Πρωτοβουλίες δράσης και αντίστασης των Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Να οργανώσουμε την αντίσταση στη φοροληστεία

Φωτογραφία

Η νέα λεηλασία μισθωτών και συνταξιούχων με το πρόσφατο φορομπηχτικό νομοσχέδιο, τις αλλεπάλληλες περικοπές εισοδημάτων, τα συνεχόμενα χαράτσια της εφορίας και της ΔΕΗ, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Η προστασία όσων οδηγούνται στην εξαθλίωση και η δημιουργία ενός μαζικού κινήματος άρνησης πληρωμής είναι ένα από τα μέτωπα που χρειάζεται να στηρίξει αποφασιστικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς άνεργος, κανένας φτωχός δεν μπορεί να μείνει μόνος απέναντι στη φορολογική λαίλαπα του Στουρνάρα και της υπόλοιπης τρικομματικής συμμορίας, η οποία την ώρα που φοροαπαλλάσσει «νόμιμα» το κεφάλαιο (μείωση φορολογικών συντελεστών για ΑΕ, αναβολή φορολόγησης τραπεζών και καναλιών, απαλλαγή από το χαράτσι μεγαλοϊδιοκτητών), απειλεί με κατασχέσεις εργαζόμενους και άνεργους ακόμη και για τη μη καταβολή μικροποσών.

Το πετρέλαιο έγινε πολυτέλεια και τα σπίτια μένουν χωρίς θέρμανση. Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ αποτελεί παρελθόν και το να έχεις παιδιά είναι «τεκμήριο». Το παράνομο χαράτσι της ΔΕΗ και οι αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης του ηλεκτρικού μονιμοποιούνται, ενώ με το νέο φόρο ακινήτων, που ετοιμάζουν, θέλουν να εισπράξουν 3,2 δισ. ευρώ! Είναι φυσιολογικό λοιπόν, το ποσοστό των ανθρώπων που δεν πληρώνουν αυτούς τους απεχθείς φόρους, είτε από αδυναμία, είτε επειδή θέλουν να καλύψουν άμεσες ανάγκες επιβίωσης, συνεχώς να διευρύνεται.

Η άρνηση πληρωμής των άδικων φόρων και η δημιουργία ενός τείχους προστασίας των φτωχών και των αδύναμων, που θα είναι κομμάτι του αγώνα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της κυβέρνησης Σαμαρά, τίθεται αντικειμενικά. Και σε μια τέτοια διαδικασία η παρέμβαση της Αριστεράς θα είναι ο κρίσιμος παράγοντας.

Κινητοποιήσεις
Το διήμερο 30-31/1, σε δεκάδες εφορίες και τράπεζες της χώρας, οι τοπικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν εξορμήσεις με το φυλλάδιο για τη φορολογία, που είχε ως πρόταγμα «να σταματήσουμε την φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των εργαζομένων, των αγροτών και των μικρομεσαίων», καλώντας τον κόσμο να μην πληρώσει και να οργανώσει την αντίστασή του.

Παράλληλα, οι επιτροπές αγώνα και οι συνελεύσεις κατοίκων ενάντια στα χαράτσια, συνέχισαν τις παρεμβάσεις τους μετά την πετυχημένη συγκέντρωση στις 27/1 στη ΔΕΗ.  Από τη Γλυφάδα και το Βύρωνα, μέχρι το Κορωπί και τη Ν. Σμύρνη, οργανώθηκαν δράσεις που απαιτούσαν την άμεση κατάργηση όλων των μνημονιακών χαρατσιών (ΕΕΤΗΔΕ, εισφορά αλληλεγγύης κλπ.) και την απόσυρση των νέων φορολογικών διατάξεων.

Ανάλογη Παναττική κινητοποίηση από τις τοπικές επιτροπές και την επιτροπή «Δεν Χρωστάμε-Δεν Πουλάμε-Δεν Πληρώνουμε» προετοιμάζεται και για τις 14/2. Συγχρόνως, συνεχίζονται οι επανασυνδέσεις κομμένων παροχών ρεύματος και η παρεμπόδιση αρκετών κατασχέσεων.

Η ευθύνη της στήριξης ενός μαζικού κινήματος ανυπακοής και αντίστασης, που θα κινητοποιήσει τον κόσμο στην κατεύθυνση του «Δεν έχω-Δεν μπορώ-Δεν πληρώνω» και θα σταθεί δίπλα σε κάθε θύμα της κυβερνητικής πολιτικής, είναι ένας από τους κύριους άξονες δράσης του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την απόφαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του. Ακόμα και η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πρόσφατα και σωστά: «σκίστε τα χαρτιά της επιστράτευσης, τα χαρτιά της εφορίας και τα χαρτιά των χαρατσιών, αλλιώς τα μνημόνια θα μείνουν για πάρα πολλά χρόνια».

Οι δυνάμεις της Αριστεράς, σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων στις ΔΟΥ, τη ΔΕΗ και τα υπόλοιπα συνδικάτα, μαζί με τις επιτροπές-συνελεύσεις κατοίκων και τις άλλες τοπικές πρωτοβουλίες «Δεν πληρώνω», μπορούν να αναπτύξουν ένα μαζικό κίνημα αντίστασης, που θα οργανώσει τη συλλογική μας απάντηση και θα σπάσει το φόβο. Που θα κάνει πράξη το «κανείς μόνος του στην κρίση» και θα απαιτήσει μαχητικά να καταργηθούν τα άδικα και παράνομα χαράτσια και –επιτέλους– να φορολογηθεί ο πλούτος και να διαγραφούν τα χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες.

Μέσα και από τέτοια κινήματα πολιτικής ανυπακοής χτίζεται η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την Αριστερά και οι απαραίτητες κοινωνικές συμμαχίες μιας μελλοντικής κυβέρνησης της Αριστεράς.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία