Τεράστια πορεία κατά της λιτότητας στο Λονδίνο

Φωτογραφία

Η αρχική παγωμάρα που προκάλεσε η επανεκλογή του Κάμερον δείχνει να δίνει γρήγορα τη θέση της στη διάθεση κινηματικής αντίστασης στη Βρετανία.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στις 20 Ιούνη, η διαδήλωση κατά της λιτότητας που οργάνωνε η κινηματική συμμαχία People’s Assembly (Συνέλευση του Λαού) συγκέντρωσε 250.000 ανθρώπους στους δρόμους του Λονδίνου, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Ακόμα και η αστυνομία μίλησε για αντίστοιχα νούμερα. Ήταν μια διαδήλωση-σεισμός, ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση των Τόρηδων, που παρά την εκλογική νίκη τους εξακολουθούν να συγκεντρώνουν το βαθύ μίσος των «από κάτω». 
Ο ίδιος ο Κάμερον φρόντισε άμεσα γι’ αυτό. Πιθανότατα με τον αέρα του νικητή και ποντάροντας σε ένα κλίμα αποθάρρυνσης, πέρασε σε άμεση επίθεση. Δεν είχαν σταματήσει καλά καλά οι μετεκλογικές αναλύσεις όταν ανακοίνωσε νέα νομοθεσία που θα περιορίζει τη δυνατότητα απεργιών (θα χρειάζεται έγκριση σε ποσοστό πάνω από το 50% όλων των εργαζομένων, και όχι μόνο όσων συμμετέχουν στις ψηφοφορίες), αλλά και μια σειρά επιθέσεων που έχουν προκαλέσει αναταραχή σε διάφορους κλάδους. 
Τις προηγούμενες μέρες έγιναν τοπικές κινητοποιήσεις ενάντια στη λιτότητα και τους Τόρηδες. Η κορύφωση ήρθε με το ανθρώπινο ποτάμι στο Λονδίνο. Συμμετείχαν κοινωνικές οργανώσεις, ομάδες ακτιβιστών ενάντια στη λιτότητα, πολλά μεγάλα συνδικάτα. Εκατοντάδες πούλμαν μετέφεραν κόσμο από όλη την Αγγλία και την Ουαλία. Στη Σκοτία τη διαδήλωση οργάνωσε εκτός από την People’s Assembly και η Συνομοσπονδία των Συνδικάτων, που προανήγγειλε ανυπακοή στον αντισυνδικαλιστικό νόμο. 
Την επομένη των εκλογών, όλοι περίμεναν «5 χρόνια σκληρών επιθέσεων». Αρκετοί πλέον συνειδητοποιούν αυτό που είπε διαδηλώτρια στο Λονδίνο: «Ήμουν σε κατάθλιψη για μέρες. Μετά σκέφτηκα, δεν μπορούμε να θρηνούμε για 5 χρόνια –κάτι πρέπει να κάνουμε». Εντυπωσιακό ήταν πως αρκετοί διαδήλωναν για πρώτη φορά ή επέστρεφαν σε διαδήλωση ύστερα από χρόνια. 
Ο Κάμερον ίσως απέκτησε έναν ακόμα μεγάλο πονοκέφαλο. Στη συγκέντρωση στο Λονδίνο, αρκετοί συνδικαλιστές δήλωσαν από το βήμα πως έρχονται κι άλλες τέτοιες στιγμές. Ας ελπίσουμε, κάτω από την πίεση των μαχητικών διαθέσεων, αυτά τα λόγια να γίνουν πραγματικότητα...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία