Συνέλευση 8η Μάρτη: Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σ τις 16 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Συνέλευσης 8ης Μάρτη μετά το καλοκαίρι. Εργαζόμενες, φοιτήτριες, άνεργες, γυναίκες που εργάζονται στο σπίτι, συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε τη φετινή καμπάνια που θα μας οδηγήσει στη φεμινιστική απεργία.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Η συνέλευση αποφάσισε την οργάνωση μιας πλατιάς σύσκεψης, που θα συζητήσει και θα συναποφασίσει τα επόμενα βήματα, με στόχο την έγκαιρη προετοιμασία της απεργίας. Στη σύσκεψη υπάρχει η πρόθεση να προσκληθούν εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες, φεμινιστικές συλλογικότητες και γυναικείες ομάδες, φοιτήτριες, μαθήτριες και πρόσφυγες.
Στη συζήτηση κατατέθηκαν σκέψεις για το φετινό περιεχόμενο της κινητοποίησης και για το πώς θα αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι η 8η Μάρτη φέτος πέφτει Κυριακή. Κάποιες από τις ιδέες που ακούστηκαν, αφορούσαν την ανάδειξη της γυναικείας εργασίας σε μεγάλες εργασιακές δυνάμεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα νοσοκομεία. Σε αυτή προστέθηκαν σκέψεις για την ανάδειξη της γυναικείας εργασίας στο σπίτι, που γίνεται με ιδιαίτερη ένταση τις Κυριακές, μέρες που οι γυναίκες δεν εργάζονται. Υπάρχει η πρόθεση να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας που θα αναλάβουν θεματικές που αφορούν την επεξεργασία συνθημάτων και επιχειρημάτων, την επικοινωνία με τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, τη μετάφραση υλικού, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και εξορμήσεων σε χώρους εργασίας και πανεπιστήμια ακόμα και σε σπίτια.
Από όλες τις παρευρισκόμενες σημειώθηκε η αξία διεθνούς συντονισμού, με πρώτο βήμα την οργάνωση μιας διεθνούς εκδήλωσης προς το τέλος Νοέμβρη, με τη συμμετοχή γυναικών από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελβετία.
Η δράση όμως δεν θα εξαντληθεί στην οργάνωση της απεργίας την 8η Μάρτη. Επόμενος σταθμός, στον οποίο η συνέλευση θα έχει παρουσία, είναι η 25η Νοέμβρη, παγκόσμια μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Η βία στο σπίτι συνεχίζει να είναι η πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες. Είναι και αυτός ένας λόγος για να απεργήσουμε φεμινιστικά.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία