Να γίνει στο κέντρο της Αθήνας η δίκη των νεοναζί

Φωτογραφία

Ξ εκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη και συνεχίζεται στις 7 Μάη, στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Από νωρίς το πρωί της 20ής Απρίλη, πάνω από 2.000 αντιφασίστες διαδηλωτές από 4 διαφορετικές προσυγκεντρώσεις ενώθηκαν στη συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Σολωμού, έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, απαιτώντας την καταδίκη της ναζιστικής οργάνωσης. Λίγες μόνο δεκάδες αμετανόητων χρυσαυγιτών συγκεντρώθηκαν στην άλλη πλευρά των φυλακών Κορυδαλλού, επί της οδού Σολωμού, θλιβερή σκιά του εαυτού των –άλλοτε κραταιών– ταγμάτων εφόδου της συμμορίας.
Όλη η γύρω περιοχή είχε καταληφθεί με πάνω από 2.000 αστυνομικούς. Παρά την αστυνομοκρατία βέβαια, δεν έγινε κατορθωτό να αποτραπεί επίθεση των συγκεντρωμένων νεοναζί εναντίον φίλων του Παύλου Φύσσα, που επρόκειτο να καταθέσουν ως μάρτυρες κατηγορίας, επιβεβαιώνοντας πως η συντροφική σχέση των φασιστών με τις δυνάμεις ασφαλείας δεν έχει διαταραχθεί, ιδιαίτερα λόγω της δίωξης της Χρυσής Αυγής.
Αποτέλεσμα της πάνδημης απαίτησης της κοινωνίας να δικαστούν οι φασίστες για τα εγκλήματά τους ήταν η μη αναβολή της δίκης λόγω ακαταλληλότητας της αίθουσας, γεγονός που αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές. Έτσι η δίκη ξεκίνησε με την ανάγνωση του καταλόγου των 69 κατηγορουμένων και των 133 μαρτύρων του κατηγορητηρίου και διακόπηκε λόγω του ότι ένας από τους κατηγορούμενους (ο χρυσαυγίτης Νίκος Παπαβασιλείου, καταδικασμένος ήδη για τον εμπρησμό καταστήματος μεταναστών στην πλατεία Αμερικής) δήλωσε πως δεν έχει δικηγόρο, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει το διορισμό συνηγόρου και να ορίσει νέα ημερομηνία στις 7 Μάη, για να συνεχιστεί η δίκη.
Ήταν προφανής ο στόχος των χρυσαυγιτών, με το «καλημέρα», να κωλυσιεργήσουν με διαδικαστικά τεχνάσματα την έναρξη της ουσιαστικής διαδικασίας της δίκης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.
Προφανέστατος ήταν και ο στόχος των βουλευτών της Χρυσής Αυγής να εξαφανιστούν από το κάδρο του εδωλίου του κατηγορουμένου, καθώς όλοι εκτός του Ματθαιόπουλου απουσίασαν και εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους τους.
Στα θετικά των αντανακλαστικών της Αριστεράς καταγράφεται η παρουσία 8 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Κορυδαλλό στις 20 Απρίλη, συνδικαλιστών και δημοτικών συμβούλων μέσα και έξω από τη δικαστική αίθουσα.
Από την πλευρά του αντιφασιστικού κινήματος και της Αριστεράς θα χρειαστεί να κρατήσουμε τη δίκη των νεοναζί στην επιφάνεια σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, καθώς και να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη σημασία της καταδίκης των φασιστών σε γειτονιές, χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης. Το επόμενο διάστημα οργανώνονται ανοιχτές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά και της Κίνησης «Απελάστε το ρατσισμό» στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένεται να πάρουν τοπικοί φορείς σε μια σειρά από περιοχές της χώρας.
Στις 7 Μάη, θα ξαναβρεθούμε μέσα κι έξω από τη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, για να διεκδικήσουμε τη μεταφορά της δίκης σε κεντρικό χώρο της Αθήνας, καθώς και για να αποτρέψουμε τις όποιες νέες απόπειρες των νεοναζί να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα. Απαιτούμε η δίκη να ξεκινήσει και να μπει άμεσα στην ουσία των υποθέσεων που συνεκδικάζονται, με πρώτη αυτή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία