Να συνεχίσουμε για την ανατροπή!

Φωτογραφία

Δράσεις μαζικοποίησης της απεργίας της 27ης Νοέμβρη

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα ετοιμάζει μια σειρά χτυπήματα σε βάρος των εργαζομένων. Πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, νέες μειώσεις μισθών μέσω της φοροεπιδρομής και του νέου μισθολογίου στο δημόσιο, διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας. Οι εργαζόμενοι ακόμη κι αν δεν ξέρουν όλα αυτά τα μέτρα που έρχονται, ξέρουν ότι για τις «ανάγκες» του χρέους η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τους ξεζουμίσει.
Ξέρουν ότι η μάχη για την ανατροπή των μνημονίων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Έχουν απόλυτη γνώση ότι αυτό που χρειάζεται είναι όχι απλά μια άλλη κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τους μεγάλους αγώνες του 2010-2012, αλλά μια κυβέρνηση της Αριστεράς ταγμένη στο πλευρό τους, που θα ικανοποιήσει όλα τα αιτήματά τους και δεν θα δεχθεί να θυσιάσει για τις «ανάγκες» του χρέους ούτε έναν εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο.
Αυτή η κατάσταση, που είναι πιο ορατή από ποτέ μέσα στους εργατικούς χώρους, δημιουργεί νέα καθήκοντα για τους συνδικαλιστές της Αριστεράς. Κανένας πια δεν μπορεί να εμφανίζεται ως ο μάγος που θα λύσει όλα τα προβλήματα, ανεξάρτητα από το ποιος ορίζει τις τύχες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Όχι μόνο δεν αρκεί ένα κάλεσμα σε μια απεργία, αλλά χρειάζεται να δίνεται το σχέδιο για έναν αγώνα με συνέχεια που μπορεί να έχει αποτελέσματα. Έναν αγώνα με κύριο αίτημα την ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης, για την επιβολή μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.
Μόνο σε αυτή την κατεύθυνση πια της ανατροπής μπορεί να υπάρξει ένας νέος συντονισμός των επιμέρους αγώνων των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τα σκληρά μέτρα. Ένας συντονισμός απαραίτητος για να ξαναγεννηθεί ένα μαζικό κίνημα που θα επιβάλει τα αιτήματά του ως καθοριστικό παράγοντα στις εξελίξεις. Που θα σπάσει το φόβο των εργαζομένων να απεργήσουν, γιατί ξέρει ότι από τους 10 συνάδελφους του απολύθηκαν ήδη οι μισοί, γιατί ξέρει ότι, αν χάσει ένα μεροκάματο, μπορεί αύριο να μην έχουν να φάνε τα παιδιά του.
Αυτές οι εικόνες και αυτή η αναγκαιότητα προκύπτουν από τις ως τώρα συσκέψεις που οργάνωσαν συνδικαλιστικές παρατάξεις, ομοσπονδίες και σωματεία.
Δράσεις για τη γενική απεργία
«Είναι ευκαιρία να γίνει αφετηρία των αγώνων που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε την ανατροπή». Κάπως έτσι βλέπουν τη γενική απεργία της 27ης Νοέμβρη οι εργαζόμενοι αγωνιστές στους χώρους. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά χώρους, ομοσπονδίες, παρατάξεις και συνδικάτα μέχρι σήμερα. Πιο χαρακτηριστική ήταν η σύσκεψη που διοργάνωσε το ΜΕΤΑ (Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής), η συνδικαλιστική παράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, την Πέμπτη 6 Νοέμβρη, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ.
Εάν εννοούμε πραγματικά ότι θέλουμε να ανατρέψουμε τα μνημόνια και την κυβέρνηση, η γενική απεργία πρέπει να είναι μόνο η αρχή της κλιμάκωσης των αγώνων. Ένα μήνυμα που αν δεν περάσει στους εργαζόμενους, τότε δύσκολα θα δούμε την Πέμπτη 27 Νοέμβρη το ποτάμι οργής, που τους πνίγει από τα βάρβαρα νεοφιλελεύθερα μέτρα, να πλημμυρίζει τους δρόμους.
Στις συσκέψεις του Κόκκινου Δικτύου Υγειονομικών, στην αντίστοιχη των ασφαλιστικών ταμείων, στη σύσκεψη του Κόκκινου Δικτύου Εργαζομένων Θεσσαλονίκης, ήταν ξεκάθαρο ότι η οργάνωση της μαζικής συμμετοχής στην απεργία πέφτει ξεκάθαρα στους ώμους της Αριστεράς. Το κλείσιμο των μηχανών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αν δεν υπάρξουν καθημερινές περιοδείες στους χώρους δουλειάς. Αν δεν υπάρξουν γενικές συνελεύσεις. Αν δεν υπάρξει συζήτηση από εργαζόμενο σε εργαζόμενο.
Η εμπειρία της μαζικοποίησης της απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση πρέπει να γίνει φάρος στην προσπάθεια των αγωνιστών βάσης στα σωματεία. Όπως και τότε που κάθε μέρα, πότε το σωματείο, πότε η μια Αριστερή παράταξη και πότε ή άλλη συζητούσαν με τον κόσμο, του εξηγούσαν το παραμικρό. Έτσι χρειάζεται να κινηθούμε και για την πανεργατική.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΜΕΤΑ πραγματοποίησε δράσεις ενημέρωσης κόσμου και εργαζομένων, με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, σε λαϊκές αγορές, εμπορικά καταστήματα, τράπεζες και σουπερμάρκετ, έξω από μεγάλες επιχειρήσεις και χώρους εργασίας, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε περιφερειακό. Την Τρίτη 18 Νοέμβρη συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ βρέθηκαν στην Ερμού και στην πλατεία Συντάγματος και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό, ενώ ακολούθησε αντίστοιχη ενέργεια στο «Attica», με μοίρασμα ενημερωτικού υλικού στους εργαζομένους του πολυκαταστήματος, μετά τη λήξη της βάρδιάς τους.
Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν σε μια σειρά γειτονιές και χώρους τις επόμενες μέρες. Ιδιαίτερο βάρος στην οργάνωση της απεργίας χρειάζεται να δοθεί και από την Αριστερά στις γειτονιές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί τον κύριο βραχίονα ευθύνης γι’ αυτές. Οι Οργανώσεις Μελών του (πολλές ήδη το έχουν προγραμματίσει), μαζί με βουλευτές και συνδικαλιστικά στελέχη χρειάζεται να οργώσουν χώρους, πλατείες, γειτονιές.
Η συνέχεια
Καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι δυνάμεις της Αριστεράς για τις εξελίξεις μετά τη γενική απεργία. Χρειάζεται από σήμερα ένα σχέδιο δράσης με συντονισμένες κλαδικές απεργίες, καταλήψεις, στάσεις εργασίας, κοινές δράσεις με τον κόσμο στις γειτονιές, για να σωθούν τα δημόσια αγαθά, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, το ρεύμα, το νερό κ.ά. Χρειάζεται η κλιμάκωση των αγώνων, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να εξαναγκάσουν τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να ξαναπροκηρύξουν γενική απεργία, αλλά κυρίως θα ενεργοποιήσουν το γρανάζι της κινητοποίησης των εργαζομένων για την εκδίωξη της κυβέρνησης και της τρόικας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία