Το εργατικό κίνημα μετά τη ΔΕΘ

Φωτογραφία

H διαδήλωση στη ΔΕΘ ήταν μια θετική αρχή. Μεγάλο δυναμικό των εργαζομένων, των συνδικάτων, της νεολαίας, έδειξε τις διαθέσεις του να αντισταθεί σκληρά στη βάρβαρη επίθεση της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Στα σχέδια των ντόπιων καπιταλιστών και της τρόικας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Ένταση της επίθεσης
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η επίθεση της κυβέρνησης να ενταθεί, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι. Η ταμπακιέρα περιλαμβάνει τέσσερα καυτά σημεία για τους εργαζομένους και τα συνδικάτα. Πρώτο σημείο είναι η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και η συνέχιση των απολύσεων στο Δημόσιο, με 6.500 νέες απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014 και τη συνέχιση αυτών το 2015 και τα επόμενα χρόνια μέσω της «αξιολόγησης», του επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με διαφορετικά κριτήρια και με την κατάργηση και την ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών. 
Το δεύτερο σημείο είναι η προσπάθεια για νέες μειώσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων και συνταξιούχων, με την προώθηση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και την εφαρμογή του νέου τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τις μειώσεις στις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα συνεχίσει να παίζει η υπερφορολόγηση παρά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Επίσης οι γενικότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό, με τα Ταμεία να είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Τελευταίο και τέταρτο σημείο είναι η συνέχεια της προσπάθειάς τους να απαξιώσουν τα συνδικάτα και να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση με τις αλλαγές στη συνδικαλιστική νομοθεσία και την πρόθεση να απαγορεύσουν σχεδόν τις απεργίες.
Σε αυτά τα τέσσερα σημεία στάθηκε ιδιαίτερα και η συζήτηση που έγινε στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΜΕΤΑ που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, πριν από τη διαδήλωση για τα εγκαίνια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Στο πώς δηλαδή θα οργανωθεί καλύτερα η αντίσταση απέναντι σε αυτήν την επίθεση. Πεποίθηση της πλειοψηφίας των παρευρισκομένων ήταν ότι πρέπει να συνεχιστεί η επιτυχημένη μέχρι σήμερα απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση που ξεκίνησε με πρόταση του ΜΕΤΑ και αγκαλιάστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Για να γίνουν ακόμη πιο αποτελεσματικές οι μάχες των εργαζομένων και να οδηγήσουν στην ανατροπή της κυβέρνησης, χρειάζεται η σύνδεσή τους με την κοινωνία. Πολλοί ομιλητές πρότειναν τη λήψη πρωτοβουλιών για κοινή δράση με επιτροπές αγώνα, λαϊκές συνελεύσεις και λαϊκές επιτροπές αντίστασης στις γειτονιές ώστε να δημιουργηθεί ένα κίνημα ανυπακοής ενάντια στον ΕΝΦΙΑ, κάτι που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί.
Σχέδιο κλιμάκωσης
Στο πώς θα δοθεί η πιο μαζική απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι απεργιακοί αγώνες που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα. Η πρόταση του ΜΕΤΑ για γενική απεργία μέσα στον Οκτώβρη είναι σωστή, αλλά όχι αρκετή αν δεν συμπεριληφθεί μέσα σε ένα σχέδιο σύγκρουσης για την ανατροπή της κυβέρνησης με κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, όπως επισήμαναν στις τοποθετήσεις τους αρκετοί εργαζόμενοι, μέλη της ΔΕΑ και του Κόκκινου Δικτύου, που συμμετέχουν στο ΜΕΤΑ. Ένα σχέδιο που απαιτεί την προσπάθεια για σύγκληση γενικών συνελεύσεων σε όλους τους κλάδους, σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, που θα εξηγεί την αναγκαιότητα να πέσει άμεσα η κυβέρνηση και που θα αναδεικνύει τα αιτήματα των εργαζομένων, ως πρώτο και μέγιστο καθήκον της αμέσως επόμενης κυβέρνησης.
Το ΜΕΤΑ για να συμβάλει με πιο αποτελεσματικό τρόπο στην οργάνωση της αντίστασης σε κάθε κλάδο, θα πραγματοποιήσει τους επόμενους μήνες το οργανωτικό του συνέδριο έχοντας ολοκληρώσει την προσπάθειά του να συγκροτηθεί κλαδικά. Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων, οι πρωτοβουλίες για καλέσματα κοινής δράσης στις υπόλοιπες παρατάξεις της Αριστεράς αλλά και η ένταξη δυνάμεων που συνεχίζουν να απεγκλωβίζονται από τη σοσιαλδημοκρατία, με την προϋπόθεση ότι η δράση του και οι προτάσεις του δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί σε πλυντήριο συμβιβασμένων μεγαλοσυνδικαλιστών.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία