Πρωτομαγιά 2012: Να εκφραστούν οι αγώνες μας

Φωτογραφία

Η Πρωτομαγιά του 2012 είναι μια ευκαιρία για να εκφραστούν μαζικά και μαχητικά οι εργαζόμενοι που κινητοποιούνται ή που δέχονται τις μεγαλύτερες επιθέσεις.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα, μέρα ταξικής αντιπαράθεσης, διεθνιστικής, αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής δράσης σε όλο τον κόσμο. Μια μέρα που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες, αγώνες που η τάξη μας έχει ποτίσει με το αίμα της. Αγώνες που ξεκίνησαν από το Σικάγο για τη διεκδίκηση του 8ωρου.

Στη φετινή Πρωτομαγιά είναι ευκαιρία να θυμηθούμε πως οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ό,τι κέρδισαν, το κέρδισαν δίνοντας ενωμένοι σκληρούς αγώνες. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ολόκληρη οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση, απαιτούν συνεχώς να μας γυρίσουν σε εργασιακό καθεστώς χειρότερο και από αυτό που είχαν να αντιμετωπίσουν οι εργάτες πριν 100 και πλέον χρόνια. Το 8ωρο, που κερδήθηκε τότε, έχει καταργηθεί στην πράξη τα τελευταία χρόνια.

Οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων εξαφανίζουν κάθε δικαίωμα και κάθε κατάκτηση που έχουμε κερδίσει οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια, ενώ την επομένη των εκλογών της 6ης Μάη μια νέα σειρά μέτρων αναμένεται να εξαθλιώσει τη ζωή μας ακόμη περισσότερο.

Για παράδειγμα ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις περικοπές στο εφάπαξ στο Δημόσιο, καθώς και στα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, των ελεύθερων επαγγελματιών, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Μεγάλη είναι και η επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις που σε μια σειρά κλάδους οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν αρχίσει να τις καταγγέλλουν, για να προχωρήσουν εκβιαστικά σε ατομικές συμβάσεις εργασίας και άγριες περικοπές μισθών.

Οι συνθήκες αυτές απαιτούν μια μεγάλη ενωτική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, που θα έδινε τον τόνο πολιτικά και κινηματικά παραμονές των εκλογών, αλλά κάτι τέτοιο δυστυχώς (τουλάχιστον στην Αθήνα) δεν έγινε δυνατόν να επιτευχθεί.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, έντρομες μπροστά στη φθορά που παρουσιάζουν τα κόμματά τους στα γκάλοπ για τις εκλογές, αποφεύγουν να διοργανώσουν το παραμικρό. Είναι μια κατάσταση που τείνει να γίνει μόνιμη τα τελευταία χρόνια στην απεργία της Πρωτομαγιάς. Τελικά η συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στην πλατεία Κοτζιά υπό την αιγίδα του ΕΚΑ.

Το ΚΚΕ αποφάσισε συγκέντρωση στη Χαλυβουργία, αποφεύγοντας να εκτεθεί κεντρικά και περιχαρακώνοντας την απεργία του χώρου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την πλευρά της αποφάσισε να υπαναχωρήσει από τις προτάσεις για κοινή συγκέντρωση και πορεία με το ΣΥΡΙΖΑ και να διοργανώσει δική της συγκέντρωση στο Μουσείο και ανεξάρτητη διαδρομή διαδήλωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, ξεπερνώντας τις προτάσεις συνδικαλιστών της Αυτόνομης Παρέμβασης που ζητούσαν να γιορταστεί η Πρωτομαγιά στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Η Πρωτομαγιά του 2012 είναι μια ευκαιρία για να εκφραστούν μαζικά και μαχητικά οι εργαζόμενοι που κινητοποιούνται ή που δέχονται τις μεγαλύτερες επιθέσεις. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που παλεύουν ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία, τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις, οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία που προσπαθούν να σώσουν τις κλαδικές συμβάσεις τους.

Λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, χρειάζεται να σταλεί ένα σαφές μήνυμα. Θα μας βρουν μπροστά τους στους δρόμους, με τις απεργίες, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις μας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία