Στα κάτεργα της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Ο  γενικός όρος «ιδιωτική εκπαίδευση» αναφέρεται όχι μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και σε όλα εκείνα τα εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και πληροφορικής, ωδεία, ΙΕΚ και διάφορες επαγγελματικές σχολές που φυτρώνουν σε κάθε γειτονιά και πόλη. Σε αυτά φοιτούν παιδιά από όλες τις κοινωνικές τάξεις, αλλά κατά κύριο λόγο εκείνα που πηγαίνουν ή είχαν πάει σε δημόσιο σχολείο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Δάρης, ιδιωτικός εκπαιδευτικός

Από τη δημόσια συζήτηση που έχει ανακύψει με την επιβολή ή μη του ΦΠΑ αποσιωπάται το εργασιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο εργάζονται οι εκπαιδευτικοί. Η μειλίχια εικόνα που οι επιχειρηματίες πλασάρουν στις κόσμιες τηλεοπτικές ή δημόσιες εμφανίσεις τους, στις οποίες δεν παραλείπουν να τονίζουν ότι επιτελούν εκπαιδευτικό έργο και φυσικά να ενοχοποιήσουν συλλήβδην τον κλάδο των καθηγητών που φοροδιαφεύγουν κάνοντας ιδιαίτερα, που παρανομούν, που εργάζονται χωρίς τους απαραίτητους τίτλους σπουδών κ.λπ., είναι παραπλανητική. Πίσω από τα ευγενικά πρόσωπα, πίσω από τις εντυπωσιακές ιστοσελίδες και τα ιλουστρασιόν διαφημιστικά φυλλάδια των επιχειρήσεών τους, υπάρχει συσκοτισμένη η άλλη πλευρά του χώρου που ζει στο ημίφως, υπάρχουν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με το φόβο της απόλυσης για λίγα ψίχουλα. 
Σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση η κατάσταση είναι τραγική. Ανύπαρκτες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ελαστικό ωράριο, ανασφάλιστη μαύρη εργασία, παράνομες απολύσεις, διώξεις συνδικαλιστών, τρομοκράτηση. Συχνά είναι και περιστατικά συναδελφικού «κανιβαλισμού» ανάμεσα σε εργαζόμενους για το ποιος θα πάρει δυο ώρες παραπάνω. Το σχέδιο νόμου Μπαλτά δεν τελεσφόρησε, η ανασύσταση του Τμήματος Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται ακόμη, ενώ την εποπτεία στα φροντιστήρια και ΚΞΓ έχει ακόμη το υπουργείο Εμπορίου! 
Στο χώρο της ιδιωτικής ξενόγλωσσης εκπαίδευσης ειδικότερα, το κλαδικό «σωματείο εργαζομένων» που ίδρυσαν συγγενείς εργοδοτών το 2006 είναι αυτό με το οποίο έκτοτε υπογράφει το Europalso συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ωρομίσθια πείνας, έχοντας εν τω μεταξύ καταργήσει ό,τι μέχρι σήμερα είχε κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες. Το παράδειγμά του ακολουθούν και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις (PALSO, Όμηρος), αλλά δεν παραλείπουν να τους μιμηθούν και άλλοι ανεξάρτητοι επιχειρηματίες, ώστε να έχει μείνει πλέον παροιμιώδες το ωρομίσθιο αίσχους των 2,89 ευρώ που ίσχυε μέχρι τον περασμένο Αύγουστο. 
Το κίνημα των εκπαιδευτικών δεν κατάφερε έως τώρα να αναχαιτίσει τις ολομέτωπες επιθέσεις των εργοδοτών μέσω του στημένου από τους ίδιους σωματείου. Ο αγώνας για αξιοπρεπείς συμβάσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται ο αγώνας για μια δημόσια δωρεάν και υψηλού επιπέδου παιδεία για όλους. Τη 17η Δεκεμβρίου παραπέμπεται σε δίκη η πρώην πρόεδρος του ψευδοσωματείου, Κυπριώτου, για άσκηση παράνομης βίας κατά συναδέλφου. Θα είναι μια ακόμη ευκαιρία χαμένη; Στο χέρι μας είναι.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία