Να μην κλείσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση!

Φωτογραφία

Συγκλονιστικές στιγμές αγώνα και αλληλεγγύης στην ΕΡΤ: Ο κόσμος των αντιστάσεων είναι εδώ!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Α πόγευμα Τρίτης 11 Ιούνη. Με ένα προκλητικό τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Σίμος Κεδίκογλου ανακοινώνει ότι από τις 11.00 το βράδυ θα πέσει «μαύρο» στο σήμα της ΕΡΤ. Περίπου 2.600 εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο ακαριαία. Το δικαίωμα στην ελεύθερη ενημέρωση φιμώνεται. Είχε προηγηθεί, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, η δημοσίευση της πραξικοπηματικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επισημοποιούσε το λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ώστε να βρεθούν εύκολα οι 2.000 απολύσεις (εντός του μήνα) σε φορείς του Δημοσίου, όπως ορίζουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις.

Μπροστά στα αδιέξοδα του κυβερνητικού «success story», η ΕΡΤ φαντάζει για τον Σαμαρά ως ο «εύκολος» οργανισμός για το ξήλωμα του δημόσιου τομέα. Τα ακροδεξιά κυβερνητικά επιτελεία όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Το «καπάκι» της κοινωνικής οργής, που σιγοβράζει από τα απάνθρωπα μέτρα της τρικομματικής διακυβέρνησης, έχει ανοίξει. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ΕΡΤ μετατρέπονται σε κεντρική πολιτική αντιπαράθεση. Οι τριγμοί στην κυβερνητική συνοχή οδηγούν σε πολιτική κρίση.

Μικρό «Πολυτεχνείο»
Από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει το κτίριο της Αγ. Παρασκευής και εκπέμπουν ολοήμερο πρόγραμμα, απαιτώντας να παρθεί αμέσως πίσω το σχέδιο εξαφάνισης χιλιάδων θέσεων εργασίας και ολοκληρωτικής παράδοσης του αγαθού της ενημέρωσης στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Οργανώνουν περιφρουρήσεις, ομάδες καθαριότητας και φυσικά με τις μεγάλες επικοινωνιακές δυνατότητες της ΕΡΤ, στέλνουν μήνυμα αντίστασης σε κάθε γωνιά της χώρας. Οι πομποί της ΕΡΤ έπεσαν με την παρουσία των ΜΑΤ, αλλά είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω άλλων διαύλων (Κόκκινο 105.5, 902 κ.ά.) το πρόγραμμα των εργαζομένων φτάνει παντού. Κάποιοι από αυτούς έχουν να κοιμηθούν δύο ή τρεις νύχτες.

Τα γραφεία των κάθε λογής συμβούλων και διευθυντών, που διόριζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι άδεια. Στους υπολογιστές γράφονται ανακοινώσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ, της ΕΣΗΕΑ και οι λίστες καλεσμένων του 24ωρου προγράμματος. Τα πάντα στην αίθουσα σύνταξης των ειδήσεων και στο κοντρόλ δουλεύουν κανονικά: «Εργάτη μπορείς, χωρίς αφεντικά...».

Από το βράδυ που έπεσε ο διακόπτης και κάθε μέρα έκτοτε, πραγματοποιούνται μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις έξω από το ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής. Ανάλογες εικόνες διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και σε κάθε πόλη που υπάρχουν εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι, νεολαίοι και συνταξιούχοι, μαθητές και φοιτητές βρίσκονται εκεί για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η πρωτοφανής κυβερνητική απόφαση γίνεται η αφορμή για να εκφραστούν οι αγωνιστικές διαθέσεις και τα αιτήματα μεγάλης μερίδας του κόσμου, για ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής και της κυβέρνησης που την εφαρμόζει με ακραία επιθετικότητα.  Η κοινωνική και πολιτική πόλωση της περιόδου αποτυπώνεται στην αποκλεισμένη για ώρες λεωφόρο Μεσογείων. Οι εύκολες αναλύσεις  περί «καναπέδων» και ότι «ο κόσμος δεν τραβάει» γίνονται συντρίμμια.

Αντικυβερνητικά συνθήματα δένονται με το «Bella Ciao» και αντάρτικα τραγούδια που ακούγονται από τα μεγάφωνα. Δεκάδες τραγουδιστές και συγκροτήματα, συμφωνικές ορχήστρες και χορωδίες, μετατρέπουν το προαύλιο της ΕΡΤ σε μια διαρκή μουσική διαμαρτυρία. Κάθε μέρα, μέχρι το ξημέρωμα, υπάρχει μαζική παρουσία ανθρώπων έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Υπαίθριες συνελεύσεις, στρογγυλά τραπέζια με καθηγητές πανεπιστημίου και απλό κόσμο, συλλογικές κουζίνες και μια διάχυτη αποφασιστικότητα και αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά θα τους διώξουμε.

Ψηφίσματα συμπαράστασης φτάνουν από εκατοντάδες σωματεία και συλλόγους και διαβάζονται από τη μικροφωνική. Τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα έχουν το λουκέτο της ΕΡΤ πρώτη είδηση. Διεθνείς ενώσεις ραδιοτηλεοπτικών μέσων και δημοσιογράφων καταγγέλλουν το γεγονός. Εφημερίδες στο εξωτερικό κυκλοφορούν με ολόμαυρα πρωτοσέλιδα, για να αποτυπώσουν την κατάσταση στην Ελλάδα.

Απεργία
Ακόμα πιο μεγαλειώδης ήταν η απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 13/6, έπειτα από την 24ωρη απεργία που είχαν καλέσει τα συνδικάτα. Μπλοκ σωματείων, συλλογικότητες κατοίκων και όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς κατέκλυσαν όλους τους εξωτερικούς χώρους της ΕΡΤ και έκλεισαν τη Μεσογείων από το ύψος του Σταυρού μέχρι το Χαλάνδρι για ώρες.

Οργανώνονται πολυήμερες απεργίες σε όλα τα Μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά, με εξαίρεση τα Μέσα που αναμεταδίδουν το πρόγραμμα της ΕΡΤ. Οι γεμάτες ένταση συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής του Διασωματειακού των Ενώσεων του Τύπου καταλήγουν ομόφωνα σε συνέχιση των κινητοποιήσεων. Δεν χωράει άλλη απόφαση.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Αυτή την κυβέρνηση θα την γκρεμίσει ο λαός στους δρόμους και όχι οι «πενθούντες» εταίροι του Σαμαρά.

Παρά τους εκβιασμούς των εκδοτών και τα απεργοσπαστικά κυριακάτικα φύλλα των εφημερίδων, οι απεργοί δημοσιογράφοι και τεχνικοί επανεξέδωσαν την «Αδέσμευτη Γνώμη», το απεργιακό φύλλο της ΕΣΗΕΑ. Με μια μικρή εξαίρεση πριν λίγα χρόνια, είχε να τυπωθεί από το 1975. Χιλιάδες αντίτυπα έφτασαν χέρι-χέρι σε κάθε γωνιά της Αττικής και έξω από αυτή, ακόμα και στην Ξάνθη.
Σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των αντιεξουσιαστών ανεμίζουν δίπλα-δίπλα. Η ενότητα της Αριστεράς συμβαίνει στη δράση, στην υπηρεσία της υπεράσπισης των απολυμένων της δημόσιας τηλεόρασης και ενάντια στην αντιδημοκρατική εκτροπή Σαμαρά.

Με πρωτοβουλία των οργανώσεων της Αριστεράς γίνονται εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές, όπου μεταφέρεται το μήνυμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Βουλευτές, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, με εναλλασσόμενες βάρδιες, δεν λείπουν ούτε λεπτό από τη στήριξη αυτού του αγώνα.  

ΝΕΡΙΤ
Οι κυβερνητικοί ελιγμοί για το άνοιγμα ενδιάμεσου φορέα δημόσιας τηλεόρασης (ΝΕΡΙΤ), με στρατιά «ημετέρων» που θα υπογράφουν δίμηνες συμβάσεις και οι αντιδραστικές κραυγές του πρωθυπουργού για απόπειρα «μπλοκαρίσματος των μεταρρυθμίσεων», για «βολεμένους» κλπ, με σκοπό να συσπειρώσει το αστικό στρατόπεδο, δεν διασπούν το μέτωπο των εργαζομένων. Αντίθετα, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, διοργανώνεται σύσκεψη με εκπροσώπους δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών, με σκοπό το συντονισμό των δράσεων, την κλιμάκωση του αγώνα και τη μετατροπή των εκπομπών της ραδιοτηλεόρασης σε βήμα όλων των κλάδων που δίνουν τη μάχη με την αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης και τρόικας. Το πρόγραμμα της ΕΤ-3 αφιερώνεται στα κινήματα της περιοχής.

Η ΕΡΤ είναι δημόσια περιουσία. Το Μάιο το υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η ΕΡΤ έχει πλεόνασμα 40,97 εκατ. ευρώ και συνεισφέρει με το 50% των εσόδων της στα δημόσια ταμεία. Οι εργαζόμενοι σε αυτή έχουν υποστεί όλες τις μειώσεις και των άλλων εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, καθώς μετά το 2010 και η ΕΡΤ εντάχθηκε στο ίδιο καθεστώς.

Όσοι σκέφτονται ότι με διατάγματα θα κλείσουν την ΕΡΤ και άλλους οργανισμούς, θα βρουν μπροστά τους όλη την αγωνιζόμενη κοινωνία. Η ιστορία της ΕΡΤ θα γίνει το «Βατερλό» της τρικομματικής κυβέρνησης και των εξοντωτικών πολιτικών της λιτότητας. Ήρθε η ώρα να τους ρίξουμε!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία