Να τα πάρουμε όλα πίσω!

Φωτογραφία

Τι απαιτεί ο κόσμος των εργατικών αντιστάσεων από την κυβέρνηση της Αριστεράς

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Βασίλης Μορέλας

Στα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας, η άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό ισοπέδωσαν εργατικές κατακτήσεις και κοινωνικά δικαιώματα ετών. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να δώσει αποφασιστική ώθηση στο κίνημα, ώστε να αντεπιτεθεί και να ανακτήσει αυτές τις απώλειες. 
Με το ενδεχόμενο της εκλογικής και πολιτικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ κάτι παραπάνω από ορατό, η εκπλήρωση της ελπίδας και των προσδοκιών των εργαζομένων και των λαϊκών δυνάμεων από μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχία αυτού του ιστορικού εγχειρήματος. 
Μια κυβερνητική πολιτική που θα υπηρετεί αταλάντευτα τα εργατικά συμφέροντα, μεταβάλλοντας τους κοινωνικούς συσχετισμούς υπέρ της εργατικής τάξης, δίνοντας ταυτόχρονα χώρο δράσης στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και την ενεργοποίηση του κόσμου «από τα κάτω», είναι εφικτό να μετατρέψει σε πραγματικότητα το αίτημα του κόσμου της εργασίας, που πλήρωσε σκληρά την κρίση για να διασωθεί ο κόσμος του κεφαλαίου: να τα πάρουμε όλα πίσω! 
Εκπρόσωποι αγωνιζόμενων κλάδων μιλάνε στην «Εργατική Αριστερά» για τις προσδοκίες τους από μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
Ανέστης Μεταξάς, αναπληρωτής γραμματέας σωματείου Coca-Cola 3Ε. 
Γεωργία Μπαλτατζή, από το συντονιστικό εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα. 
Βάσω Κουκλίδου, καθαρίστρια ΥΠΟΙΚ σε διαθεσιμότητα. 
Δημήτρης Κρουστάλης, απολυμένος σχολικός φύλακας.

 

Ανέστης: Είμαι πολύ αισιόδοξος. Σίγουρα πια θα αλλάξει η κυβέρνηση και πιστεύω ότι θα αλλάξουν και πολλά άλλα με τη νέα κυβέρνηση της Αριστεράς, ότι όλοι θα δικαιωθούμε. Στο θέμα των εργασιακών, θα πάψει η άθλια κατάσταση που μας έχει επιβληθεί σήμερα. Θα καταφέρουμε να γυρίσουμε στις θέσεις μας. Οι κλαδικές μας απαιτήσεις δεν είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Απλώς χρειαζόμαστε να μας επιστρέψουν το δικαίωμα στην απεργία και την κινητοποίηση. Την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκαν οι απολύσεις μας, πρόπερσι, το εργοστάσιο το κατέλαβαν πριν από εμάς η αστυνομία και τα ΜΑΤ. Αυτή η αστυνομική καταστολή, ο φόβος ότι μπορεί να μας συλλάβουν ανά πάσα στιγμή και να μας πάνε μέχρι και με τον τρομονόμο, αυτό περιμένω να σταματήσει τελείως. Αν δεν ήταν αυτά τα εμπόδια, δεν θα είχαμε κάνει μόνο το μποϊκοτάζ μας στην Coca Cola. Είναι βασικός αυτός ο φόβος για να έχουμε σκυμμένο το κεφάλι. Πρέπει να αποκτήσουμε απεργιακή ελευθερία.
Επίσης, να επανέλθει το εργατικό δίκαιο, η Επιθεώρηση Εργασίας. Να πέφτουν ποινές και στην Επιθεώρηση για διαφθορά, ύστερα από καταγγελίες σωματείων. Και πριν από τα μνημόνια, ήταν συνηθισμένο να ειδοποιεί η Επιθεώρηση Εργασίας τον εργοδότη ότι επίκειται έλεγχος. Επίσης, να πάψει η δικαστική μεροληψία που βγάζει τις αποφάσεις του εργοδότη σε δύο μέρες και τις δικές μας σε δύο χρόνια. Να μπουν και ρήτρες για επιχειρήσεις που θέλουν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους και να φύγουν «έξω». Βέβαια χρειάζονται και μέτρα για τα σχολεία των παιδιών μας και για τις δημόσιες υπηρεσίες, στον ιδιωτικό τομέα όμως πιστεύω ότι χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα σαν τα προηγούμενα.

Δημήτρης: Εγώ λέω, τα ΜΑΤ πρέπει να καταργηθούν τελείως, τα έχουμε ζήσει... Φυσικά, είμαι μεν απολυμένος από το Μάρτη του '14 με όλους τους σχολικούς φύλακες, αλλά προσδοκώ συνολική αλλαγή πολιτικής. Περιμένω πολλά. Δεν είναι μόνο η εργασία η δική μου, είναι και των παιδιών μου, είναι να έρθει η ελπίδα σε όλους μας. Στα του κλάδου μας, όχι μόνο να προσληφθούμε οι 1.800 απολυμένοι, αλλά να επανασυσταθεί ο θεσμός του σχολικού φύλακα που είναι απαραίτητος για την προστασία σχολείων και μαθητών, που σημαίνει να επεκταθεί με προσλήψεις σε όλες τις πόλεις -γιατί ήταν πιλοτικό το πρόγραμμα- όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μόνο τότε θα ήμουν ικανοποιημένος. Επιπρόσθετα, ως επίσης αναγκαίο: να καταργηθούν οι συγχωνεύσεις των σχολείων και γενικά να σταματήσει η υποβάθμιση της Παιδείας.

Γεωργία: Λόγω του ότι επί μακρόν παλεύουμε μαζί με άλλους χώρους και από τον ιδιωτικό τομέα και με συλλογικότητες διάφορες, δεν ζητάμε πλέον την ικανοποίηση μόνο του κλάδου μας. Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν ανατραπεί η εξαθλίωση όλου του λαού, ο αυταρχισμός, η διάλυση όλων των κοινωνικών δομών, αν πάψει η μετανάστευση νέων στο εξωτερικό, αν δημιουργηθούν δουλειές με κρατικά κονδύλια. Ώστε να πάψει και η μεγάλη επιβάρυνση των γυναικών, που φορτώνονται ακόμη περισσότερο μέσα στην κρίση το μεγάλωμα των παιδιών, την περίθαλψη των υπερηλίκων. Νομίζω, έχει αλλάξει η στενή οπτική που είχαμε. Όσο για εμάς ως καθηγητές, θεωρώ αυτονόητη όχι μόνο την επαναπρόσληψή μας, αλλά και την επαναλειτουργία κρίσιμων τομέων στα σχολεία, για να ξαναποκτήσουν 20.000 μαθητές λαϊκών οικογενειών το σχολείο τους και την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το σχολείο επίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει με οποιεσδήποτε ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πρέπει να εξαλειφθούν.

Βάσω: Μας ταλαιπώρησε αυτή κυβέρνηση, έχει διαλύσει τα πάντα, δεν έχει αφήσει κανένα μέλλον για τη νεολαία. Προσδοκώ να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ στο ακέραιο. Φυσικά το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ είναι πολύ σημαντικό. Έχει πει ο Α. Τσίπρας ότι είναι μόνο για τις πρώτες 100 μέρες. Φυσικά θέλουμε να γυρίσουμε κι εμείς στις δουλειές μας, αλλά θέλουμε το ίδιο για όλους. Και στον ιδιωτικό τομέα. Να ξαναβρεί ο κόσμος τη χαμένη του ζωή. Το δωρεάν ρεύμα για τους ευάλωτους, η πρόνοια για τους άστεγους, τα 751 ευρώ...
Για τον καθαρισμό να πω μόνο ότι, πέρα από την επιστροφή μας στη δουλειά, πρέπει να πάψουν εντελώς όλα τα εργολαβικά συνεργεία στο Δημόσιο που τώρα έχουν πάρει τη θέση μας. Τα συνεργεία αυτά σημαίνουν εκμετάλλευση και αθλιότητα, εργοδοτική τρομοκρατία, φοροδιαφυγή των εργολάβων, περιπτώσεις σαν της Κ. Κούνεβα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία