Πρωτοβουλίες δράσης και αντίστασης των Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Να μην επιτρέψουμε την κατάρρευση της δημόσιας υγείας

Φωτογραφία

Μπροστά στην απειλή κατάρρευσης της δημόσιας υγείας, αρχίζει να ξεδιπλώνεται η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης τους δικαιώματος στην υγεία για όλους.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Ήδη με αφετηρία την πανυγειονομική απεργία στις 31/1, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εξορμήσεις μελών και στελεχών του σχήματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε νοσοκομεία, υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και ιατρεία, με την προκήρυξη του Τμήματος Υγείας, που καλούσε στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, και τίτλο «Με τους αγώνες μας υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σύστημα υγείας –  Νοσοκομεία ανοιχτά για το λαό και όχι για τους επιχειρηματίες της υγείας».

Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε πολυπληθής αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (Π. Λαφαζάνης, Α. Ξανθός, Γ. Γαϊτάνη, Α. Σταμπουλή, Κ. Μπάρκας, Χ. Καραγιαννίδης, Β. Κυριακάκης κ.ά.), ενώ πολλά μέλη του διαδήλωσαν είτε μαζί με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων της περιοχής τους (Ελπίς, Παίδων Αγ. Σοφίας, Γενικό Πατησίων), είτε μέσα από τις επιτροπές αγώνα και τα δίκτυα αντίστασης και αλληλεγγύης όπου συμμετέχουν (Ικαρία, 7Ο Διαμέρισμα Αθήνας).

Ήδη μέλη των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ από το Χαϊδάρι, το Αιγάλεω και το Περιστέρι συμμετέχουν στον αγώνα για την υπεράσπιση του νοσοκομείου Αττικόν. Στο νοσοκομείο, που καλύπτει εκατομμύρια κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, καθημερινά πάνω από 100 ράντζα-φορεία βρίσκονται στους διαδρόμους, χειρουργικές αίθουσες δεν λειτουργούν, κρεβάτια ΜΕΘ είναι κλειστά, κλινικές και τμήματα είναι ανενεργά.

Στο Αττικό νοσοκομείο, οι εργαζόμενοι καλούν, την Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου, σύσκεψη συντονισμού σωματείων, δημοτικών σχημάτων, επιτροπών και συνελεύσεων κατοίκων «για ένα κοινό μέτωπο εργαζομένων, υγειονομικών και πολιτών, που θα ανατρέψει αυτή τη βάρβαρη πολιτική, θα προστατέψει την ποιοτική, δωρεάν, δημόσια υγεία για όλο το λαό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, που στηρίζει εδώ και καιρό τη μάχη για να μην κλείσει το νοσοκομείο Πατησίων, οργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Αγώνας για να μην κλείσει το Γ. Νοσοκομείο Πατησίων – Αγώνας για τη διάσωση της δημόσιας Υγείας», τη Δευτέρα, 11 Φλεβάρη, στις 18:30, στα γραφεία του (Δεκελείας 48).

Στη Θεσσαλονίκη, μετά την αποτροπή κλεισίματος του Παναγία, χάρη στην κινητοποίηση εργαζομένων και κατοίκων, ακόμα ένα μέτωπο ανοίγει ενάντια στην απόπειρα κλεισίματος του Λοιμωδών. Και εκεί οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν την παρέμβασή τους.

Σκηνικό καταστροφής
Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας γίνεται καθημερινά δραματική. Οι απανωτές μνημονιακές περικοπές έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εκτός περίθαλψης και τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τις υπόλοιπες υπηρεσίες υγείας στα όριά τους (σε 26.000 θέσεις περίπου υπολογίζονται τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό).

Η συνειδητή υποβάθμιση του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτών επιχειρηματιών του κλάδου υγείας, ο υποσιτισμός ασθενών που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, ο σχεδόν χρεοκοπημένος ΕΟΠΥΥ και οι κυβερνητικές αποφάσεις που μας καλούν να πληρώνουμε περισσότερα σε εισφορές, φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια, συνθέτουν μια εφιαλτική εικόνα διάλυσης.
Είναι κατανοητό ότι η παραμικρή καθυστέρηση στην οργάνωση της αντίστασης στο σκηνικό καταστροφής που φτιάχνουν κυβέρνηση και τρόικα, θα σημαίνει περισσότερους αρρώστους και αύξηση των θανάτων στα λαϊκά στρώματα. Μοναδική «ασπίδα» στην επέλαση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι οι κοινωνικοί αγώνες.

Το δικαίωμα στην υγεία και την υγειονομική περίθαλψη είναι αδιαπραγμάτευτο. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της υγείας, τα μέλη του, οι βουλευτές του έχουν καθήκον να πρωτοστατήσουν στη μάχη για τη διάσωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Επιτροπές Αγώνα
Οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στηρίξουν ακόμα πιο αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις που ανακοινώνουν οι υγειονομικοί, όπως τα δωρεάν απογευματινά ιατρεία για ανασφάλιστους, σε συντονισμό μαζί τους. Να οργανώσουν τη συμπαράσταση στις απεργίες τους και να συνδέσουν την απόκρουση της επίθεσης στο ΕΣΥ, με την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.  

Όπως ορίζει και η πρόσφατη εγκύκλιος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συγκροτηθούν άμεσα πλατιές επιτροπές αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας με τη συμμετοχή σωματείων, φορέων, δημοτικών παρατάξεων, συλλογικοτήτων κατοίκων, αντιρατσιστικών κινήσεων και τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, σε κάθε γειτονιά. Με πολύμορφες δράσεις ενημέρωσης (τοπικές πορείες, ανοιχτές εκδηλώσεις και συζητήσεις, ανακοινώσεις), να στρέψουμε τις πρωτοβουλίες  των τοπικών επιτροπών και των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο των ίδιων των  αναγκών μας: «κανείς ανασφάλιστος χωρίς περίθαλψη-λεφτά για την Υγεία». Είναι υπόθεση όλων μας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία