Νίκη των κινητοποιήσεων στη SPEEDEX – Δικαίωση του αδικοχαμένου Γεράσιμου Σταμίρη

Φωτογραφία

Ο ταξικός πόλεμος που διεξάγεται μέσα στην οικονομική κρίση μετράει θύματα. Αυτοκτονίες, αλλά και θάνατοι εργαζομένων, υπό την απειλή της απόλυσης, της ανεργίας και των δυσβάστακτων χρεών. Μετράει όμως και μικρές, αλλά πολύ σημαντικές νίκες, όπως αυτή που σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες του Μάη στον κλάδο των ταχυμεταφορών.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Την Κυριακή 27 Μαΐου, ο Γεράσιμος Σταμίρης, εργαζόμενος στην εταιρεία SPEEDEX, δεν άντεξε το βάρος της πίεσης, που του ασκήθηκε, και κατέληξε από ανακοπή καρδιάς. Δύο μέρες νωρίτερα είχε ανακριθεί από τον υπεύθυνο ασφάλειας της εταιρείας, Δ. Τσώτα, στα γραφεία του κτιρίου της SPEEDEX στο Βοτανικό, για την απώλεια 3 φακέλων της Alpha Bank. Σε αυτή την τρομοκρατική ανάκριση δεν επιτράπηκε η παρουσία μέλους της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου SPEEDEX , αλλά ούτε και του προϊστάμενου στο τμήμα όπου εργαζόταν ο Γ. Σταμίρης.

 

Ο υπεύθυνος ασφαλείας της SPEEDEX απείλησε τον Γ. Σταμίρη ότι η εταιρεία θα ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του για την απώλεια των φακέλων, εκτός αν ο ίδιος επιλέξει να αποχωρήσει οικιοθελώς, χάνοντας τη δουλειά του. Ο Γεράσιμος Σταμίρης είχε πάρει πρόσφατα αναρρωτική άδεια και ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή. Στη SPEEDEX γνώριζαν το πρόβλημα υγείας του, αλλά εξακολούθησαν τη στενή πίεση πάνω του. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο οικονομικός διευθυντής  της εταιρείας, Π. Γιαννίκης, επέμεινε στην άσκηση δίωξης εναντίον του, στη διάρκεια δεύτερης συνάντησης με τον άτυχο εργαζόμενο παρουσία και μέλους της διοίκησης του ΣΕΤΤΕΑ, κλαδικού σωματείου στο χώρο των ταχυμεταφορικών και ταχυδρομικών εταιρειών.

Εκβιασμοί
Η SPEEDEX οδήγησε έναν εργαζόμενο στο θάνατο, επιτρέποντας στα δύο μεγαλοστελέχη της να του ασκήσουν ωμούς εκβιασμούς. Είναι μια τακτική που πολλές φορές έχει εφαρμόσει η ίδια εταιρεία (από τις μεγαλύτερες στον κλάδο), αντίστοιχη με όλες τις εταιρείες ταχυμεταφοράς, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, πατώντας πάνω στους νόμους των μνημονίων.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα. Με κάλεσμα του ΣΕΤΤΕΑ και του επιχειρησιακού σωματείου στη SPEEDEX, προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 29/5, κατά τη διάρκεια της κηδείας του άτυχου εργαζόμενου, με αιτήματα την άμεση απομάκρυνση του υπεύθυνου ασφαλείας Δ. Τσώτα, τον άμεσο καταλογισμό ευθυνών σε όλους τους υπεύθυνους για το θάνατο του Γ. Σταμίρη και την καταβολή αποζημίωσης στους δικαιούχους κληρονόμους του. Η μαζική συμμετοχή και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων στο να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, έκαμψε την αρνητική στάση της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου και το ανάγκασε να κηρύξει νέες στάσεις εργασίας για τις δύο επόμενες μέρες, όπως πρότεινε το κλαδικό σωματείο, πετυχαίνοντας μια πρώτη νίκη. Η εταιρεία αναγκάστηκε να προχωρήσει στην απόλυση-παραίτηση του υπευθύνου ασφαλείας, Δ. Τσώτα. Τα δύο σωματεία ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους, αλλά θα ζητήσουν την παρέμβαση εισαγγελέα, για να διερευνηθούν περαιτέρω ευθύνες της εταιρείας.

Ταξικός πόλεμος
Η επιτυχία αυτή έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο, με τους εργαζόμενους να δέχονται απανωτά χτυπήματα. Υπεύθυνοι για το θάνατο του ταχυμεταφορέα δεν είναι μόνο η SPEEDEX. Είναι τα μνημόνια και οι εμπνευστές τους. Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, η τρόικα, ο ΣΕΒ, οι τραπεζίτες. Όλοι αυτοί που οδηγούν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση και το θάνατο από την οικονομική κρίση, ενώ αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν γεμάτες τσέπες παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι δημιούργησαν την κρίση. Ο αγώνας των εργαζομένων στις ταχυμεταφορές, όπως και όλων των άλλων θα συνεχιστεί ως την πλήρη ανατροπή των μνημονίων και την εκδίωξη όσων επιμένουν να τα υπερασπίζονται. Αυτή θα είναι και η τελική δικαίωση για τον Γ. Σταμίρη και όσους εργαζόμενους έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους. Σε αυτό τον αδυσώπητο ταξικό πόλεμο, που διεξάγεται, δεν υπάρχει άλλος δρόμος: Ή αυτοί. Ή εμείς!

Επικαιρότητα

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία