Τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Ελλάδα σήμερα: Σε αναζήτηση ταυτότητας

Φωτογραφία

Τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride) ακόμα και σήμερα κρατάνε κάτι από τη φλόγα της εξέγερσης του Στόουνγουολ στην ταραγμένη Νέα Υόρκη τον Ιούνη του 1969. Στο ταραγμένο σήμερα διατηρούν κάτι από τη διεκδίκηση της ορατότητας και του σεβασμού μιας ολόκληρης κοινότητας ανθρώπων που παρέμεναν στο περιθώριο. Χιλιάδες κόσμου για άλλη μια χρονιά θα διεκδικήσουν και θα πορευτούν μαζί τους υπερασπιζόμενοι δικαιώματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα: το δικαίωμα να είναι και να θεωρούνται από το νόμο ισότιμοι/ες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κική Σταματόγιαννη

Τα φετινά Pride που θα διοργανωθούν τον κατεξοχήν «ΛΟΑΤ μήνα», τον Ιούνιο, θα έχουν τη ζωντάνια, την ένταση και τη μαχητικότητα που συνοδεύουν πάντα αυτόν το θεσμό, θα έχουν όμως και  θυμό. Θυμό γιατί θα έχουν και δήμους και περιφέρειες να στηρίζουν, εταιρείες χορηγούς, την αμερικανική πρεσβεία, τα ιδρύματα Ωνάση και Μποδοσάκη (στην Αθήνα). 
Το φετινό Athens Pride, με κεντρικό σύνθημα «Πάρε θέση», μας καλεί στις 13 Ιούνη για άλλη μια χρονιά στην πλατεία Κλαυθμώνος να πάρουμε θέση σε σχέση με τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη ΛΟΑΤ κοινότητα. Ωστόσο, δείχνει να αφήνει στην άκρη το Τ (τρανσέξουαλ) στο ακρωνύμιό της, σε μια συγκυρία που οι τρανσφοβικές επιθέσεις έχουν κλιμακωθεί για άλλη μια φορά επικίνδυνα. Ο αποκλεισμός της τρανς κοινότητας από τη συνδιοργάνωση (με άρνηση να συμμετάσχει τουλάχιστον ένα τρανς άτομο στην οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας) ρίχνει τη σκιά του στη φετινή διοργάνωση οδηγώντας σε μια αλυσίδα συνεπειών. Ήδη αρκετές ΛΟΑΤ ομάδες έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε έναν θεσμό που, αντί να αγκαλιάζει όλα τα καταπιεζόμενα κομμάτια του κινήματος, θέτει ανθρώπους και κοινότητες ολόκληρες στο περιθώριο. 
Παρ’ όλα τα «οργανωτικά» προβλήματα (που καλό θα είναι να λυθούν, και υπάρχει μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση), έχει τεράστια σημασία η πορεία να έχει και πάλι κόσμο και στήριξη από όλες και όλους μας. Συμμετοχή στην πορεία θα έχουν και αυτές/οί που λόγω διαφωνιών δεν θα έχουν περίπτερα φέτος στην Κλαυθμώνος. 
Θεσσαλονίκη
Στο Pride της Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα «Δικαιούμαι, απαιτώ: γάμο, όνομα, σεβασμό» (19-20 Ιούνη, Λευκός Πύργος) τα δύο μέτωπα προετοιμάζονται. Ο μητροπολίτης Άνθιμος καλεί για άλλη μια φορά το χριστεπώνυμο πλήθος σε αγρυπνία, το κίνημα της πόλης προετοιμάζει την απάντησή του. Ωστόσο, και σ’ αυτό, με απόφαση της αντιδημαρχίας Τουρισμού αποκλείστηκε από τη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας η συλλογικότητα Sylvia Rivera, που είχε συσταθεί «για ένα κινηματικό Thessaloniki Pride», παλεύοντας για ανοιχτές συνελεύσεις με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όπου θα μπορούν όλοι και όλες να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν.  Ωστόσο, στη Θεσσαλονίκη αρχίζει ήδη να σχηματίζεται ένα διακριτό μέτωπο συλλογικοτήτων που επιχειρεί να οργανώσει κινηματικά την αντίδρασή του. 
Η Κρήτη από την πλευρά της ετοιμάζεται να υποδεχτεί στο Ηράκλειο το 1ο Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας: LGBTQI και Pride Κρήτης (26-27 Ιούνη, Πάρκο Γεωργιάδη). Οι διοργανωτές-τριές του φιλοδοξούν να είναι ένα Pride «από τα κάτω», με συμμετοχή των κινημάτων της πόλης και χωρίς στήριξη από χορηγούς και εταιρείες. Υπήρξε ασφαλώς αντίδραση από συντηρητικούς κύκλους της πόλης σε μια προσπάθεια ακύρωσης του Pride, ωστόσο οι διοργανωτές δείχνουν αποφασισμένοι και αποφασισμένες. Είμαστε στο πλευρό τους. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία