Πλήθος κόσμου στη... «Σύγκρουση με τους δανειστές»

Φωτογραφία

Εκδήλωση του Rproject στην ΕΣΗΕΑ στις 19/5/2015

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Μικρή αποδείχτηκε τελικά η αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ για να φιλοξενήσει τον αριθμό όσων προσήλθαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση της ιστοσελίδας Rproject με τίτλο «Η ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές» και ομιλητές μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την Τρίτη 19 Μάη. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από την ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του πρώτου ορόφου και εκείνους που παρακολουθούσαν όρθιοι τη συζήτηση, πολλοί κάθονταν ακόμα και στις σκάλες του κτιρίου, μέχρι και στο ισόγειο. Το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της εκδήλωσης, η κρισιμότητα των πολιτικών εξελίξεων και ο σχετικός «ντόρος» που προκλήθηκε στα ΜΜΕ συνέβαλαν στη μαζική παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση. 
Στις ομιλίες τους οι Γ. Μηλιός (ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ), Σ. Παπαδόγιαννη (ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ) και Α. Νταβανέλος (ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ) επιχείρησαν να απαντήσουν στα επείγοντα και ιστορικά ερωτήματα της περιόδου, ασκώντας έντονη κριτική σε μια σειρά κυβερνητικές επιλογές, διευκρινίζοντας όμως ότι η εκδήλωση είχε σκοπό να λειτουργήσει για τον επαναπροσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ, στη μάχη που αυτός δίνει σε δύσκολες συνθήκες. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκαν στις γενναίες πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται ώστε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους στυγνούς εκβιασμούς και τις πιέσεις των δανειστών, πάντα από τη σκοπιά της υπεράσπισης των εργαζομένων και των λαϊκών δυνάμεων και της υλοποίησης των δεσμεύσεών της απέναντι στον κόσμο που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ. 
 Στην εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση, το «παρών» έδωσαν εκατοντάδες μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και αρκετοί/ες βουλευτές, αγωνιστές της Αριστεράς από άλλους πολιτικούς χώρους, όλοι/ες με ειλικρινή αγωνία για τη νίκη και το μέλλον των εργαζομένων, της νεολαίας και της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη.  
Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των Π. Λάμπρου (ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ) και Γ. Σαπουνά (ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ), ενώ το προχωρημένο της ώρας και η ακαταλληλότητα της αίθουσας δεν επέτρεψαν ούτε τη συνέχιση της εκδήλωσης ούτε να τεθούν ερωτήματα εκ μέρους του κοινού. Οι διοργανωτές, διά μέσου της Μ. Μπόλαρη (ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ) που συντόνιζε την κουβέντα, δεσμεύτηκαν ότι η ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση θα επαναληφθεί σύντομα.

 

Γιάννης Μηλιός: 
Να συνενωθούν όσοι/ες  υπερασπίζονται τις συνεδριακές αποφάσεις

Ο Γιάννης Μηλιός (ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασε τη θέση ότι ο αντίπαλός μας είναι η στρατηγική του κεφαλαίου σε Ελλάδα και Ευρώπη, κυρίως στο εσωτερικό μέτωπο: «Η λιτότητα είναι η τεχνική μέσα από την οποία διασφαλίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μάλιστα ως ανακατανομή εξουσίας, πλούτου και εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου, δηλαδή μια πολιτική κόστους, για την εργασία και την κοινωνική πλειοψηφία. Ο αντίπαλος βρίσκεται εντούτοις πρώτα απ’ όλα στο εσωτερικό της χώρας». Όπως εξήγησε, «η λιτότητα λειτουργεί ως στρατηγική για τη μείωση του επιχειρηματικού κόστους, μειώνει το κόστος εργασίας του ιδιωτικού τομέα, αυξάνει τα κέρδη ανά μονάδα κόστους (εργασίας) και ως εκ τούτου αυξάνει το ποσοστό κέρδους».
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της «καθυστέρησης πληρωμών» αν οι δανειστές συνεχίσουν να αδιαφορούν για τη δημοκρατία και τη βούληση του ελληνικού λαού, όμως εντός της ευρωζώνης: «Η νεοφιλελεύθερη παγίδα μπορεί να διαρραγεί όταν η ελληνική κυβέρνηση καταστήσει σαφές ότι αν αναγκαστεί θα τολμήσει να επιλέξει την καθυστέρηση πληρωμών, προκειμένου να μην αθετήσει τη λαϊκή εντολή, να μην προδώσει όσους την εμπιστεύτηκαν. Η νομισματική υποτίμηση της αγοραστικής δύναμης και του βιοτικού επιπέδου της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι εξίσου ανεπιθύμητη με την εσωτερική υποτίμηση».
Ως λύση προέκρινε την «αντίστροφη αναδιανομή», που σημαίνει πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, μεταφορά των βαρών στους «έχοντες», ένα «μνημόνιο για το μεγάλο κεφάλαιο, που θα αποφέρει τα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση του προγράμματός μας». Όρο και προϋπόθεση γι’ αυτά «αποτελούν η θέσπιση ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος, που θα ελαφρύνει την κοινωνική πλειοψηφία και θα κατανέμει τα βάρη στο κεφάλαιο και τον πλούτο, η διεύρυνση του χώρου των κοινωνικών αγαθών στον αντίποδα της λογικής των ιδιωτικοποιήσεων».
Ο ίδιος μίλησε επίσης για «αμφισημία στην κυβερνητική πολιτική» ασκώντας κριτική στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, λέγοντας ότι «ξεκίνησε τη διαπραγματευτική του προσπάθεια δηλώνοντας πως συμφωνεί με το 70% του μνημονίου», ότι «διαβεβαίωσε την ελληνική κοινωνία ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι τα κοινά συμφέροντα όλων», καθώς και ότι σε κείμενο που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Οικονομικών «αναγνωρίζεται η εσωτερική υποτίμηση ως στρατηγική αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας». 
Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «απαιτείται να δώσουμε και πάλι καθοριστικό ρόλο στο κόμμα», ενώ συγχρόνως «είναι αναγκαίο να συνενωθεί η οριζόντια γραμμή όσων υπερασπίζονται την Αριστερά, τις συνεδριακές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες» υπογράμμισε. «Οι θεσμοί βλέπουν την αμφιταλάντευση και ζητούν όλο και περισσότερα» είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεραίνοντας ότι «το δίλημμα επομένως δεν είναι ανάπτυξη ή ύφεση, αναπτυξιακά ή υφεσιακά μέτρα. Το δίλημμα είναι ποια συμφέροντα θα προωθήσει η κυβέρνηση, του κεφαλαίου ή της εργασίας».

 

Σόφη Παπαδόγιαννη: 
Δεν μπορεί να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός

Η Σόφη Παπαδόγιαννη (ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «επικοινωνιακή καταιγίδα» των συστημικών μίντια και του μνημονιακού μπλοκ με στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τις ριζοσπαστικές φωνές εντός του που καλούν τον κόσμο και την κυβέρνηση να επιλέξει τη ρήξη αντί της υποταγής στους δανειστές. 
«Η αυταπάτη ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε με τους εταίρους και ότι εντός ευρωζώνης θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε και μετά τις εκλογές» είπε χαρακτηριστικά, «με αποτέλεσμα τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, όπου η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στο πλαίσιο της απέναντι πλευράς και δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες». Σημείωσε ότι «όπως αποδείχτηκε όμως, τόσο ο χρόνος όσο και η δημιουργική ασάφεια λειτουργεί πάντα υπέρ του ισχυρού. Αποστερώντας πολύτιμους πόρους από την οικονομία και την κοινωνία, η άλλη πλευρά περιμένει να στερέψουν τα ταμειακά διαθέσιμα, να μην έχουμε να πληρώσουμε για μισθούς και συντάξεις, για να μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό και να υπογράψουμε μνημόνια». 
Για την κυρίαρχη γραμμή περί «αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας», τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός. Εκτός αν θεωρούμε τέτοιον τη διατήρηση του ΤΑΙΠΕΔ και των ιδιωτικοποιήσεων, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα μεσαία στρώματα και το πάγωμα στις πιο ριζοσπαστικές δεσμεύσεις μας για το μισθό, το αφορολόγητο κ.λπ., ανοίγοντας ακόμα και την κουβέντα για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα». 
Αποδέσμευση
Αναφορικά με το σχέδιο διεξόδου σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται να υπογράψει μέτρα εις βάρος των λαϊκών τάξεων, μια συμφωνία που θα ακυρώνει τις δεσμεύσεις και την αξιοπιστία του». Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει φυγή προς τα μπροστά. Να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, να ακυρώσει άμεσα τους εφαρμοστικούς-μνημονιακούς νόμους και να κατοχυρώσει προγραμματικές δεσμεύσεις με ταξικό πρόσημο, όπως ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές συμβάσεις. «Σταματάμε να πληρώνουμε τις δόσεις και ανοίγουμε την κουβέντα για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δεν υπάρχει καμία προοπτική» συμπλήρωσε. 
Θύμισε παράλληλα ότι η θέση «πάση θυσία στο ευρώ» δεν ήταν ποτέ η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των πολιτικών του αντιπάλων. Γι’ αυτό και η ύπαρξη ενός εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την ΟΝΕ και προετοιμασίας για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα έπρεπε ήδη να υπάρχει. «Η μεγαλύτερη καταστροφή είναι να είμαστε μια κοινωνία ζωντανών-νεκρών, αποδεχόμενοι την εξαθλίωση του λαού, εντός της ευρωζώνης» είπε μεταξύ άλλων. Κλείνοντας τόνισε τη σημασία «της ειλικρινούς απεύθυνσης στον κόσμο. Λέγοντάς του την αλήθεια, θα τον κινητοποιήσουμε εκ νέου και θα τονώσουμε το λαϊκό φρόνημα. Τίποτε δεν έχει χαθεί ακόμα. Αρκεί να πάρουμε τις κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις». 

 

Αντώνης Νταβανέλος: 
Ριζοσπαστικά μέτρα τώρα

Ο Αντώνης Νταβανέλος (ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ) υποστήριξε από τη μεριά του ότι στην επιχείρηση πτώσης του Σαμαρά, «αποτέλεσμα σκληρού πολιτικού αγώνα που καθοδηγήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ», η επιλογή αξιοποίησης της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ, με κάθε αναγκαία συμμαχία, ώστε να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, ήταν πολιτικό λάθος, γιατί «υποτιμήθηκε η πολιτική και οικονομική παγίδα που έστηνε ο Σαμαράς με τους δανειστές». Ως λάθος εκτίμησε και την προεκλογική αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει ασφαλής δρόμος μέσα από συμφωνία με τους δανειστές για να εφαρμοστεί το ριζοσπαστικό πρόγραμμα αντιλιτότητας που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ότι η Μέρκελ θα δεχτεί και θα ’ναι μέρα μεσημέρι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στασιμότητα
Σημείωσε ακόμα ότι σύντομα θα γίνει σαφές πως οι δανειστές θέλουν το τρίτο μνημόνιο, δηλαδή τη συνέχεια της ίδιας πολιτικής που άσκησαν οι Σαμαράς-Βενιζέλος, και θα επιδιώξουν να το κάνουν αυτό συντρίβοντας πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό ανοίγει το δρόμο για διεύρυνση της κυβέρνησης προς το Ποτάμι ή ακόμα και σε μορφές κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». 
Για τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη και ό,τι αυτή όριζε (χρέος «ακέραιο και εγκαίρως», παραίτηση από «μονομερείς ενέργειες»), είπε ότι δεν πήραμε τίποτα, ούτε καν στοιχειώδη ρευστότητα, παρά τις υποχωρήσεις. «Καθυστέρηση και στασιμότητα» εντόπισε και σε άλλα κρίσιμα πεδία, όπως στις ιδέες, όπου «με κυβέρνηση της Αριστεράς τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας πήγαν στο νοσοκομείο του Αγίου Σάββα» και ακούστηκαν τα εθνικιστικά συνθήματα των ΟΥΚ στην παρέλαση. «Απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις κυβερνητικές επιλογές στην εξωτερική πολιτική, π.χ. τις σχέσεις με τη δικτατορία της Αιγύπτου, καθώς και τις αντίστοιχες στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, όπως η επιλογή Ταγματάρχη στην ΕΡΤ και του επικεφαλής της ΕΥΠ επί Κ. Καραμανλή.
Για τα επίδικα της διαπραγμάτευσης σημείωσε ότι «οι κόκκινες γραμμές που είναι ήδη υποχώρηση -είναι πίσω από το πρόγραμμα και τις δεσμεύεις της ΔΕΘ, οι οποίες είναι πιο πίσω από τις συνεδριακές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-  ξεθωριάζουν, όπως για παράδειγμα το “όχι στις ιδιωτικοποιήσεις”, στις οποίες ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζυμωθεί με την αντίσταση και είναι δύσκολο να δεχτεί τη συνέχειά τους. Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και τα σενάρια για τον ΦΠΑ μπορεί να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα», ενώ για την αναστολή της συζήτησης για το Ασφαλιστικό προέβλεψε ότι «θα υποχρεωθούμε να διαπραγματευτούμε από χειρότερη θέση», θυμίζοντας ότι η Αριστερά αγωνίζεται για τα δικαιώματα όλων των γενεών και όχι μόνο των «τώρα συνταξιούχων». Το ίδιο ανησυχητικό θα είναι και «αν στις συλλογικές συμβάσεις μπει ως κριτήριο η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων». 
Ρήξη
«Έχουμε μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ, υπερασπιζόμενοι τον κόσμο μας από όλο και χαμηλότερο σημείο» τόνισε αναφορικά με τις μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης. Οι επιδιώξεις των δύο μερών σε αυτήν τη διαπραγμάτευση είναι ασύμβατες, δεν υπάρχει «επωφελής συμφωνία» είπε, και ισχυρίστηκε ότι η διέξοδος είναι η ρήξη με τους δανειστές.  Αυτή όμως προϋποθέτει ριζοσπαστικά μέτρα σε μια μεταβατική κατεύθυνση: «στάση πληρωμών τοκοχρεολυσίων, δημόσιο, κοινωνικό, εργατικό έλεγχο στις τράπεζες και περιορισμούς στις εξαγωγές κεφαλαίων, βαριά φορολογία του κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Μέτρα που απαιτούν πολι-τική υποστήριξη με όλα τα αναγκαία μέσα, που μπορεί να περιλαμβάνουν τη σύγκρουση με την ΕΕ και την έξοδο από το ευρώ». 
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα απαιτηθεί πολιτική υποστήριξη και συνεπώς «αναβάπτιση στη λαϊκή εντολή», άρα δεν μπορεί να αποκλεί-ονται και οι εκλογές, αλλά και στροφή στην πολιτική συμμαχιών: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επανακτήσει τη δυνατότητα μιας ειλικρινούς απεύθυνσης για μέτωπο της Αριστεράς». 
Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο του κόμματος, που «από την ΚΕ μέχρι τις ΟΜ πρέπει να γίνει το κέντρο των αποφάσεων. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρουν συνισταμένη, να εκφράσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να τον ενισχύσουν πολιτικά, για να αποφύγουμε σοβαρούς κινδύνους που διαφαίνονται». 

 

Γιώργος Σαπουνάς 
Ο Γιώργος Σαπουνάς (ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασε την αντίθεσή του στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, όπως και στην εκλογή Παυλόπουλου, διαπίστωσε ότι η στάση των δανειστών αποδεικνύει πως δεν μπορεί να υπάρξει «κοινά επωφελής» συμβιβασμός, και τάχθηκε υπέρ της αθέτησης πληρωμής προς τους δανειστές και της προκήρυξης εκλογών με γραμμή ΣΥΡΙΖΑ: «κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας - αναδιανομή σε βάρος του κεφαλαίου - καμιά θυσία για το ευρώ». Επίσης τόνισε την ανάγκη λήψης των αποφάσεων από τα κομματικά όργανα.
Πάνος Λάμπρου 
Ο Πάνος Λάμπρου (ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ) σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενωμένος παρά τα προβλήματα και τα διλήμματα, επικαλούμενος τις τελευταίες δύο αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας που ήταν ομόφωνες, και τάχθηκε υπέρ της προσφυγής στα κομματικά όργανα προκειμένου να ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις.

 

 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία