Να καταδικαστούν οι «Αυτόνομοι» νεοναζί της Πανόρμου

Φωτογραφία

Στις 30 Ιουνίου συνεχίζεται για δεύτερη μέρα (μετά τις 8/6) στο Εφετείο η εκδίκαση της υπόθεσης των «Αυτόνομων Εθνικιστών», της ναζιστικής συμμορίας που το Γενάρη του 2010 είχε επιτεθεί σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο μετρό Πανόρμου, τραυματίζοντας 3 από τους συγκεντρωμένους.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θάνος Λυκουργιάς

Υπενθυμίζουμε πως η συγκέντρωση οργανωνόταν από πλήθος σωματείων και μαζικών φορέων της περιοχής (Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, τοπικός σύλλογος δασκάλων και ΕΛΜΕ, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ελπίς, Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό και πολλοί άλλοι), ως απάντηση σε προηγούμενη επίθεση της ίδιας ομάδας σε αντιρατσιστική εκδήλωση στον Πολιτιστικό Σύλλογο. Οι νεοναζί είχαν επιλέξει να κάνουν επίδειξη δύναμης, αλλά είχαν αποκρουστεί επιτυχώς από τους συγκεντρωμένους και συνελήφθησαν τελικά 45 εξ αυτών (οι 13 ήταν ανήλικοι και έχουν ήδη καταδικαστεί). Η πρώτη μέρα κύλησε με την άρνηση της προέδρου στο αίτημα –για πρώτη φορά από μέρους μας– για αναβολή, καθώς ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής ήταν αδύνατο να παραστεί γιατί συμμετείχε την ίδια μέρα ως πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ακολούθησε ανάκριση, στην ουσία, των δύο πρώτων μαρτύρων κατηγορίας από τους 15 περίπου δικηγόρους των ναζί: ο πρώτος μάρτυρας εξετάστηκε πάνω από δύο ώρες! Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ένας εκ των 15 συνηγόρων των φασιστών είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος έδωσε το στίγμα του λέγοντας ότι οι αντιρατσιστικοί φορείς «καίμε εγγύους», προσπαθώντας να μας συσχετίσει με τη Marfin... 
Η σημασία να καταδικαστούν οι νεοναζί «Αυτόνομοι Εθνικιστές» είναι προφανής. Αξίζει να θυμίσουμε πρώτα απ’ όλα ότι η επίθεση στο μετρό Πανόρμου, όπως και εκείνη που είχε προηγηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο, ήταν οι πρώτες και μέχρι σήμερα οι τελευταίες που πραγματοποιήθηκαν μέρα μεσημέρι και μάλιστα εναντίον συγκέντρωσης μαζικών φορέων. Ούτε η Χρυσή Αυγή δεν έχει αποτολμήσει μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο... Από κει κι έπειτα, οι ίδιοι οι «Αυτόνομοι» μόνο αυτόνομοι δεν είναι. Η παρουσία πρωτοκλασάτων δικηγόρων του ακροδεξιού χώρου, με προεξάρχοντα τον Φαήλο Κρανιδιώτη, αποδεικνύει τη σχέση τους με τον σκληρό πυρήνα της ακροδεξιάς. Ο βασικός κατηγορούμενος Δημήτρης Παπαγεωργίου, «αστέρας» των ακροδεξιών φυλλάδων και καταδικασμένος για παλαιότερη επίθεση –ως χρυσαυγίτης τότε– μετά τη σύλληψη και προφυλάκισή του είχε βρεθεί υποψήφιος στο νομαρχιακό ψηφοδέλτιο του Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ κείμενα συμπαράστασης είχαν συνυπογράψει ο Θάνος Πλεύρης, ο Βορίδης, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης κ.ά. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι «Αυτόνομοι» δεν είναι καθόλου δευτερεύουσα ομαδούλα «τρελαμένων» φασισταριών.
Κρίσιμη συγκυρία
Πολύ περισσότερο όμως, η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της περιόδου, τα βασικά χαρακτηριστικά της οποίας είναι δύο: α) Το κεντρικό γεγονός, η δίκη της Χρυσής Αυγής, έχει ξεκινήσει αλλά κινείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς ώστε να φθαρεί το ενδιαφέρον για την έκβασή της, ενώ αμφισβητείται ακόμα και η παράσταση των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής στις επιμέρους υποθέσεις για τη γενική κατηγορία περί «εγκληματικής οργάνωσης» που βαρύνει κυρίως τους αρχιναζί. β) Εξίσου σημαντικό, οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών, ομοφυλόφιλων (π.χ. πυροβολισμός εναντίον τρανς γυναίκας στο κέντρο της Αθήνας), αλλά και του κινήματος (επίθεση στη μοτοπορεία στον Ασπρόπυργο, εισβολή οπλισμένου χρυσαυγίτη προ ολίγων ημερών στο δημαρχιακό μέγαρο Περάματος, μετά τη μαζικότατη τοπική αντιφασιστική διαδήλωση) έχουν αρχίσει να πληθαίνουν και πάλι. Ακριβώς σε αυτήν τη φάση, που οι φασίστες προσπαθούν να ξαναβγούν στο προσκήνιο και στους δρόμους, χρειάζεται να συνεχιστεί η αλυσίδα καταδικαστικών αποφάσεων για κάθε επίθεση, που να μη τους αφήνει κανένα περιθώριο να νομιμοποιηθούν και να αποθρασυνθούν.
Πριν από λίγες ημέρες καταδικάστηκαν σε 14ετή και 15ετή φυλάκιση χωρίς αναστολή τρεις χρυσαυγίτες για επίθεση εναντίον δύο γυναικών στο Μεταξουργείο το 2011. Προ ολίγων μηνών καταδικάστηκαν άλλοι δύο για επίθεση σε μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Σέρρες. Λίγο πιο πριν υπήρξε καταδίκη για την εμπρηστική επίθεση εναντίον Πακιστανών αλιεργατών στην Ιεράπετρα, κ.λπ. Οι αποφάσεις αυτές, με μεγαλύτερες ή και με μικρότερες ποινές, κόβουν το βήχα στους καταδικασθέντες –γιατί μετά υπάρχει προηγούμενο...– και όσο πληθαίνουν, ρίχνουν βαριά σκιά στους επίδοξους τραμπούκους.
Το κίνημα χρειάζεται να κάνει σημαία του αυτές τις αποφάσεις. Μέχρι την οριστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, κάθε απόφαση συμπληρώνει το παζλ και μας φέρνει πιο κοντά στο τσάκισμα των νεοναζί. Όσον αφορά τους «Αυτόνομους», θυμίζουμε πως η σύλληψή τους οδήγησε άμεσα στην αφάνεια τη μέχρι τότε υπερδραστήρια συμμορία... Χρειάζεται αυτός ο κύκλος να κλείσει οριστικά.
Σε αυτή την κατεύθυνση, οι φορείς της περιοχής, πεντέμισι χρόνια μετά την επίθεση, συνεχίζουν τη συντονισμένη δράση τους και καλούν σε νέα συγκέντρωση την Τρίτη 30 Ιουνίου, στις 9 π.μ., έξω από το Εφετείο. Πραγματοποιήθηκε  συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 22/6, στις 12 το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει κύκλος αφισοκολλήσεων και διανομής φυλλαδίων για την ενημέρωση των πολιτών στους Αμπελοκήπους και τις υπόλοιπες γειτονιές της Αθήνας. Χρειάζεται η αντιφασιστική συγκέντρωση να στηριχθεί από όλες τις δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς, από κάθε αντιφασίστα και δημοκρατικό πολίτη. Με τη μαζική μας παρουσία να δείξουμε εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας καθαρά το συσχετισμό και τη διάθεση της κοινωνίας. Να κάνουμε απόλυτα σαφές ότι ο φασισμός δεν χωράει ανάμεσά μας και ότι δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από την παραδειγματική καταδίκη τους!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία