Προϋπολογισμός Περιφέρειας Αττικής 2013: «Μαχαίρι» στις κοινωνικές δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ο προϋπολογισμός για το 2013 (μειωμένος κατά 25% σε σχέση με το 2012) και το πρόγραμμα των εκτελεστέων έργων, με την κρατική ενίσχυση να είναι στον αέρα, εφόσον ακόμα δεν είναι γνωστό το συνολικό ποσό των σχετικών κονδυλίων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ακολουθώντας πιστά τη μνημονιακή πολιτική των γενναίων περικοπών, η κυβέρνηση και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός θυσιάζουν μισθούς εργαζομένων και κοινωνικές παροχές στο όνομα της νεοφιλελεύθερης εμμονής για «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», που μαθηματικά οδηγούν την Περιφέρεια Αττικής σε πτώχευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 63% των εσόδων αφορά ταμειακό υπόλοιπο από την πρώην υπερνομαρχία. Δηλαδή, αν δεν υπήρχε αυτό το αποθεματικό, θα ήταν αδύνατη η εκτέλεση ακόμα και αυτού του κουτσουρεμένου προϋπολογισμού.

Την ίδια στιγμή, η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην περιφέρεια και μάλιστα σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς είναι αμφίβολο αν τελικά θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος. Για παράδειγμα, το κονδύλι των 17 εκατ. ευρώ για μεταφορά μαθητών του 2011, δεν έχει ακόμα χορηγηθεί. Το «ψαλίδι» στις πληρωμές διάφορων υπηρεσιών θα φτάσει το 48,7%. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αμοιβές προσωπικού (σταματά η καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας), πάγιες δαπάνες, ύδρευση, μεταφορά μαθητών κλπ.

Κατά 2,5 εκατ. ευρώ περίπου είναι μειωμένη η επιχορήγηση σε ιδρύματα προστασίας ανηλίκων και σχολές κοινωνικής πρόνοιας, ενώ ούτε ένα ευρώ δεν θα δοθεί φέτος σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, φοιτητικές λέσχες και δομές κοινωνικής προστασίας αποφυλακισμένων. Παρά την ουσιαστική κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών, 11 εκατ. ευρώ θα πάνε για απροσδιόριστες αμοιβές διάφορων συμβούλων και νομικών προσώπων, 7 εκατ. ευρώ για έργα ναών(!) και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για δαπάνες δημόσιων έργων, που όλοι γνωρίζουν πώς αναθέτονται και τελικά εκτελούνται.

Όπως ήταν φυσικό, οι περιφερειακοί σύμβουλοι των αριστερών παρατάξεων καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Από τη μεριά του, ο Χρήστος Καπάταης, εκπρόσωπος της «Ελεύθερης Αττικής», τόνισε ότι με την απουσία του κοινωνικού κράτους ένα μεγάλο κομμάτι θα πέσει στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, πρότεινε την τροποποίηση κωδικών του προϋπολογισμού, αλλά και την αγορά κτηρίων, ώστε να δημιουργηθεί ένας κοινωνικός κουμπαράς που θα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας που δεν καλύπτει η κεντρική διοίκηση. Τέλος, υποστήριξε το ρόλο που μπορεί να παίξει η περιφέρεια ως ανάχωμα στην εξαθλίωση (κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, διανομή τροφίμων κ.ά.) και ως καταφύγιο των αδύναμων στο «κενό» που δημιουργείται στο κοινωνικό κράτος και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Χρυσή Αυγή. Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Δημοκρατικός τρόπος αντιμετώπισης του φασισμού είναι να χτυπάς την αιτία που τον γεννά, τη φτώχεια και τη μιζέρια».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία