Να καταδικαστεί η ηγεσία των νεοναζί

Φωτογραφία

Λίγο πριν από τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τα στρατόπεδα των φασιστών και των αντιφασιστών παρατάσσουν τις δυνάμεις τους και προετοιμάζονται για την αναμέτρηση.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Ενδεικτική πρόβα τζενεράλε ήταν η 21η Μάρτη, παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού: χιλιάδες αντιρατσιστές και αντιφασίστες διαδηλωτές συμμετείχαν σε διαδηλώσεις, εκδηλώσεις και δράσεις σε όλη την Ελλάδα, την ώρα που δεν ξεπερνούσαν τους 300-400 οι θλιβεροί νεοναζί που συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία τους στο σταθμό Λαρίσης, σε μια αντισυγκέντρωση-πρόκληση καταγγελίας του υποτιθέμενου «ρατσισμού κατά των Ελλήνων».
Αθώες περιστερές
Παρόλο που ναζιστικές συμμορίες συνεχίζουν να προκαλούν σε διάφορες περιοχές της χώρας (π.χ. επίθεση των χρυσαυγιτών κατά Έλληνα γιατρού και μεταναστών στα Χανιά), ο δημόσιος λόγος τους μεταλλάσσεται σταδιακά σε κήρυγμα επιπέδου κατηχητικού. Στα μέσα Μάρτη, ο Παναγιώταρος σε ζωντανή κάλυψη από τη ΝΕΡΙΤ αποκαλούσε «ακρίδες που λυμαίνονται και κατασπαράσσουν τα πάντα» τους Ρομά και τους «λαθρομετανάστες» και υπογράμμιζε πως «αν ήταν στο χέρι της Χρυσής Αυγής, όλα τα τζαμιά θα είχαν γίνει αμμοχάλικο αντί για χώροι λατρείας». Αντίθετα στις 21 Μάρτη, οι ομιλητές της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να αμβλύνουν τις ρατσιστικές γωνίες στο λόγο τους, ενώ από την επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής αρνήθηκαν ακόμα και την πατρότητα στα τρικάκια με την υπογραφή τους που καλούσαν στη συγκέντρωση μίσους και βρόμισαν τους δρόμους της Αθήνας την προηγούμενη μέρα με το σύνθημα «έξω οι λαθρομετανάστες». Ο λόγος είναι απλός: λίγο πριν από το δικαστήριο, ο λύκος ντύνεται με προβιά προβάτου που θα συνεχίσει να φορά για όσο χρειαστεί και μέσα στη δικαστική αίθουσα, προκειμένου να αποκοιμίσει και να αδρανοποιήσει το αντίπαλο στρατόπεδο, ευελπιστώντας για άλλη μια φορά σε ευνοϊκή αντιμετώπιση από το δικαστήριο που θα οδηγήσει ξανά τους αρχιφασίστες να τη βγάλουν καθαρή. Για τους ίδιους λόγους ο εκπαιδευτής των ταγμάτων εφόδου Κασιδιάρης, στη δίκη κατά την οποία είχε αθωωθεί για την επίθεση στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου το 2007, είχε εκφράσει τη συμπάθειά του στο θύμα αρνούμενος οποιαδήποτε ανάμειξη και αποκηρύσσοντας τη βία, ενώ πρόσφατα στη δίκη της πανεπιστημιακού Μαίρης Μαυρή ύστερα από μήνυση του Κασιδιάρη ο φασίστας εμφανίστηκε «μεγαλόθυμος» δηλώνοντας πως δεν επιδιώκει πλέον την ποινική της δίωξη...
Την ίδια ώρα η μικρή δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού χωρητικότητας 150 καθημένων ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια δίκη-ορόσημο, με 69 φασίστες κατηγορουμένους, 150 συνηγόρους των φασιστών και 145 μάρτυρες κατηγορίας, που με την προσθήκη και όλων των υπόλοιπων μαρτύρων που θα προτείνουν οι δύο πλευρές στο δικαστήριο αναμένεται να ξεπεράσουν τους 500! Πρόκειται για πλήρη ανατροπή των αστικών δικονομικών κανόνων, που προβλέπουν ανοιχτές και δημόσιες διαδικασίες και ελεύθερη πρόσβαση για το ακροατήριο. Η πρόβλεψη ακόμα και για τους δημοσιογράφους είναι να παρακολουθήσουν τη δίκη από άλλη αίθουσα μέσω κλειστού κυκλώματος και video wall! Αν μάλιστα επαναληφθούν σκανδαλώδεις πρόνοιες υπέρ του χρυσαυγίτικου ακροατηρίου που είδαμε σε προηγούμενες υποθέσεις με κατηγορούμενους νεοναζί (π.χ. Κασιδιάρης, Μπαρμπαρούσης κ.λπ.), τότε θα πρόκειται για άλλη μια δίκη φασιστών που θα διεξαχθεί σε περιβάλλον τοπικής γιάφκας της ΧΑ, με προπηλακισμούς και ύβρεις κατά των μαρτύρων κατηγορίας και των θυμάτων τους. Το αντιφασιστικό κίνημα και η Αριστερά έχουμε καθήκον να μην επιτρέψουμε την επανάληψη μιας τέτοιας παρωδίας. Ήδη τοπικοί φορείς ύστερα από πρωτοβουλία του δήμου Κορυδαλλού αξιώνουν τη μεταφορά της δίκης σε άλλο χώρο, επικαλούμενοι τη γειτνίαση των φυλακών με 11 σχολικά συγκροτήματα της περιοχής. Συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έχουν ζητήσει επίσης τη μεταφορά της δίκης στην πολύ πιο ευρύχωρη αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, όπου είχε διεξαχθεί και η δίκη του Περίανδρου για τη δολοφονική επίθεση κατά του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή. Σε πρόσφατη σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, εκείνος απάντησε πως «η δίκη θα ξεκινήσει κανονικά στον Κορυδαλλό, κάτι άλλο δεν μπορεί να γίνει σε αυτήν τη φάση» και υποσχέθηκε ότι «ο τόπος διεξαγωγής της θα επανεξεταστεί, αν τεθεί θέμα στο δικαστήριο κατά την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας».
Κίνημα
Σε αυτές τις συνθήκες, η μαζική παρουσία αντιφασιστών μέσα κι έξω από το δικαστήριο αποκτά ιδιαίτερη αξία. Όπου και να ξεκινήσει τελικά η δίκη, στις 20 Απρίλη, πρώτη μέρα διεξαγωγής της, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά καλεί σε αντιφασιστική συγκέντρωση για την καταδίκη της ηγεσίας της ΧΑ. Την ίδια ώρα συγκροτείται παρατηρητήριο της δίκης με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, των Δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΑ και του Αντιφασιστικού Συντονισμού, με στόχο την πλήρη κάλυψη και δημοσιότητα της δίκης και των όρων διεξαγωγής της. Η Αριστερά χρειάζεται να στηρίξει αυτές τις πρωτοβουλίες και την ίδια ώρα να δηλώσει με τον πιο ξεκάθαρο και κεντρικό τρόπο πως επιθυμεί την καταδίκη των ναζιστών εκφράζοντας –επιτέλους– πολιτικά τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που απαιτεί δικαιοσύνη για τα εκατοντάδες θύματα των χρυσαυγιτών.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία