Νεοναζί Χρυσαυγίτες: Ούτε στη Βουλή, ούτε πουθενά!

Φωτογραφία

Είτε τα καταφέρουν τελικά να βάλουν στη Βουλή τους νεοναζί, είτε τα καταφέρουμε εμείς να τους φράξουμε το δρόμο, το μέτωπο απέναντί τους θα παραμείνει ορθάνοιχτο σε κάθε γειτονιά, χώρο δουλειάς, σχολείο και σχολή.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Τα ψηφοδέλτια της νεοναζιστικής συμμορίας ανακοινώθηκαν –καθόλου τυχαία– στις 21 Απριλίου, ανήμερα της μαύρης επετείου της χούντας των συνταματαρχών. Ανάμεσά τους η κατηγορούμενη για συνέργεια σε μαχαίρωμα πρόσφυγα Σκορδέλη που πέταξε τη μάσκα του «αγανακτισμένου κατοίκου Αγίου Παντελεήμονα» και της «διαταραγμένης υπόδικης προσωπικότητας» και αποφάσισε να διεκδικήσει βουλευτική ασυλία στην Α΄ Αθηνών. Πολλά είναι τα υπόλοιπα γνωστά «λουλούδια», όπως οι αρχιναζί Παναγιώταρος και Κασιδιάρης στη Β΄ Αθήνας και την περιφέρεια Αττικής ή ο Καρεφυλλάκης στα Χανιά, και πολλοί οι κατηγορούμενοι για επιθέσεις και ξυλοδαρμούς.

Ορισμένοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι ναζί λείπουν αναγκαστικά, όπως π.χ. ο Χρήστος Ρήγας, πρώην υποψήφιος βουλευτής και περιφερειάρχης, προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, κατηγορούμενος για διπλή δολοφονία. Προσωπικά προπαγανδιστικά βίντεο κατέβηκαν άρον-άρον από το διαδίκτυο αμέσως μόλις έγιναν αντιληπτά, όπως εκείνο του Κασιδιάρη με φόντο μια γερμανική χειροβομβίδα της Βέρμαχτ…

Οι νεοναζί παίζουν προεκλογικά το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Θέλουν να εμψυχώσουν τους σκληρούς οπαδούς τους, χωρίς όμως περιττές υπερβολές που θα απομακρύνουν τους χαλαρούς ψηφοφόρους τους. Οι δημοσκοπήσεις –που τους δίνουν ως και 5%– δείχνουν πως ένα μικρό, αλλά σεβαστό τμήμα πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ και μικρότερο του ΠΑΣΟΚ δηλώνει πρόθεση ψήφου για τη Χρυσή Αυγή. Αυτούς δεν θέλουν να τους τρομάξουν. Προτιμούν τη διαφήμιση από τα κανάλια, τα οποία προβάλλουν «επιθέσεις» με νερά και καφέδες στον Ευθυμίου στο Μαρούσι και αφήνουν τα «καλύτερα» για το βράδυ των εκλογών. Ελπίζουν τότε να γιορτάσουν την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή. Άλλωστε –όπως δήλωσε ο φύρερ Μιχαλολιάκος– αν μπουν στη Βουλή, «από την επόμενη μέρα θα είναι αμείλικτοι»…

Να κάνουμε τους φόβους τους πραγματικότητα
Παρά την επίσημη εκφώνηση του ρατσιστικού οχετού των Χρυσαυγιτών από τα ίδια τα χείλη του Χρυσοχοΐδη (στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών), ή του Σαμαρά (ανακατάληψη των πόλεων από τους εγκληματίες «λαθρο»μετανάστες), η Χρυσή Αυγή έχει δίκιο να φοβάται. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων σκέπτονται να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή είναι ρατσιστές και εθνικιστές, αλλά δεν είναι ναζί ούτε μαχαιροβγάλτες. Θεωρούν τους Χρυσαυγίτες «γνήσιους Έλληνες», αντιμνημονιακούς που αγωνίζονται εναντίον του «σάπιου πολιτικού κατεστημένου». Ακριβώς γι’ αυτό η αποδόμηση των νεοναζί στο εκλογικό τους ακροατήριο είναι απολύτως εφικτή, ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Οι κεντρικές δυνάμεις της Αριστεράς –έστω και καθυστερημένα– μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ώστε οι ελπίδες της Χρυσής Αυγής να αποδειχθούν… φρούδες. Ήδη οι πολιτικές δυνάμεις που καταγγέλλουν τη Χρυσή Αυγή ως «νεοναζιστική», δεν ανήκουν μόνο στη δεξιά πολυκατοικία και το ΠΑΣΟΚ, όπου παίζονται οι ψήφοι. Οι δημόσιες καταγγελίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία, καθώς μπορούν να ανακόψουν ένα τμήμα υποψήφιων υποστηρικτών των νεοναζί από αντισυστημική σκοπιά.

Το ίδιο γίνεται και από την πλευρά του ΚΚΕ, που αποφάσισε να ανοίξει μέτωπο μέσω του «Ριζοσπάστη» με το «πρόγραμμα» των φασιστών, αποδεικνύοντας πως οι θέσεις τους κάθε άλλο παρά αντιμνημονιακές είναι.

Επίσης για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαδήλωσαν από κοινού με μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις στο κέντρο της Αθήνας στις 24/4, ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους νεοναζί.
Τα τρία αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα για να καταποντιστούν οι νεοναζί: 1) Η αποκάλυψη του νεοναζιστικού εγκληματικού τους χαρακτήρα. 2) Η αντιστροφή του «αντιμνημονιακού-αντισυστημικού» προφίλ που επιχειρούν να οικοδομήσουν. 3) Η μαζική αντιρατσιστική και αντιφασιστική κινητοποίηση.

Αν στο διάστημα που απομένει ως τις 6 Μάη η αντιφασιστική προπαγάνδα της Αριστεράς καταφέρει να περάσει από τις τηλεοράσεις και τα έντυπα στις γειτονιές και τις πόλεις, μέσα από τη φωνή των χιλιάδων οργανωμένων αγωνιστών των οργανώσεών της, είναι δυνατόν όχι μόνο να εμποδιστεί η είσοδος των νεοναζί στη Βουλή, αλλά ταυτόχρονα να έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα αντιφασιστικής ενότητας που είναι απολύτως απαραίτητα για την επομένη μέρα των εκλογών.

Αντιφασιστική προεκλογική προπαγάνδα
Στη Νέα Ιωνία, η διακομματική επιτροπή και ο Δήμαρχος, με πρόταση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισαν να αρνηθούν προεκλογικό περίπτερο και ανοιχτή συγκέντρωση στους νεοναζί. Χρειάζεται να ακολουθήσουν περισσότερες γειτονιές αυτό το παράδειγμα. Αλλού, όπως π.χ. στο Περιστέρι, οι νεοναζί κατοχύρωσαν προεκλογικό περίπτερο σε κεντρικό σημείο. Εκεί η Αριστερά πρέπει να καταγγέλλει όσο γίνεται πιο ανοιχτά και δυνατά την παρουσία των νεοναζί δολοφόνων. Να οργανώσει μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις και πορείες που θα αμφισβητούν έμπρακτα την παρουσία των Χρυσαυγιτών στη γειτονιά. Μαζικές περιοδείες χρειάζονται ακόμα και σε υποτιθέμενα «άβατα» των νεοναζί όπως ο Άγιος Παντελεήμονας.

Να μοιράσουμε φυλλάδια και να μιλήσουμε με κατοίκους των πιο υποβαθμισμένων περιοχών που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία: Για την ανάγκη της στάσης πληρωμών στους τοκογλύφους, της κρατικοποίησης των τραπεζών, της αύξησης μισθών και συντάξεων με φορολογία των καπιταλιστών και της εκκλησίας και πάγωμα των στρατιωτικών δαπανών.

Να ξεσκεπάσουμε τους «αντιμνημονιακούς» νεοναζί που, αντί για όλα αυτά, «υπόσχονται» γενικώς και αορίστως περιορισμό στα… υπερκέρδη των τραπεζών (πόσο άραγε;). Που δεν λένε τίποτα για τις απολύσεις στο δημόσιο, για τους μισθούς και τις συντάξεις, εκτός από το να φοβίζουν τις γιαγιάδες πως θα τους κλέψουν την πετσοκομμένη σύνταξη οι «εγκληματίες αλλοδαποί». Την ίδια στιγμή οι «αντιμνημονιακοί» φασίστες καταγγέλλουν το μαχητικό συνδικαλισμό και επιχειρούν να τρομοκρατήσουν όποιον αμφισβητεί το μνημόνιο στην πράξη: απεργούς, κίνημα πλατειών, αγωνιστές φοιτητές, λαϊκές συνελεύσεις, μέλη αριστερών οργανώσεων.

Μια τέτοια αντιφασιστική προπαγάνδα μπορεί να τσακίσει τους δεσμούς των νεοναζί με τους πιο χαλαρούς υποστηρικτές τους και να βάλει την υποθήκη για τη συνέχεια μετά τις 6 Μάη. Είτε τα καταφέρουν τελικά να βάλουν στη Βουλή τους νεοναζί, είτε τα καταφέρουμε εμείς να τους φράξουμε το δρόμο, το μέτωπο απέναντί τους θα παραμείνει ορθάνοιχτο σε κάθε γειτονιά, χώρο δουλειάς, σχολείο και σχολή. Θα είναι ανοιχτό όσο η κρίση και η ρατσιστική προπαγάνδα του συστήματος θα επιχειρούν να διασπάσουν τους αγώνες μας.

Οι «από πάνω» ξέρουν καλά πως οι ρίζες και η επιρροή της Αριστεράς στην κοινωνία είναι δραματικά πολλαπλάσια από την επιφανειακή –σήμερα– απήχηση των ιδεών των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Χρειάζεται όμως, στο σύνολό της, η Αριστερά να σηκώσει το γάντι και να μην υποτιμήσει τη φασιστική απειλή και την ανάγκη αντιρατσιστικής δράσης, μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία