Πώς να αντιπαλέψουμε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Χαρακτηριστικά κινήματος με πανελλαδική εμβέλεια αποκτούν σταδιακά οι επίμονες κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μάνια Μπαρσέφσκι

Η διαφαινόμενη μετεξέλιξη των κινητοποιήσεων αυτών σε πλατύ κίνημα, η προσχώρηση σε αυτό και άλλων συλλογικοτήτων, οφείλεται στη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι, στην πράξη, οι κινητοποιήσεις που εδώ και πολύ καιρό ματαιώνουν τους πλειστηριασμούς στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία, κατάφεραν να καταγράψουν νίκες και να προστατεύσουν τη λαϊκή κατοικία πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι διατείνεται ο αναθεωρημένος «νόμος Κατσέλη» - ένας νόμος που παρέχει πολύ περιορισμένη προστασία στους δανειολήπτες, «καλύπτοντας» ένα μικρό ποσοστό από αυτούς, και μάλιστα υπό πολύ στενές προϋποθέσεις. 
Προκειμένου να παρακάμψει αυτό το κίνημα, η κυβέρνηση, μετά από έντονη απαίτηση της «τρόικας», ψήφισε το νόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο οποίος έχει μάλιστα κεντρική θέση ανάμεσα στα προαπαιτούμενα της επόμενης αξιολόγησης. Οι πλειστηριασμοί  θα γίνονται στο εξής μέσω ηλεκτρονικής  πλατφόρμας, στην οποία θα έχουν πρόσβαση τα συμβολαιογραφικά γραφεία, τρεις φορές την εβδομάδα και επί οκτώ ώρες κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται μαζικά, με fast track διαδικασίες, και ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, του χωραφιού, του μικρού καταστήματος ή της βιοτεχνίας, θα χάνει την περιουσία του με ένα απλό «κλικ» στον υπολογιστή, προτού προλάβει καλά-καλά να καταλάβει τι του συμβαίνει, υπό συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας. 
Ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποκύπτοντας για μια ακόμη φορά στις απαιτήσεις της τρόικας και των funds, λογάριασε χωρίς τον «ξενοδόχο». Γνωρίζει πολύ καλά την κοινωνική αγανάκτηση και το πολιτικό κόστος που θα της προκαλέσουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί και οι εξώσεις από τα σπίτια, όπως γνωρίζει επίσης ότι οι προθέσεις της θα «σκοντάψουν» σε μαζικά κινήματα αντίστασης στις γειτονιές, όπως έγινε και στην Ισπανία: μία πρώτη δυναμική απάντηση σε επαπειλούμενη έξωση δόθηκε στις 11/9 σε γειτονιά της Νίκαιας, όπου, μετά από κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Νίκαιας - Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα» και της Ενωτικής Κίνησης κατά των Πλειστηριασμών, η γειτονιά μαζεύτηκε για να υπερασπιστεί το σπίτι άνεργης οικογένειας και έκανε μαζική πορεία στους δρόμους της Νίκαιας, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους κατοίκους. 
Την κυβερνητική προσπάθεια για εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς δυσχεραίνουν επίσης σημαντικά αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων συμβολαιογραφικών συλλόγων, όπως της Θεσσαλονίκης ή της Κέρκυρας, των οποίων τα μέλη τάχθηκαν κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ανατρέποντας προηγούμενες αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Προσπαθώντας να αποτρέψει μια παρόμοια εξέλιξη, η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων της Αθήνας, με διάφορα σαθρά προσχήματα, ακύρωσε μία ώρα πριν, στις 21/9, την προγραμματισμένη ΓΣ των μελών του, που θα συζητούσε το θέμα αυτό.  Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών απάντησε με πορεία προς τα γραφεία του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθήνας και με έκκληση προς τα μέλη του συλλόγου να αντιταχθούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. 
Υπό τις συνθήκες αυτές, η κυβέρνηση έχει προς το παρόν αναβάλει σιωπηρά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς, η οποία εκτιμάται ότι δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τα τέλη Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο. 
Ωστόσο, η κυβέρνηση χάνει την ψυχραιμία της: γιατί τίποτα άλλο, παρά τον πανικό της, δεν καταμαρτυρεί η πρόσφατη σύλληψη 19 μελών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών στο Άργος. Αντίθετα, για όλους όσοι/ες ασχολούνται με το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, η καταστολή μετατρέπεται σε ένα ακόμη εργαλείο για την ανάδειξη της βαρβαρότητας από την οποία θα συνοδευτούν οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις. 
Οι συλλήψεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν πρόκειται να ανακόψουν το κίνημα.
Την Τετάρτη, 27/9, στο ART GARAZE (Σολωμού 13-Εξάρχεια), στις 7.00 μμ, η Ενωτική Κίνηση κατά των Πλειστηριασμών έχει απευθύνει κάλεσμα για το συντονισμό του αγώνα όλων των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται σχετικά, με πρώτο βήμα τη συνδιοργάνωση μιας μεγάλης διαδήλωσης. Να είμαστε όλοι και όλες εκεί! 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία