Πλήρης κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Διάλυση του ΕΟΠΥΥ προβλέπει το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.
Λ ίγες μόνο μέρες μετά το κάζο της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το 25ευρω, φέρνουν προς ψήφιση στη βουλή το νομοσχέδιο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του ΕΟΠΥΥ και στην πλήρη κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Πρόκειται για νομοσχέδιο που θα αφήσει χωρίς δωρεάν παροχές υγείας ακόμη και τους ασφαλισμένους. Που θα μας αναγκάσει να πληρώνουμε ακριβά ακόμη και μια απλή επίσκεψη στους γιατρούς. 
 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ΠΦΥ μεταφέρεται στο ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας), σε αυτό δηλαδή που χρόνια τώρα τα νεοφιλελεύθερα πρωτοπαλίκαρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήθελαν να καταργήσουν. Στο ΕΣΥ λοιπόν δημιουργείται Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) που θα λειτουργεί στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) της χώρας.
 
Πολύ ωραία, θα βιαστεί να πει κάποιος. Όμως παρακάτω στο νομοσχέδιο αποκαλύπτεται ο λόγος αυτής της μεταφοράς. Πρώτα απ’ όλα στις ΔΥΠΕ θα περιέλθουν και όλα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ, τα οποία προφανώς θα κλείσουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως Κέντρα Υγείας. 
 
Να υπενθυμίσουμε ότι τα Κέντρα Υγείας, λόγω της περικοπής των κρατικών δαπανών στο χώρο της υγείας, υπολειτουργούν. Συνήθως δουλεύουν μόνο για οκτώ ώρες και μόνο με έξι ειδικότητες γιατρών. Σήμερα, στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν υπάρχουν κέντρα υγείας, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία τα ραντεβού για τα εξωτερικά ιατρεία έχουν αναμονή μηνών.
 
Ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται –σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο– σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας κι αυτό σημαίνει ότι τα ιδιωτικά εξεταστικά κέντρα και διαγνωστήρια θα κάνουν χρυσές εισπράξεις. 
 
Κόλαφος είναι και οι διατάξεις για τους εργαζόμενους και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ. Στο άρθρο 16 προβλέπεται: «Το σύνολο του μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) ιατρικού, νοσηλευτικού, επιστημονικού, παραϊατρικού, τεχνικού, διοικητικού προσωπικού των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ τίθεται, αυτοδικαίως, από την ισχύ του παρόντος, σε καθεστώς διαθεσιμότητας». Μιλάμε για 8.500 εργαζόμενους μαζί με τους γιατρούς του ΙΚΑ –εκτός αν κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία– για τους οποίους ανοίγει ο δρόμος της απόλυσης. 
 
Τέλος το νομοσχέδιο, πιστό στο δρόμο της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, δίνει τη δυνατότητα σε ΜΚΟ (Μη κυβερνητικές Οργανώσεις) να λειτουργούν Κινητές μονάδες ΠΦΥ, αλλά και τη λειτουργία Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας με απόφαση του υπουργού Υγείας. Ουσιαστικά το ΠΕΔΥ θα  αποτελεί μια μίξη υπηρεσιών από τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας και αντίστοιχες από τον ιδιωτικό τομέα, δίνοντας ουσιαστικά προνομιακό ρόλο και πεδίο κερδοφορίας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. 
 
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για ένα νομοσχέδιο έκτρωμα που πρέπει να ακυρωθεί με αγώνες, που απαιτεί τη στήριξη των απεργών του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ (οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία διαρκείας τους ως τις 24 Γενάρη) από το κίνημα αντίστασης και την Αριστερά. 
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία