Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα «Μανωλάδα» στο Μαραθώνα;
Εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης και εξίσου πολλοί Έλληνες συμπαραστάτες συμμετείχαν το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μαραθώνα, ενάντια στη ρατσιστική τακτική που ακολουθεί μεγαλοϊδιοκτήτης γης στην περιοχή. Είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες νωρίτερα, περιστατικό κατά το οποίο καταστράφηκαν χωράφια με καλλιέργειες μεταναστών από ιδιοκτήτη εκτάσεων στην περιοχή. Πρόκειται για μεγαλοτσιφλικά που απασχολούσε τους συγκεκριμένους μετανάστες, οι οποίοι έφυγαν, νοίκιασαν χωράφια και καλλιεργούσαν λαχανικά και άλλα φυτά, τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν.
Εκτός από τις καταστροφές που προκλήθηκαν με την «εισβολή» που έγινε με αυτοκίνητο τύπου τζιπ στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και με οδηγό τον πρώην εργοδότη των μεταναστών, υπήρξαν και προπηλακισμοί σε βάρος τους, ενώ εισέβαλε σε σπίτι μεταναστών και χαστούκισε τον Σανά Ουλά, όπως καταγγέλλει η κοινότητα των μεταναστών.
Οι ζημιές υπολογίζονται από τους ίδιους σε 30.000 ευρώ και το περιστατικό καταγγέλθηκε στο Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ. Στην απόφαση της συνέλευσής τους που προηγήθηκε της διαδήλωσης, οι μετανάστες ζητούν «να σταματήσουν οι μέθοδοι μπράβων της Ν. Μανωλάδας».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Σούπερ μάρκετ του Μεσαίωνα

Ε ργασιακό μεσαίωνα έχουν επιβάλει σε πολλά σούπερ μάρκετ της αλυσίδας τους η «ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ» και η «Carrefour Μαρινόπουλος». Σε πολλές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας η δεύτερη έχει παραχωρήσει τα δικαιώματά της στην πρώτη αλλά, όπως αποδεικνύει η κατάσταση σε δυο τέτοια σούπερ μάρκετ του Νομού Καβάλας, στο Λιμένα Θάσου και στην Παραλία Οφρυνίου, μόνο τα δικαιώματα των εργοδοτών ικανοποιούνται. Αντίθετα, τα δικαιώματα των εργαζομένων απλά δεν υπάρχουν.
Στη Θάσο, η απογευματινή βάρδια που με βάση το πρόγραμμα εργασίας εργάζεται 14:20 - 21:00 στην πραγματικότητα δουλεύει 15:20 - 22:15. Δηλαδή τα παραπάνω καταστήματα κλείνουν στις 22:00, μία ώρα αργότερα από το νόμιμο ωράριο των σούπερ μάρκετ. Επίσης το ίδιο κατάστημα ανοίγει τις Κυριακές, κατά παράβαση της απόφασης του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στην ΠΕ Καβάλας. 
Ακόμη κι αν η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη ήταν διαφορετική, το κατάστημα και πάλι θα ήταν παράνομο, καθώς είναι μεγαλύτερο των 250 τ.μ. και σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται σε τέτοιου μεγέθους καταστήματα να ανοίγουν τις Κυριακές. Οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα καταστήματα εργάζονται επτά μέρες την εβδομάδα χωρίς ρεπό. Και στα δύο καταστήματα δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να πάρουν τις δύο εβδομάδες άδεια που δικαιούνται το καλοκαίρι, γιατί όπως ισχυρίζεται η εταιρεία βρίσκονται σε παραθαλάσσια περιοχή και έχουν πολλή δουλειά.
Και βέβαια, μετά τα παραπάνω, σε κάθε διεκδίκηση του σωματείου τους η απάντηση είναι η απειλή απόλυσης, ώστε να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να μη διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η εικόνα αυτή υπάρχει σε πολλά σούπερ μάρκετ και όχι μόνο των δύο αλυσίδων που αναφέρονται και η κατάσταση όσο η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν προχωράει σε εφαρμογή των εξαγγελιών της για τα εργασιακά και δεν κάνει άμεσες προσλήψεις στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

 

Forthnet-Netmed: Όχι στην τρομοκρατική απόλυση

Η ασυδοσία των εργοδοτών συνεχίζεται στον ιδιωτικό τομέα και όσο η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει την πάπια και δεν περνάει το νόμο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων η κατάσταση χειροτερεύει. Πρώτο μέλημα των εργοδοτών είναι η τρομοκράτηση εργαζομένων και οι απολύσεις.
Στη Forthnet-Netmed αυτές οι πρακτικές τείνουν να γίνουν μόνιμη συνήθεια. Όπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση, η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση της εργαζόμενης Κ.Μ., μέλους του σωματείου, στις 2 Ιούνη, λίγο μετά την εκλογοαπολογιστική συνέλευσή του και πριν από τις εκλογές του σωματείου. Το σωματείο απαιτεί την επαναπρόσληψή της και πραγματοποίησε την πρώτη του κινητοποίηση την Τρίτη 7 Ιούλη, με παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Καλλιθέα, όπου και γινόταν τριμερής συνάντηση για την απόλυση της εργαζόμενης και όχι μόνο. Ανάμεσα στις άλλες αυθαιρεσίες, οι οποίες επίσης έχουν καταγγελθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, είναι και η καταβολή προσαύξησης για τις άδειες του 2014 που δεν έδωσε η εργοδοσία.
Η εργαζόμενη πρέπει να επαναπροσληφθεί άμεσα. Η απόλυσή της είναι συνδικαλιστική δίωξη με στόχο να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι που επιλέγουν να παλέψουν συλλογικά μέσα από το σωματείο τους για να διεκδικήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι στη Forthnet-Netmed ζουν καθημερινά με το άγχος αν θα ανανεώσουν τη σύμβαση εργασίας τους για άλλον έναν μήνα καθώς ΣΣΕ δεν υπάρχει.

 

ΑΕΤ: Κινητοποιήσεις και επιστροφές

Την Πέμπτη 2 Ιούλη οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) πραγματοποίησαν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως και τις 12 το μεσημέρι. Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ καταγγέλλει παρέμβαση των διωκτικών Αρχών στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων του πανεπιστημίου. Μια παρέμβαση που έχει τις ρίζες της στην εποχή που Πρύτανης διατελούσε ο Θ. Φορτσάκης, νυν βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.
Ο βουλευτής της ΝΔ είχε ζητήσει τότε τη δίωξη των Αθηνάς Αλεξανδρή, Βανέσσας Πεντογάλου και Παναγιώτη Σωτήρη, για τα γεγονότα που ο ίδιος δημιούργησε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 30/10/2014. Στο πλαίσιο της πολιτικής Νόμος και Τάξη, που ακολούθησε η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου και συνεχίζει με τις πρακτικές του ο νυν υπουργός προστασίας των αστυνομικών που ξυλοκοπούν αγωνιστές, Γ. Πανούσης, για ηθική αυτουργία στη δημιουργία επεισοδίων. Επεισόδια που ο ίδιος είχε σκηνοθετήσει.
Η αλληλεγγύη στους διωκόμενους αγωνιστές χρειάζεται να απλωθεί με ψηφίσματα συμπαράστασης και αποφάσεις σωματείων, συλλόγων και συλλογικοτήτων. Η συνδικαλιστική δράση δεν μπορεί να ποινικοποιείται. Υπόλογος και κατάδικος στα μάτια των εργαζόμενων και της νεολαίας είναι αυτός που διέταζε τα ΜΑΤ να τους σπάνε τα κεφάλια, την ποινική δίωξη του οποίου θα έπρεπε να ζητάει σύσσωμη η Αριστερά, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης. Αλλά πού αυτά όταν έχεις ακόμη υπουργό τον Πανούση. 
Στα πανεπιστήμια την τελευταία εβδομάδα είχαμε και κάποια καλά νέα. Με την έκδοση του ΦΕΚ Β τευχ./1317 ολοκληρώθηκε η επιστροφή όλων των διαθέσιμων διοικητικών υπαλλήλων και στα 8 ΑΕΙ της χώρας. Κάτι που συμβάλλει στο να μειωθούν οι δυσκολίες στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Η επιστροφή τους είναι δικαίωση του αγώνα που πραγματοποιούν την τελευταία διετία οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων. Αγώνας που πρέπει να συνεχιστεί ώσπου να καταπέσει και η σκευωρία του Θ. Φορτσάκη.

 

Συνέδριο ΟΛΜΕ: Άνοδος της ριζοσπαστικής Αριστεράς

Με άνοδο της ριζοσπαστικής Αριστεράς αλλά χωρίς σημαντικές αποφάσεις έκλεισε το φετινό 17ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ.
Η παράταξη των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΡΙΖΑ) κατέγραψε άνοδο και βγήκε για δεύτερη φορά πρώτη, αυξάνοντας το ποσοστό των αντιπροσώπων της και εκλέγοντας τέσσερα μέλη στο νέο ΔΣ από 3 που είχε. Από δύο έδρες διατήρησαν οι δυνάμεις των Παρεμβάσεων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΛ-ΚΚΕ) και του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ). ΟΙ δυνάμεις της ΔΑΚΕ διατήρησαν τρεις έδρες, ενώ η ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚΕ) έχασε την εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο.
Παρότι το συνέδριο πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα και παρά το γεγονός ότι αυτό καθόρισε τη συζήτηση στο εσωτερικό του, δεν κατέληξε σε απόφαση. Παρά τις προσπάθειες αντιπροσώπων των ΣΥΝΕΚ και των Παρεμβάσεων, η γραμμή της αποχής και του άκυρου στο δημοψήφισμα, που πρότειναν οι δυνάμεις του ΜΛ-ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, ακύρωσαν τη δυνατότητα απόφασης από το συνέδριο. 
Στα θετικά του συνεδρίου μπορούν να καταγραφούν το ψήφισμα ενάντια στην κατάπτυστη στάση της ΓΣΕΕ για ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, η οριστική διαγραφή της ΕΛΜΕ Προτύπων Σχολείων από τη δύναμη της ομοσπονδίας, η εκπροσώπηση στο νέο ΔΣ για πρώτη φορά των συναδέλφων αναπληρωτών και οι προτάσεις για ιθαγένεια και ίσα δικαιώματα σε όλα τα παιδιά των μεταναστών.
Σάσα Χασάπη, εκπαιδευτικός

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία