Να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας!

Φωτογραφία

Ξεκίνησε το ταξίδι του ο «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙΙ»

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Πάνος Πέτρου

Η «Μαριάν», το πλοίο των Πρωτοβουλιών «Ένα Καράβι για τη Γάζα» της Νορβηγίας και της Σουηδίας, έχει φτάσει στη Μεσόγειο, όπου μαζί με άλλα πλοία θα συμμετάσχει στο σχηματισμό του Στόλου της Ελευθερίας ΙΙΙ, που θα επιχειρήσει να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας. 
Σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, οι ακτιβιστές του πλοίου έτυχαν θερμής υποδοχής και συμμετείχαν σε πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Αντίστοιχα στην Ελλάδα, η Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» που συμμετέχει στον Στόλο έχει οργανώσει-συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις (Χανιά, Ηράκλειο, Πάτρα, Χαλάνδρι), που κορυφώθηκαν με τη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στα Προπύλαια στις 18 Ιούνη. 
Για λόγους ασφαλείας, οι διοργανωτές δεν έχουν δώσει τα ακριβή στοιχεία για την αποστολή (αριθμός πλοίων, ονόματα συμμετεχόντων, ημερομηνίες, διαδρομή κ.λπ.), ώστε να δυσκολέψουν κάθε απόπειρα να εμποδιστεί το ταξίδι τους. 
Ωστόσο, έχει γίνει γνωστό ότι φτάνοντας στην Ιταλία και έπειτα στην Ελλάδα ο Στόλος θα συμπεριλάβει αρκετούς ακτιβιστές, διεθνείς προσωπικότητες κ.ά. και πως εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τη Γάζα στα τέλη Ιούνη.
Αν και τα τελευταία 4 χρόνια υπήρξαν διάφορες απόπειρες να φτάσουν αλληλέγγυοι στη Γάζα, αυτή είναι η πρώτη οργανωμένη, μεγάλης εμβέλειας προσπάθεια του Στόλου της Ελευθερίας να επιχειρήσει ξανά να σπάσει τον αποκλεισμό, μετά τις ιστορικές προσπάθειες του 2010 και του 2011.
Το έγκλημα του 2010
Το 2010, η ηρωική προσπάθεια του Στόλου της Ελευθερίας Ι αντιμετωπίστηκε από την πειρατική επίθεση του ισραηλινού στρατού σε διεθνή ύδατα. Σημαδεύτηκε από την απόβαση κομάντος στο τουρκικό «Μαβί Μαρμαρά» και τη δολοφονία 10 ακτιβιστών. Ένα (ακόμα) έγκλημα του κράτους του Ισραήλ που έμεινε ατιμώρητο, παρότι προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. 
Ακολούθησε ο Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ, τον Ιούλη του 2011. Με νωπή ακόμα την κατακραυγή για την επίθεση στο «Μαβί Μαρμαρά», το Ισραήλ θέλησε να αποφύγει να προκαλέσει και πάλι και ζήτησε από τους συμμάχους του να κάνουν τη βρόμικη δουλειά. Και την ντροπιαστική εξυπηρέτηση στους σιωνιστές ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση του ΓΑΠ, που είχε βάλει τότε τα πρώτα θεμέλια στη στρατηγική συμμαχία «Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ». Σαμποτάζ σε μηχανές πλοίων, απαγόρευση απόπλου, συλλήψεις ακτιβιστών, κυνηγητό πλοίων που έδειξαν ανυπακοή στην απαγόρευση (αξέχαστη έμεινε η επίμονη προσπάθεια του «Καραμά» να ξεφύγει, σε πείσμα μιας διαρκούς, ανελέητης καταδίωξης), κατάφεραν να κρατήσουν το λαό της Γάζας αποκομμένο από εκείνους που ήθελαν να του δείξουν την αλληλεγγύη τους και να του δώσουν ελπίδα. 
Η φετινή προσπάθεια έχει τεράστια σημασία. Μαζί με τη διεθνή καμπάνια BDS (Μποϊκοτάζ-Αποεπένδυση-Κυρώσεις), οι προσπάθειες της Συμμαχίας του Στόλου για τη Γάζα είναι οι πιο εμβληματικές δράσεις στον διεθνή αγώνα για την ανάδειξη των εγκλημάτων του Ισραήλ, για στήριξη του αγώνα των Παλαιστινίων. 
Το κλίμα στη Γάζα
Την τεράστια σημασία καταλαβαίνει κανείς αν δει το ηλεκτρισμένο κλίμα στην ίδια την ηρωική και πολύπαθη Γάζα. Στις 30 Μάη, οι Παλαιστίνιοι τίμησαν τους νεκρούς του «Μαβί Μαρμαρά» (ήταν η 5η επέτειος) και φώναξαν συνθήματα υπέρ του Στόλου. Στις 31 Μάη, βαρκούλες με παιδιά και ΑΜΕΑ βγήκαν στις ακτές της Γάζας και έριξαν λουλούδια στη μνήμη των νεκρών ακτιβιστών και ως καλωσόρισμα στον Στόλο της Ελευθερίας. Όλες αυτές τις μέρες οργανώθηκαν και συνεχίζουν να οργανώνονται εκδηλώσεις, δράσεις και γιορτές και όλοι οι συμμετέχοντες δηλώνουν «ανυπόμονοι να μπορέσει να φτάσει ο Στόλος ασφαλής». 
Ισραήλ
Το Ισραήλ έχει κάνει σαφείς τις προθέσεις του. Όχι ότι υπήρχε καμία αμφιβολία. Τόσο ο εκπρόσωπός του στον ΟΗΕ όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισαν ότι δεν θα επιτρέψουν στα πλοία να προσεγγίσουν τη Γάζα και πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για την αποτροπή τους. Το πώς θα επιχειρήσουν να το πράξουν είναι άγνωστο. 
Αν ο Στόλος καταφέρει τελικά να φτάσει κοντά στη Γάζα, είναι δεδομένο ότι θα δεχτεί επίθεση, είτε πιο βίαιη (με κομάντος) είτε πιο «διακριτική» (με χτύπημα στις μηχανές τους και ρυμούλκησή τους). Ωστόσο, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Χασάν Αμπντό, το Ισραήλ θα θελήσει να αποφύγει να επέμβει και «θα ασκήσει πολιτική πίεση σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εμποδίσουν τα πλοία να αποπλεύσουν από τα λιμάνια τους, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να ανατιναχθούν οι μηχανές τους». 
Απέναντι σε τέτοιους κινδύνους και σε κάθε σενάριο που θα επιχειρήσει να ακυρώσει τη σπουδαία προσπάθεια των ακτιβιστών του Στόλου της Ελευθερίας, θα χρειαστεί η στήριξή μας. Να γίνει σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επαναλάβει ατιμώρητα επιθέσεις σαν αυτήν του 2010. Να γίνει σαφές ότι όποια κυβέρνηση υποκύψει στην «πολιτική πίεση» του Ισραήλ γίνεται συνένοχος στον αποκλεισμό της Γάζας. 
Ελλάδα
Ιδιαίτερα στα καθ’ ημάς, θα είναι τραγικό να ζήσουμε μια επανάληψη της ντροπής του 2011 με κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η είδηση πως η κυβέρνηση δεν έδωσε θεώρηση εισόδου στην Ελλάδα στη Λεϊλά Χάλεντ, θρυλική Παλαιστίνια αγωνίστρια (καλεσμένη στο Resistance Festival), ήταν ήδη μια (επιεικώς) απαράδεκτη υποχώρηση στο όνομα της «στρατηγικής συνεργασίας» με το κράτος-τρομοκράτη. 
Η κυβέρνηση θα όφειλε να στηρίξει ανοιχτά τον Στόλο της Ελευθερίας και οφείλει τουλάχιστον να μην εμποδίσει στο παραμικρό την αποστολή του. Θα είναι το ελάχιστο, καθώς δεν είναι διόλου απίθανο, τις ίδιες μέρες που οι συναγωνιστές μας του Καραβιού για τη Γάζα θα αντιμετωπίζουν την πολεμική μηχανή του Ισραήλ στα ανοιχτά της Γάζας, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας να γίνονται δεκτοί με τιμές στο Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο συνάντησης με την κυβέρνηση χασάπηδων...

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία