Οι ανατροπές σε εργασιακά και συντάξεις που ισχύουν με το νέο έτος: Μέτρα κοινωνικής εξαθλίωσης

Φωτογραφία

Ο ερχομός του 2013 θέτει σε εφαρμογή όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν με τα απανωτά μνημόνια των τελευταίων χρόνων και το φετινό προϋπολογισμό.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Κυβέρνηση, τρόικα και εργοδότες κατεδαφίζουν ό,τι είχε απομείνει από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα:

α) Συντριβή των μισθών. Καταργείται η καθολική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο βασικός μισθός θα ορίζεται με νόμο από 1/4/13. Για τους υπαλλήλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ. Για τους υπαλλήλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.

Αυτός ο κατώτατος μισθός θα δεσμεύει μόνο τα μέλη των εργοδοτικών ενώσεων που ενδεχομένως θα υπογράφουν την σύμβαση, όταν και αν κάποια στιγμή επανέλθει η συλλογική διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, οι επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες τη μη καθολικότητα της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και το «υπουργικό δικαίωμα» του κάθε Βρούτση, θα προχωρήσουν σε νέες μειώσεις μισθών.

β) Aκόμα πιο φθηνές απολύσεις. Αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση και το ανώτατο όριο περιορίζεται στους 4 από 6 μήνες. Οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών «παγώνουν» στο σημερινό ύψος, ασχέτως του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα συμπληρώσουν μέχρι την ενδεχόμενη απόλυσή τους.

γ) Επιδόματα και δώρα καταργούνται, οι τριετίες «παγώνουν». Από 1/4/13 το επίδομα γάμου ουσιαστικά καταργείται, με αποτέλεσμα οι μισθοί να μειωθούν επιπλέον 10%. Επίσης, οι τριετίες παραμένουν «ανενεργές», μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. Ακόμα προβλέπεται η πλήρης κατάργηση σε όλο το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ. από την 1/1/2013 και σε όλους τους συνταξιούχους τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και τα επιδόματα αδείας.

δ) Ωράριο λάστιχο. Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα και αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων. Καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Καταργείται η προϋπόθεση της προέγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας των υπερωριών, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.  

ε) Επιπλέον δουλειά και ανατροπή κάθε προγραμματισμού. Σε τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια δουλειάς υποχρεώνεται η πλειονότητα των ασφαλισμένων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2013 ισχύει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.

στ) Νέο τσεκούρι σε συντάξεις και εφάπαξ. Οι συντάξεις από 1.000 ευρώ και πάνω μειώνονται από 5% έως 20%. Τα εφάπαξ περικόπτονται έως 83% σε 20 τομείς πρόνοιας.

Οι απώλειες εισοδημάτων αναμένεται να επιδεινωθούν και από μια σειρά άλλα μέτρα: νέα φορολογική κλίμακα με την οποία θα παρακρατούν το φόρο και την ειδική εισφορά «αλληλεγγύης» από μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και λοιπές παροχές από 1/1/2013, εκκαθαριστικά για τον ΦΑΠ 2011 και 2012, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, αποχωρήσεις 25.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο εντός του 2013 (6.250 ανά τρίμηνο).

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία