Να τους ανατρέψουμε πριν μας πεθάνουν!

Φωτογραφία

Συντονισμένοι αγώνες διαρκείας για να τα πάρουν όλα πίσω στην υγεία!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής
Η  ήττα της κυβέρνησης, που έντρομη απέσυρε το χαράτσι των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο, δείχνει τις δυνατότητες ανατροπής της πολιτικής των μνημονίων στην υγεία και σε κάθε άλλο χώρο. Απέναντι στο σάλο που προκλήθηκε και με το φόβο ότι οι απεργίες διαρκείας (που από το Σεπτέμβρη του 2013 πραγματοποιούνται σε διάφορους κλάδους) μπορούν, σε συνδυασμό με την αγανάκτηση όλων των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας, να οδηγήσουν σε έκρηξη, η συγκυβέρνηση υποχώρησε και απέσυρε το χαράτσι των 25 ευρώ.
 
Χαράτσια
Βέβαια με τα χαράτσια στην υγεία και την καταστροφική πολιτική των μνημονίων δεν ξεμπερδέψαμε ακόμη. Για τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων, των ανέργων, των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας, των μεταναστών, η πρόσβαση στο σύστημα υγείας παραμένει μια δύσκολη έως και αδύνατη υπόθεση.
 
Εκτός από τα 25 ευρώ, παραμένουν τα 10 ευρώ ανά επίσκεψη στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, όταν ξεπεράσουν τις 200 επισκέψεις, η  αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, με επιπλέον χρέωση 1 ευρώ ανά συνταγή, ο τριπλασιασμός του κόστους νοσηλείας με την εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, η επιβολή συμμετοχής 15% για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις, το εισιτήριο των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία.
 
Όλα τα παραπάνω χαράτσια, σε συνδυασμό με το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και αυτά της επαρχίας που ακολουθούν, τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ, τη διαθεσιμότητα των οδηγών των νοσοκομείων που έχει παγώσει προσωρινά, αλλά θα επανέλθει αν δεν ανατρέψουμε την κυβέρνηση, την έλλειψη υλικών και τα κλεισίματα κρεβατιών στα νοσοκομεία που οδηγούν εκατοντάδες ασθενείς στα ράντζα, την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, οδηγούν σε συνέπειες τραγικές για την υγεία μας. Θέλουν και να μη μας δίνουν ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας και να μην είναι δωρεάν. Είναι το πιο ακραίο παράδειγμα της ανθρωπιστικής κρίσης που ζούμε. Και για να την ξεπεράσουμε πρέπει να τους αναγκάσουμε, όπως πήραν πίσω τα 25 ευρώ, έτσι να πάρουν πίσω όλα τα χαράτσια και τα υπόλοιπα μνημονιακά μέτρα.
 
Άλλωστε χρήματα για τα νοσοκομεία δεν λείπουν. Υπάρχουν, αν τα πάρεις από τους μεγάλους φοροφυγάδες, από τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές, και μειώσεις τους εξοπλισμούς. 
 
Επιτροπές Αντίστασης
Η Αριστερά και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να δημιουργηθούν παντού επιτροπές αντίστασης. Είναι η στιγμή που ο συντονισμός των εργαζομένων στο χώρο της δημόσιας υγείας με κάθε συλλογικότητα στις γειτονιές που αντιστέκεται, με την προσπάθεια δημιουργίας παντού επιτροπών αντίστασης και αγώνα που θα οργανώνουν τη δράση όσων θέλουν να αγωνιστούν για να παρθούν τα μέτρα πίσω, για ποιοτική δημόσια και δωρεάν υγεία με άνοιγμα όσων νοσοκομείων και κρεβατιών έχουν κλείσει, με τη δημιουργία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δημοτικών ιατρείων σε κάθε γειτονιά, ανοιχτά και προσβάσιμα για όλους.
 
Σε κάθε γειτονιά και σε κάθε χώρο χρειάζεται να οργανωθεί μια τέτοια πλατιά καμπάνια. Ήδη στη Θεσσαλονίκη, στις 30 του Γενάρη, το Κοινωνικό Ιατρείο διοργανώνει συγκέντρωση στο ΑΧΕΠΑ και διαμαρτυρία στη διοίκηση του νοσοκομείου, καλώντας σε συμμετοχή σωματεία και φορείς για τη σωτηρία της δημόσιας υγείας. Στη Δυτική Αθήνα, η επιτροπή υγείας του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει περιοδείες και εξορμήσεις, καλώντας στην οργάνωση μιας τέτοιας καμπάνιας. 
Η δράση μας και οι κινητοποιήσεις μας σε κάθε χώρο και σε κάθε γειτονιά μπορούν να τους υποχρεώσουν να τα πάρουν όλα πίσω και να οδηγήσουν σύντομα στην ανατροπή τους.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία