Νέα από τους εργατικούς χώρους

Πογκρόμ στον «Μαρινόπουλο»: Πογκρόμ εναντίον εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις Carrefour - Μαρινόπουλος - DIA. Δεν είναι μόνο οι απολύσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας ιδιαίτερα σε βάρος των εργαζομένων που έχουν πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και δουλεύουν οχτάωρο. Με εντολή της εργοδοσίας, η ιδιωτική εταιρεία που έχει προσληφθεί για την ασφάλεια του χώρου προχωράει πια σε καθημερινούς ελέγχους των τσαντών του προσωπικού και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από τους χώρους εργασίας.
Ο στόχος προφανής. Να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι για να συνεχίσουν να ανέχονται τη βαρβαρότητα την οποία έχει επιβάλει σε εργασιακά δικαιώματα και συνθήκες εργασίας εφαρμόζοντας όλους τους μνημονιακούς νόμους ο όμιλος Μαρινόπουλος. Ο όμιλος τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μειώσεις στους μισθούς ενώ προσλαμβάνει εργαζόμενους με τους κατώτατους μισθούς και με ελαστικές μορφές εργασίας, που σημαίνει μισθούς των 200 και 300 ευρώ.
Έχει έρθει ο καιρός οι εργαζόμενοι να αντισταθούν αλλά και η κυβέρνηση να κάνει άμεσα πράξη τις προεκλογικές και μετεκλογικές εξαγγελίες της για τη θέσπιση νόμου που θα επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις και θα απαγορεύει τις ομαδικές απολύσεις.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Σχέδιο νόμου «Δαπάνες μετακινουμένων εντός και εκτός επικράτειας»: νέες περικοπές στο Δημόσιο!

Φ ορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου, περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις, είναι ανάστατες από την κατάθεση του νομοσχεδίου που περιορίζει για να μην πούμε ότι εξαλείφει τις μετακινήσεις εκτός έδρας, αφού η αποζημίωση είναι απαγορευτική για παροχή υπηρεσιών σε απόσταση μικρότερη από 160 χλμ. Στη χώρα μας αυτή η απόσταση απλά... δεν υπάρχει!
Πρωτοβάθμια σωματεία, ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ του Δημοσίου και η ίδια η ΑΔΕΔΥ καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα, απορρίπτοντας το σχέδιο νόμου που προτείνεται.
Μόνο ως συνέχιση των περικοπών και της ισοπεδωτικής λογικής του «φτωχολογίου» που ακολούθησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις μπορούν να ερμηνευθούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του κ. Μάρδα. 
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για να καταβληθεί ημερήσια αποζημίωση 40 ευρώ σε περίπτωση εκτός έδρας μετακίνησης υπαλλήλου του Δημοσίου και αυθημερόν επιστροφής του, θα πρέπει η απόσταση του προορισμού από την έδρα της υπηρεσίας να είναι μεγαλύτερη από 160 χιλιόμετρα σε περίπτωση χρήσης ιδιόκτητου μεταφορικού μέσου ή υπηρεσιακού αυτοκινήτου, ή μεγαλύτερη από 120 χιλιόμετρα σε περίπτωση μετακίνησης με συγκοινωνία, ή μεγαλύτερη από 20 ναυτικά μίλια για μετακινήσεις από την ηπειρωτική στη νησιωτική χώρα και αντίστροφα ή από νησί σε νησί... 
Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο για περιορισμό των μη μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου, των εξόδων μετακίνησης των υπαλλήλων κ.λπ. έρχεται να προσθέσει νέα προβλήματα στη μνημονιακή κατάσταση που βρέθηκε το Δημόσιο και ουσιαστικά να αποτελέσει την τελευταία πράξη για μεγάλο αριθμό υπηρεσιών (τεχνικές, δασικές και ελεγκτικές υπηρεσίες όπως αγροτικές/κτηνοτροφικές/διατροφικές, ΕΚΑΒ, εκπαίδευση, περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις κ.λπ.) οι οποίες θα αδυνατούν να λειτουργήσουν. Οι συντάκτες του νομοσχεδίου δεν αντιλαμβάνονται τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών μετακινήσεων, τις ανάγκες της ελληνικής υπαίθρου, τις απαιτήσεις της κοινωνίας, την έλλειψη υπηρεσιακών μέσων μεταφοράς. Δεν αντιλαμβάνονται ότι σύγχρονη ανάγκη της δημόσιας διοίκησης είναι η εγγύτητα στον πολίτη και στις αρμοδιότητές της. 
Η κατάργηση ουσιαστικά της αποζημίωσης και της κάλυψης των εξόδων των υπαλλήλων για μετακινήσεις δεκάδων χιλιομέτρων για υπηρεσιακές ανάγκες έχει ως στόχο είτε την περαιτέρω απαξίωση και το κλείσιμο δομών (που άρα θα εκχωρηθούν στους... γνωστούς ιδιώτες) είτε την κάλυψη αυτών των εξόδων από την πλευρά των εργαζομένων.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αν θέλουμε να είναι υπέρ της πλειονότητας του πληθυσμού, απαιτεί ένα νέο, σε ενιαία βάση σχεδιασμό του δημόσιου τομέα και των μηχανισμών του και όχι λογικές που μας οδηγούν να είμαστε «φτηνοί στ’ αλεύρι και ακριβοί στα πίτουρα», όπως συζητήθηκε και στην ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΑΑΤ-Φορέων-Περιφέρειας, που γνωρίζει από πολύ κοντά τα ζητήματα μετακινήσεων. 
Όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς ζητάνε την απόσυρση του νομοσχεδίου και νέο διάλογο, από μηδενική βάση, ώστε να υπάρξει πραγματική και δημοκρατική διαβούλευση, όχι «α λα παλαιά»!

Κατερίνα Γιαννούλια
 

Συμβασιούχοι ΟΑΕΕ: Μικρή νίκη

Προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι πρώην συμβασιούχοι του ΟΑΕΕ στην τελευταία τους συνέλευση, μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης για 400 προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία. 
Οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν πολυήμερη κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΕ, ενώ «εισέβαλαν» και στο γραφείο του αν. υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημ. Στρατούλη ενώ ο ίδιος δεν ήταν εκεί. 
Ως αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών τους είχαν την αύξηση του αριθμού των προσλήψεων στα Ταμεία από 300 σε 400 και συγκεκριμένα στον ΟΑΕΕ από 60 σε 118. Αυτό αποτελεί μια μικρή νίκη.
Βέβαια, αυτές οι θέσεις δεν είναι αρκετές ούτε για να καλύψουν τις χιλιάδες κενές θέσεις στα Ταμεία ούτε για να καλύψουν τους εκατοντάδες συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
Δυστυχώς, ο αγώνας τους δεν συντονίστηκε όπως θα έπρεπε με το σωματείο των μονίμων-αορίστου του ΟΑΕΕ και άλλους συμβασιούχους για να έχει καλύτερη έκβαση. 
Η διαίρεση και ο κατακερματισμός των αγώνων της εργατικής τάξης συνεχίζει να υπάρχει ακόμα σήμερα, παρά τις πολλές μάχες που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια. 
Αλλά το πιο αρνητικό στοιχείο αυτού του αγώνα αποτελεί η στάση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιτρέπεται η Αριστερά, ειδικά τώρα από τη θέση της κυβέρνησης, να είναι αντίθετη στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων. Η Αριστερά πρέπει να είναι αλληλέγγυα στους αγώνες της κοινωνίας για το δικαίωμα στη δουλειά, χωρίς διαχωρισμούς και προτιμήσεις. Όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια.
Από τα Ταμεία τα τελευταία χρόνια έχει αποχωρήσει σχεδόν το 50% των εργαζομένων και οι συνθήκες εργασίας φτάνουν το επίπεδο γαλέρας, ενώ και οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών και στην απονομή των συντάξεων έχουν χτυπήσει κόκκινο.
Αναμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ άμεσες και φιλεργατικές λύσεις απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, φτάνοντας και σε σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και τους δανειστές. Πάνω απ’ όλα οι ανάγκες των πολλών! 

Χρήστος Βαγενάς, 
μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΟΑΕΕ και μέλος ΔΣ ΠΟΠΟΚΠ

 

Συνεχείς κινητοποιήσεις στη Vodafone

 

Με απεργίες και στάσεις εργασίας απαντούν οι εργαζόμενοι της Vodafone στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει εργασιακή ζούγκλα. 
Οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πανελλαδική 24ωρη απεργία την Πέμπτη 25 Ιουνίου και αν δεν δεχθεί η εργοδοσία τα αιτήματά τους και ειδικά την ανάκληση των δύο τελευταίων απολύσεων συναδέλφων τους, έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν με τετράωρες στάσεις εργασίας στις 2 και τις 7 Ιούλη. Είναι οι δύο ημερομηνίες που έχει προγραμματιστεί συζήτηση στην Επιθεώρηση Εργασίας για τις δύο απολύσεις.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των εργαζομένων να αλλάξει τακτική, η εργοδοσία συνεχίζει να πράττει ακριβώς το αντίθετο, προσπαθώντας να εξαερώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα. Αρνείται την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, ώστε να μπορεί να εντατικοποιεί την εργασία, να μπορεί να δίνει σε εργολάβους ολόκληρα τμήματα της εταιρείας και να κάνει ελεύθερα απολύσεις, ειδικά ενόψει και της τελικής συγχώνευσης με τη HOL και την 360 Connect. Και βέβαια, για να συνεχίσει να έχει εργαζόμενους ενοικιαζόμενους με μισθούς πείνας 250 και 300 ευρώ και χωρίς δικαιώματα.
Το καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων, που κανονικά θα έπρεπε ήδη να είχε καταργηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, έχει επιτρέψει στην εργοδοσία τα τελευταία 6 χρόνια να μειώσει στο μισό τους εργαζόμενους της επιχείρησης και από 2.800 εργαζόμενους το 2009 σήμερα να έχει 1.400.
Ο αγώνας των εργαζομένων της Vodafone έχει ήδη κερδίσει την αλληλεγγύη, με ψηφίσματα από άλλα σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, οργανώσεις, συλλογικότητες κ.λπ. και μάλιστα και από εργαζόμενους άλλων χωρών, όπως Αγγλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ιράν. 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία