Ο Βενιζέλος, η δημοκρατία και η Χρυσή Αυγή

Φωτογραφία

Οποιαδήποτε ταύτιση δυνάμεων του κινήματος και της Αριστεράς με πρωτοβουλίες θεσμικής διαφύλαξης του αστικού κοινοβουλευτισμού σαν του Βενιζέλου, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι την ένταξή τους στο κάδρο του συστήματος.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ «κατά της ρατσιστικής, κοινωνικής, ξενοφοβικής βίας, κατά του νεοναζισμού, που αναδεικνύει τη Χρυσή Αυγή ως αντισυνταγματικό κόμμα» παρουσίασε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μαζί με τον συνταγματολόγο κ. Αλιβιζάτο.  «Τα εργαλεία για την καταπολέμηση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής είναι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κανονισμός της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις του «συνταγματικού τόξου» να συνταχθούν μαζί του. Ακολούθησαν ειρωνικά σχόλια και μηνύσεις της Χρυσής Αυγής κατά Βενιζέλου και Αλιβιζάτου, καθώς έσπευσε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το γεγονός…

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός των στρατοπέδων συγκέντρωσης και του «Ξένιου Δία», Ν. Δένδιας, εκτιμά ότι η λύση για τη Χρυσή Αυγή είναι η αυστηρή εφαρμογή των νόμων και η αντιμετώπισή της πρωτίστως πολιτικά, καθώς «είναι νόμιμο κόμμα».

Χρήσιμη χαρακτήρισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ η ΔΗΜ.ΑΡ. δια του Ν.Μπίστη. Στον αντίποδα οι απαντήσεις της Αριστεράς: Αντιπερισπασμό για να αποπροσανατολίσει το λαό και να μείνει στο απυρόβλητο η αστική βαρβαρότητα, χαρακτήρισε την πρόταση Βενιζέλου το ΚΚΕ.

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ το κάλεσμα Βενιζέλου, αναφέροντας σε ανακοίνωση πως «οι αιτίες της ανόδου της φασιστικής ακροδεξιάς πρέπει να αναζητηθούν στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία και στην ασκούμενη μνημονιακή πολιτική που περιθωριοποιεί τα ασθενέστερα στρώματά της», ενώ ασκεί κριτική στο μνημονιακό μπλοκ που «προσπαθεί να αξιοποιήσει τη θεωρία των δύο άκρων, για να εξομοιώσει τη φασιστική βία με τις λαϊκές κινητοποιήσεις».

ΠΑΣΟΚ
Η αλήθεια είναι πως όσο περισσότερα κακά λόγια λένε μνημονιακοί πολιτικοί σαν τον Βενιζέλο κατά της Χρυσής Αυγής, τόσο περισσότερους πόντους κερδίζουν οι παρακρατικοί νεοναζί, εμφανιζόμενοι ως «αντισυστημική δύναμη» στο απολίτικο δεξιό ακροατήριο όπου απευθύνονται. Αν ήθελε το ΠΑΣΟΚ την απονομιμοποίηση της Χρυσής Αυγής, θα έπρεπε να ασχοληθεί με τους φασίστες πολύ πριν μπουν στη Βουλή. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ είναι βασικός υπεύθυνος της πολιτικής εκτίναξης της Χρυσής Αυγής στη βάση του θεσμικού ρατσισμού του κράτους.

Από το 2009 μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε καθοδηγητή της πιο άγριας ρατσιστικής πολιτικής του συστήματος. Ποιος δεν θυμάται τη χυδαία επίθεση Λοβέρδου-Ραγκούση στους απεργούς πείνας της Υπατίας παρέα με το ΛΑΟΣ; Ο Χρυσοχοΐδης δεν ήταν αυτός που εφάρμοσε την επέκταση των στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών από τα σύνορα μέχρι κάθε περιφέρεια της χώρας, πολιτική που συνεχίζει τώρα ο Δένδιας;

Ο Βενιζέλος ο ίδιος –ως υπουργός Άμυνας– δεν παραχώρησε δεκάδες στρατιωτικούς χώρους, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως στρατόπεδα μεταναστών; Ο Παπουτσής δεν έτρεχε να εγκαινιάσει το φράχτη στον Έβρο; Ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ κ. Καμίνης δεν έθεσε ως θέμα προτεραιότητας το «παρεμπόριο» στην Αθήνα, δίνοντας πάσα στις εφόδους των φασιστών εναντίον μεταναστών στα πανηγύρια; Τώρα θυμήθηκαν τον «αγώνα ενάντια στη ρατσιστική ξενοφοβική βία και το ναζισμό»;

Αντισυνταγματικότητα
Όμως η πρόταση Βενιζέλου δεν πρέπει να απορριφθεί μόνο λόγω προφανούς ανειλικρίνειας του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί να επιπλεύσει με κάλπικο αντιρατσισμό και αντιφασισμό. Οποιαδήποτε ταύτιση δυνάμεων του κινήματος και της Αριστεράς με πρωτοβουλίες θεσμικής διαφύλαξης του αστικού κοινοβουλευτισμού σαν του Βενιζέλου, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι την ένταξή τους στο κάδρο του συστήματος.

Για τον Βενιζέλο, «διαφύλαξη της δημοκρατίας» σημαίνει κατάπνιξη κάθε μορφής αντίστασης στους μνημονιακούς κοινοβουλευτικούς αστέρες, η οποία συμπεριλαβάνει εργαζόμενους που καταλαμβάνουν τους χώρους δουλειάς τους και αγωνιστές που υιοθετούν δυναμικές μορφές πάλης και ανυπακοής.

Για το κίνημα, «δημοκρατία» σημαίνει την ευρύτερη δυνατή δυνατότητα έκφρασης και οργάνωσης αντιστάσεων, απέναντι στην εξαθλίωση και το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» που επιχειρεί να επιβάλλει ο Βενιζέλος, ο Δένδιας και η τρικομματική κυβέρνησή τους με συλλήψεις, δακρυγόνα και βασανισμούς στη ΓΑΔΑ.

Ξαφνικά λοιπόν, ο Βενιζέλος έκανε ένα διάλειμμα από το αναμάσημα της «θεωρίας των άκρων» και ανακάλυψε το αντισυνταγματικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, που χρειάζεται να απομονωθεί θεσμικά από όλους. Όμως ποιο άλλο ακραίο «αντισυνταγματικό μόρφωμα» μπορεί να έχει αύριο σειρά για απονομιμοποίηση;

Κινηματικές συλλογικότητες, κοινωνικοί χώροι, αριστερές οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα που είναι στο στόχαστρο του συστήματος, είναι πολύ πιθανό να δεχτούν επίθεση, αν το πουλόβερ της «αντισυνταγματικότητας» ξεκινήσει να ξηλώνεται με αφορμή τους νεοναζί.

Αντί λοιπόν για τον «αντιφασισμό» του κ. Βενιζέλου, το κίνημα έχει ήδη συγκεκριμένη πρόταση απομόνωσης των νεοναζί, που είναι και η μόνη αποτελεσματική. Πρόκειται για την αντιφασιστική ενότητα που χτίζεται στους δρόμους, τις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης καθημερινά. Εκεί όπου οι νεοναζί διεκδικούν ζωτικό χώρο ανάπτυξης και το κίνημα αντίστασης τους τον αρνείται με μαζικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις.

Το πρόβλημα για τους μνημονιακούς κυρίους είναι πως όχι μόνο δεν είναι παρόντες στο πραγματικό αντιφασιστικό κίνημα, αλλά πως αυτό αποτελεί τμήμα του αγώνα ενάντια στα μνημόνια και στα μέτρα τους. Και αφορά ανθρώπους που μπορεί να μισούν τους φασίστες, αλλά επίσης μισούν τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς που τους υπηρετούν. Μεταξύ τους και τον κ. Βενιζέλο…

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία