσα από την προσπάθεια να συντηρηθεί με κάθε τρόπο το αγωνιστικό προφίλ των παρατάξεων του Μπαλασόπουλου (πρώην ΠΑΣΚΕ) και της ΔΑΚΕ, όμως πατάει πάνω σε πραγματικά προβλήματα του κλάδου και οι παρατάξεις της Αριστεράς δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα. Μια κινητοποίηση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις του τομέα καθαριότητας, που προχωράνε σε πολλούς δήμους, δεν είναι γεγονός στο οποίο η Αριστερά και οι παρατάξεις της μπορούν να είναι αμέτοχες. Παρότι δεν θα αντιμετωπιστεί από μια τρίωρη ή τετράωρη στάση εργασίας που η παράταξη Μπαλασόπουλου και η ΔΑΚΕ δεν θα οργανώσουν με σοβαρό τρόπο, πρέπει να αντιμετωπιστεί με αγώνες.
Όσο δεν καταργείται το άρθρο 61 του νόμου 3979/2011 που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών καθαριότητας και όσο δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τα προβλήματα στους δήμους θα χειροτερεύουν. Ήδη τα βάρη σε όσους δήμους έχουν ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα έχουν μετακυλισθεί στους δημότες με αυξημένα δημοτικά τέλη. Η λύση που επιχείρησαν να δώσουν οι υπουργοί Κατρούγκαλος και Στρατούλης με το άρθρο 49 του νόμου 4325/2015 είναι ανεπαρκής. Δίνεται μεν η δυνατότητα να μην πεταχτούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι που δούλευαν σε ιδιώτες και έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, αλλά ταυτόχρονα παρατείνεται και το καθεστώς των εργολαβιών το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ και η ΔΑΣ-ΟΤΑ (ΠΑΜΕ) οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν με άμεσες πρωτοβουλίες σε κάθε δήμο, παίρνοντας στα χέρια τους την οργάνωση της στάσης εργασίας και των κινητοποιήσεων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και χτίζοντας γέφυρες αγώνα των αιτημάτων τους με τους δημότες σε κάθε δήμο, διεκδικώντας σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων του τομέα καθαριότητας, χρηματοδότηση των υπηρεσιών των δήμων που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των δημοτών, μειώσεις των δημοτικών τελών, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

 

Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για μετακινήσεις εργαζομένων

Σε ολιγοήμερη διαβούλευση έχει τεθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα το σχέδιο νόμου «Δαπάνες μετακινούμενων εντός και εκτός επικράτειας».
Προφανώς και ο τρόπος λειτουργίας του Δημοσίου, όπως έχει επιβληθεί από τον καπιταλισμό και τα μνημόνια, είναι προβληματικός και πρέπει να αλλάξει. Η λειτουργία του έχει σχεδιαστεί με επίκεντρο όχι τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, αλλά την ανάπτυξη του μεγάλου κεφαλαίου και των καπιταλιστών. Όμως το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, αντί να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του λαού, έρχεται για άλλη μια φορά να καταστήσει μοναδικούς υπεύθυνους γι’ αυτή την κατάσταση τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. 
Το νομοσχέδιο επαναφέρει τη μνημονιακή λογική των περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων, καταργώντας σχεδόν πλήρως τις αποζημιώσεις για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, και οφείλει να καταργηθεί. Δασικοί υπάλληλοι, γεωπόνοι, κτηνίατροι, μηχανικοί, τεχνικοί κ.λπ. οι οποίοι εργάζονται σήμερα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, πέρα από τη μέχρι τώρα μείωση κατά 40% των αποδοχών τους, θα υποχρεώνονται να μεταβαίνουν εκτός έδρας, πολλές φορές σε δυσπρόσιτες και δύσβατες περιοχές, χωρίς να αποζημιώνονται στοιχειωδώς για τα μικροέξοδα που αυτές οι μετακινήσεις προκαλούν.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία