Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ελεύθεροι πολιορκημένοι…
Κάπως έτσι νιώθουν 8 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί) της εφημερίδας «Ελευθερία» στη Λάρισα, όπου η εργοδοσία τους έθεσε σε τρίμηνη διαθεσιμότητα. Το επόμενο τρίμηνο, με βάση το σχετικό νόμο, οι 8 εργαζόμενοι θα παίρνουν το μισθό τους μειωμένο κατά 50%.
Η κατάσταση αυτή στην εφημερίδα «Ελευθερία» δεν είναι καινούργια. Είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που, με πρόσχημα τη μείωση κερδών, η εργοδοσία ακολουθεί την ίδια τακτική, βγάζοντας μαζικά σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους. Και δεν είναι αυτή η μόνη μνημονιακή οδός που εφαρμόζει η εργοδοσία στην «Ελευθερία». Έχουν προηγηθεί και απολύσεις εργαζομένων, επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθού.
Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι, που επί χρόνια με τη δική τους δουλειά οδήγησαν στο να λειτουργεί πετυχημένα και με πολλά κέρδη μια επιχείρηση, όπως και η «Ελευθερία» που ήταν από τις πιο γνωστές επαρχιακές εφημερίδες, είναι αυτοί που πληρώνουν και την κρίση που στο χώρο των ΜΜΕ έχει οδηγήσει σε ομαδικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και λουκέτα.
Σ’ αυτό το χώρο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να βάλει ταφόπλακα σε κάθε εργασιακό δικαίωμα, αν δεν σταματήσουν τα σχέδιά της για το Aσφαλιστικό με τους αγώνες μας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Συνεχείς κινητοποιήσεις στο ΝΑΤ

Σε συνεχείς κινητοποιήσεις βρίσκονται τις τελευταίες 25 μέρες οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο), του ταμείου δηλαδή ασφάλισης των ναυτικών. Είτε σε δικές τους 48ωρες και τριήμερες κινητοποιήσεις είτε συμμετέχοντας στις 48ωρες απεργίες της ΠΝΟ. Η τελευταία γενική τους συνέλευση αποφάσισε να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις ενόψει της γενικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη με συνέχιση των απεργιών τους. 
Το ΝΑΤ εμφανίζεται στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ωστόσο λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος στο ενιαίο ταμείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ειδικά το κομμάτι των πόρων, καθώς εκεί έχουμε να κάνουμε με ελευθεροπλοΐες και ναυτολόγια πλοίων και θα πρέπει να ελέγχεται αν υπάρχουν οφειλές η όχι. Είναι δε παράδοξο όταν σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης λειτουργούν ξεχωριστά ταμεία για τους ναυτικούς, εν ενεργεία και συνταξιούχους, η κυβέρνηση να θέλει να καταργήσει το ΝΑΤ.
Ταυτόχρονα την Τετάρτη 3/2/2016 θα κάνουν νέα γενική συνέλευση ενώ στις 12 το μεσημέρι θα μεταβούν στο Σύνταγμα όπου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στο Μαξίμου. Στόχος: «Να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η διάλυση του ΝΑΤ, τόσο για τους εν ενεργεία και τους συνταξιούχους ναυτικούς όσο και για τη ναυτιλία. Η ενέργεια αυτή προκρίθηκε διότι όσες επαφές κι αν υπήρξαν με τον υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο Γ. και τον υφυπουργό κ. Πετρόπουλο Α. δεν έγινε δυνατόν να αντιληφθούν την ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος και του ΝΑΤ».
Είναι βέβαιο ότι ακόμη κι αν τους δεχθεί σε συνάντηση ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να αντιληφθούν την αγωνία των εργαζομένων στο Ταμείο αλλά και των ασφαλισμένων σε αυτό. Η πρόθεσή της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι δεδομένη. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι χρειάζεται να συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους με αυτές των υπόλοιπων εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, με τους ναυτεργάτες και όλους όσους αντιστέκονται στα μνημόνια και το νομοσχέδιο-έκτρωμα του Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό. Γι’ αυτόν το λόγο είναι και σωστό το κάλεσμα που έχουν κάνει στην ΠΝΟ.

 

 

Wind: Τσουνάμι ελαστικότητας

Σαν τσουνάμι συνεχίζονται στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Wind οι προσλήψεις εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις και χαμηλούς μισθούς, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Wind (ΠΑΣΕ-Wind). Η εργοδοσία αρνείται να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ συνεχίζει και τις αναθέσεις τμήματος των εργασιών της σε εργολάβους, πατώντας πάνω στους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Νόμους που η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ τους έχει αφήσει ανέγγιχτους και έτσι οι εργοδότες βρίσκουν την ευκαιρία να προσπαθούν να τους επιβάλουν παντού, καταργώντας κάθε εργατικό δικαίωμα.
Ο ΠΑΣΕ-Wind καλεί, εκτός από τη συμμετοχή στη Γενική Απεργία στις 4 Φλεβάρη, και σε τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, στο κτίριο της επιχείρησης στη Λεωφόρο Αθηνών. Είναι η πρώτη κινητοποίηση του συλλόγου μετά την πετυχημένη 24ωρη απεργία που πραγματοποίησε στα μέσα Δεκέμβρη. Εκτός από τη μάχη για τη σωτηρία της κοινωνικής ασφάλισης ο Σύλλογος διεκδικεί και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, με τους όρους που ίσχυαν στην προηγούμενη συλλογική σύμβαση εργασίας. 
Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη δίωξη του συναδέλφου τους και μέλους του ΔΣ του ΠΑΣΕ-Wind, Στέφανου Μάλαμα. Ο Στ. Μάλαμας διώκεται για τη συμμετοχή του την Κυριακή 28 Δεκέμβρη του 2014 σε κινητοποίηση του Συλλόγου ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, στο βιβλιοπωλείο Ιανός. Είχε συλληφθεί στην επίθεση που έκαναν τα ΜΑΤ σε βάρος απεργών και συμπαραστατών και η δίκη αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Μάρτη 2016.

 

Λειτουργική κατάληψη στο ΙΓΜΕ

Λειτουργική κατάληψη στο ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία του υπουργείου Ενέργειας και την αδιαλλαξία της διοίκησης του ΙΓΜΕ να υπάρξει λύση στα προβλήματα λειτουργίας του Ινστιτούτου, αλλά και στα προβλήματα που έχουν προκαλέσει και στους ίδιους τους εργαζόμενους οι μνημονιακές πολιτικές.
Οι δαπάνες στον προϋπολογισμό του 2016 μειώνονται εκ νέου από 10 σε 9,15 εκατ. ευρώ, όταν την προηγούμενη πενταετία η μείωση έφτασε στο 350%. Όλα αυτά δεν είναι απλοί αριθμοί. Είναι περικοπές στη λειτουργία του ΙΓΜΕ και πιθανά νέες μειώσεις μισθών. Σε αυτά χρειάζεται να προστεθεί η μείωση του προσωπικού του. Από 400 εργαζόμενους το 2011 σήμερα έχει μόνο 200.
Το ΙΓΜΕ, που είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά και επαναλειτούργησε επί θητείας Λαφαζάνη, φαίνεται ότι είναι περιττό για την τωρινή ηγεσία του ΥΠΕΝ. Αλλιώς δεν εξηγείται γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι 45 προσλήψεις προσωπικού που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός, που μάλιστα δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ορθής λειτουργίας του ΙΓΜΕ. Η ίδια η διοίκηση είχε ζητήσει 137 προσλήψεις, αλλά έγιναν μόνο 62 απολύσεις συμβασιούχων που δούλευαν στο Ινστιτούτο μέχρι τον προηγούμενο μήνα. Και αυτά δεν είναι τα μόνα προβλήματα. Οι συνταξιούχοι περιμένουν από το 2013 την αποζημίωση των 2.250 ευρώ και δεν έχουν πάρει ακόμα τίποτα.
Τέλος, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ), ερευνητικά προγράμματα ύψους 15 εκατ. ευρώ στο Ενέργειας, Χαρτογράφησης, Ορυκτού πλούτου, Γεωτεχνικών μελετών, που προτάθηκαν από τους αρμόδιους επιστήμονες, περικόπηκαν κατά 50% και από τον μήνα Οκτώβριο, που άρχισαν οι διαδικασίες, βρίσκονται σε αναμονή, καθώς για την εκτέλεσή τους προβλέπονται πάνω από 100 συμβασιούχοι.

 

 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία