Παύση πληρωμών σε κυβέρνηση και τρόικα

Φουντώνει καθημερινά το κίνημα ανυπακοής απέναντι στα αβάσταχτα χαράτσια. Σωματεία και συλλογικότητες, επιτροπές «Δεν πληρώνω», συνελεύσεις γειτονιάς, έχουν πραγματοποιήσει ή προγραμματίσει δεκάδες δράσεις με κεντρικό σύνθημα: «Δεν έχουμε! Δεν θέλουμε να πληρώσουμε»!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Μέλη τοπικών συνελεύσεων και επιτροπών (σε αρκετές περιπτώσεις με τη συμμετοχή και εκπροσώπων από σωματεία της περιοχής και φοιτητικούς συλλόγους) στο Βύρωνα, την Καισαριανή, του Ζωγράφου, τα Πετράλωνα, το Γαλάτσι, την Καλλιθέα, τον Πειραιά, την Αγ. Παρασκευή, το Χολαργό-Παπάγου, τα Πατήσια, τους Αμπελόκηπους, το Αιγάλεω, τη Γλυφάδα κ.ά. προχώρησαν σε αποκλεισμούς εφοριών. Ενημέρωσαν όσους προσέρχονταν να πληρώσουν την «έκτατη εισφορά» και το χαράτσι «αλληλεγγύης» και έκαψαν τα ειδοποιητήρια της ληστείας. Παράλληλα προχωρούν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ, καλώντας τη ΓΕΝΟΠ να μην κόψει καμιά παροχή ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το τέλος ακινήτων.
Οι αντιδράσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, αφού ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στην Πάτρα, σε συνοικίες της Θεσσαλονίκης, τη Σητεία, τα Χανιά, την Άρτα, την Καβάλα. Στη Βέροια μάλιστα, ήδη κάποιοι ακτιβιστές επανασυνδέουν το κομμένο ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά.

 

 

Σαλαμίνα

Την Πέμπτη 29/9, την Παρασκευή 30/9 και την Πέμπτη 6/10 μέλη της κίνησης Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α. έκαναν διαδοχικές εξορμήσεις στην εφορία Σαλαμίνας ενάντια στο χαράτσι που η κυβέρνηση βάφτισε «φόρο αλληλεγγύης». Καλέσαμε τους πολίτες να αντισταθούν και να μην πληρώσουν αυτό τον άδικο και αντισυνταγματικό φόρο, όπως γίνεται και σε άλλες εφορίες της χώρας με πρωτοβουλία των λαϊκών συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα. Μοιράστηκε ενημερωτικό κείμενο και η δήλωση αντίθεσης πληρωμής και ακολούθησε συζήτηση για τις δυνατότητες αντίστασης και ανατροπής των κυβερνητικών μέτρων. Η δεύτερη από τις τρεις εξορμήσεις συνέπεσε με αντίστοιχη πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, με αποτέλεσμα να γίνει ενωτικά και πιο μαζικά.

 

Αιγάλεω

Στην επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα «Η παιδεία στην εποχή του Μνημονίου», που διοργάνωσε η Λαϊκή Συνέλευση του Αιγάλεω τη Δευτέρα 26/9, ανακοινώθηκε η απόφαση του τοπικού συλλόγου δασκάλων για τη συγκέντρωση των «πολυεκκαθαριστικών χαρατσίων». Στη σχετική συζήτηση που ακολούθησε, αποφασίστηκε η στήριξη της πρωτοβουλίας από τη Λαϊκή Συνέλευση.
Έτσι, την Πέμπτη 29/9, με τη συμμετοχή και της Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στη ΔΟΥ του Αιγάλεω. Με συνθήματα, κείμενα και συζητήσεις, ανοίχτηκε το ζήτημα «Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια», με θετική ανταπόκριση από τους εργαζόμενους της ΔΟΥ και τους συναλλασσόμενους. Ακολούθησε το κάψιμο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, που είχαν συγκεντρωθεί. Επίσης πολύ θετική ήταν η ενημέρωση που έγινε (μετά από πρόσκληση του σωματείου) στην ειδική συνέλευση των εργαζομένων στα ΤΕΙ Αθήνας (Αιγάλεω) για τα χαράτσια.

 

Αγρίνιο

Των Γιάννη Μπαζώρα και Χρήστου Νταγιάντα, Εκπροσώπων της Εκπαιδευτικής Προοπτικής (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανένταχτοι Αριστεροί) στο ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Αγρινίου-Θέρμου

Το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων/Νηπιαγωγών Αγρινίου-Θέρμου κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς μέλη του να αρνηθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά. Την ημέρα κατάθεσης των εκκαθαριστικών ο σύλλογος κήρυξε στάση εργασίας από τις 11πμ ως τις 14 το μεσημέρι για να διευκολύνει τους συναδέλφους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.
Ταυτόχρονα ο σύλλογος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγρινίου πήρε την ίδια απόφαση μετά από πρωτοβουλία της βάσης και γενική συνέλευση. Παύση πληρωμών από την πλευρά του εργατικού κινήματος σε κυβέρνηση και Τρόικα! Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια σας, δεν πληρώνουμε την κρίση σας! Η εμπλοκή και του εμπορικού συλλόγου της πόλης οδήγησε στη συντονισμένη, κοινή διαμαρτυρία έξω από τη ΔΟΥ στις 30/10, όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 200 εργαζόμενοι.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες αγωνιστών της βάσης μπορούν σήμερα να τραβήξουν τα σωματεία σε αποφασιστικές δράσεις. Η συνεργασία των αριστερών και των ανένταχτων μπορεί να ξεπεράσει το γραφειοκρατικό καπάκι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Η αμηχανία της ΠΑΣΚΕ και η απραξία της ΔΑΚΕ είναι δυνατόν να μετατραπούν από εμπόδιο στις αγωνιστικές αποφάσεις, σε μεγάλη ευκαιρία για την Αριστερά και το εργατικό κίνημα. Να συγκροτήσουμε ένα μαζικό εργατικό ρεύμα, με αποφάσεις πολιτικής ανυπακοής και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για την ανατροπή της πιο λαομίσητης κυβέρνησης.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι εξελίσσεται ο συντονισμός. Παίρνει σταδιακά υπόσταση ένα ενωτικό συντονιστικό φορέων, σωματείων, συνδικαλιστών και επιτροπής αγώνα. Η γενική απεργία στις 19/10 πρέπει να έχει καθολική συμμετοχή και το συντονιστικό έχει ήδη αποφασίσει το κοινό του κατέβασμα στη διαδήλωση. Να ανατρέψουμε την κυβέρνηση του Μνημονίου! Να αποτρέψουμε τις τερατογενέσεις της δεξιάς διαδοχής και του ακροδεξιού λαϊκισμού!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία