"Το Podemos ήρθε για να ποτίσει την ελπίδα των ανθρώπων"

Φωτογραφία

Μιλά ο Χοσέ Μαρία Γκονζάλες, ο νέος δήμαρχος του Κάδις ύστερα από 20 χρόνια Δεξιάς

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Συνέντευξη με τον Χοσέ Μαρία Γκονζάλες

Ο Χοσέ Μαρία Γκονζάλες, ή αλλιώς Κίτσι, όπως τον φωνάζουν όλοι, είναι πολύ δημοφιλής και αγαπητός. Στην πανηγυρική μετεκλογική συγκέντρωση που έγινε στις 19 Ιούνη στο Κάδις, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε: «Βλέπω έναν δήμαρχο που μοιάζει με τον κόσμο, που προέρχεται από τον κόσμο...
Αυτό που χρειαζόμαστε στην Ισπανία, είναι μια κυβέρνηση των απλών ανθρώπων, που να νοιάζεται για όλους, μια κυβέρνηση που οι υπουργοί της και ο πρόεδρός της να μοιάζουν με τον κόσμο. Αυτό είναι που φοβούνται». Ο Χοσέ Μαρία Γκονζάλες είναι μέλος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Ήδη τις πρώτες μέρες έχει σταματήσει τις εξώσεις, έχει εξασφαλίσει ότι τα παιδιά θα τρέφονται κανονικά και τους μήνες που δεν λειτουργούν τα σχολεία και έχει αρνηθεί να έχει σοφέρ και μεγάλο μισθό!

 

Όταν βρέθηκα στο Κάδις στην προεκλογική σου συγκέντρωση στις 22 Μάη, είχα τη χαρά να σε ακούσω από κοντά να μιλάς και να τραγουδάς. 
Για μας τους ανθρώπους από το Κάδις η μουσική είναι ένας τρόπος να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Τραγουδάμε τη χαρά, τραγουδάμε τη λύπη και τραγουδάμε επίσης και την ελπίδα. Το «Αν ήμουν δήμαρχος του Κάδις» είναι μια διακήρυξη προθέσεων. Είναι ένα τραγούδι που περιγράφει ποιος θα έπρεπε να είναι ο ρόλος ενός δημάρχου. Ένας δήμαρχος πρέπει να υπερασπίζεται τους γείτονές του και να είναι πρόθυμος να λύσει τα προβλήματα των δικών του ανθρώπων. Με αυτή την έννοια, θα θέλαμε να ξαναθυμίσουμε, να μοιάσουμε σε μια μεγάλη μορφή, τον Φερμίν Σαλβοτσέα, έναν δήμαρχο της πόλης μας που έζησε τον 19ο αιώνα και έμεινε γνωστός ως «ο δήμαρχος των φτωχών». Θα ήταν πολύ σημαντικό αν μπορούσαμε να ξαναπιάσουμε το νήμα από τότε και να συνδεθούμε άμεσα με εκείνον τον άνθρωπο, που μοιάζει μια παλιά ιστορία σε κάποια βιβλία, που όμως είναι τόσο πραγματικά αναγκαίο να ξαναζωντανέψουμε. 
Η χαρά των ανθρώπων τη μέρα της ορκωμοσίας σας ήταν τεράστια. Πού βασίζεται και από πού πηγάζει όλο αυτό το πάθος και όλη αυτή η ελπίδα; 
Όλη αυτή η ένταση έχει κατ’ αρχάς πίσω της χρόνια παραίτησης, χρόνια ολόκληρα που κυριαρχούσε η λογική τού δεν γίνεται τίποτα. Και ξαφνικά ο κόσμος άρχισε να συνειδητοποιεί ότι δεν θέλει άλλο αυτή την κατάσταση. Και το Podemos ήρθε για να ποτίσει την ελπίδα των ανθρώπων. Να δείξει από την αρχή ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος να συμβαίνουν τα πράγματα στην πολιτική και ότι χρειάζεται οι αγωνίες και οι ανάγκες των ανθρώπων να είναι προτεραιότητα στην πολιτική. Το Podemos ήρθε να δείξει ότι η πολιτική δεν είναι επάγγελμα και ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να παλέψουν χωρίς να προσπαθούν να πλουτίσουν από αυτό και να κάνουν καριέρα. Οι γείτονές μου έχουν αρχίσει να ονειρεύονται γιατί είδαν ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που βγήκαν από τη βάση, που έρχονται από τα κάτω, από τους αγώνες, από τους δρόμους, μια ομάδα ανθρώπων που μιλάει τη γλώσσα τους και που έχει τα ίδια προβλήματα που έχει όλος ο κόσμος. 
Και ποια είναι τα σχέδιά σου για το Κάδις; Πώς φαντάζεσαι την πόλη σας σε λίγους μήνες;
Θα δουλέψουμε σκληρά έτσι ώστε το Κάδις να είναι μια πόλη στην οποία επιστρέφεις, όχι μια πόλη από την οποία φεύγεις. Έχουμε σκανδαλώδη ποσοστά ανεργίας. Περισσότερο από 40%, όπως και κάποια στοιχεία που χτυπούν καμπανάκι όσον αφορά τον κοινωνικό αποκλεισμό, ο οποίος βρίσκεται στο 20%. Με αυτά τα νούμερα, το να εγγυηθούμε μια αξιοπρεπή διαβίωση για τους Καδιτάνους αλλά και να δημιουργήσουμε όρους και δυναμικές που θα παραγάγουν δουλειές, όπως για παράδειγμα στον τομέα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, θα είναι στις νούμερο ένα προτεραιότητές μας. 
Ποιοι είναι οι άνθρωποι που εκλέχτηκαν με το συνδυασμό «Για το Κάδις» και που τώρα μπαίνουν μαζί σου ως σύμβουλοι στο δημαρχείο; 
Η ομάδα που μπήκε στο δημαρχείο είναι πρώτα απ’ όλα «κανονικοί άνθρωποι». Με αυτό δεν θέλω να πω ότι οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης δεν είναι. Αυτό που ξέρω όμως πολύ καλά είναι ότι η ομάδα μας αποτελείται από ανθρώπους που είναι διατεθειμένοι να παλέψουν για να λύσουν τα προβλήματα των γειτόνων τους χωρίς να καμία πρόθεση να πλουτίσουν από αυτό στο μεταξύ. Όσο για το ποιοι είναι οι δημοτικοί μας σύμβουλοι; Μια ψυχολόγος, ένας εργαζόμενος του δήμου, ένας ακτιβιστής που παλεύει για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, ένας πολιτικός επιστήμονας και μια καθαρίστρια. Αυτή είναι η ομάδα που έχει μπει στο δημαρχείο. Απλοί άνθρωποι, που θέλουν να παραμείνουν απλοί. 
Πώς θα σχολίαζες τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερεικών εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα; Με ποιον τρόπο αυτά τα αποτελέσματα επιδρούν πάνω στο ίδιο το Podemos; 
Το θέμα είναι πολύπλοκο και με πολλές προεκτάσεις. Από τη μια τα αποτελέσματα σε περιφερειακό επίπεδο είναι κάτω από τις προσδοκίες μας για μια γρήγορη αλλαγή. Αποκαλύπτουν τις αδυναμίες μας και δείχνουν ότι δεν μπορούμε να προσπεράσουμε, να πάμε από πιο σύντομο δρόμο, χωρίς να ριζώσουμε στις αγροτικές ζώνες καθώς και στις πιο μικρές πόλεις. Από την άλλη, η δυναμική της εναλλακτικής που ονομάστηκε Λαϊκή Ενότητα, με την υποστήριξη του φαινόμενου Podemos, μπόρεσε να κερδίσει την πλειοψηφία σε πρωτεύουσες όπως η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Σαραγόσα, η Βαλένσια, η Κορούνια ή το Σαντιάγο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κάδις είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν πρόκειται για μια μεγάλη πόλη, και ούτε είχαμε καμιά φοβερή μιντιακή κάλυψη, όπως είχαν οι υποψήφιοι των μεγάλων πόλεων. Τα αποτελέσματα του Κάδις έχουν να κάνουν με τη διαρκή και επίμονη δουλειά που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, πριν ακόμα από την ύπαρξη του Podemos, από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιστέκονταν. Πρόκειται για μια πόλη όπου η Αντικαπιταλιστική Αριστερά έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο. 
Η γλώσσα σας, το πρόγραμμά σας, φαίνονται πραγματικά πολύ ριζοσπαστικά. Ποια είναι όμως η εγγύηση ότι θα συνεχίσετε να υπερασπίζετε τα συμφέροντα των από κάτω; 
Το βασικό είναι να δημιουργήσουμε εργαλεία λαϊκής εξουσίας. Να εξασφαλίσουμε ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι ασκούν έλεγχο στις αποφάσεις που εμείς θα παίρνουμε μέσα στο δημαρχείο. Οι προτάσεις μας για τη λαϊκή συμμετοχή είναι ο μηχανισμός, ο τρόπος που εγγυάται ότι το πρόγραμμά μας θα ταυτίζεται με τα αιτήματα του κόσμου. Συμβούλια πολιτών, συνελεύσεις γειτονιών, λαϊκά δικαστήρια, συμμετοχικοί προϋπολογισμοί. Όλα αυτά δεν είναι ιδέες στα χαρτιά, σκοπεύουμε να γίνουν η πολιτική κληρονομιά των γυναικών και των ανδρών του Κάδις. 
Τον Οκτώβρη έχετε τις εθνικές εκλογές. Με ποια στρατηγική πιστεύεις ότι μπορείτε να κερδίσετε το στοίχημα; 
Εμπνέοντας τον κόσμο, κάνοντας έξυπνες κινήσεις, αλλά κυρίως με το να έχουμε μια εξαιρετική διαχείριση στους δήμους που έχουμε κερδίσει και με το να επιφέρουμε πραγματικές αλλαγές, παίρνοντας μέτρα που θα αλλάξουν πραγματικά τη ζωή των ανθρώπων. Σημαντικό επίσης θα είναι και να εξαπλωθούμε σε όλη τη χώρα, ακόμα και στις περιοχές όπου οι αλλαγές γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς.

 

Η αστυνομία δεν σέβεται ούτε ασθενείς ούτε θεσμούς

Ο  Κίτσι, από τις πρώτες μέρες της εκλογής του έδειξε έμπρακτα ότι όχι μόνο είναι ενάντια στις εξώσεις ανθρώπων από τα σπίτια τους, αλλά ότι θα βρίσκεται ο ίδιος στο δρόμο για να τους υπερασπίζεται. Έτσι στις 22 Ιούνη μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους του Podemos, αλλά και πολλούς γείτονες, βρέθηκε έξω από το σπίτι του Αντόνιο και της Άννα, για να εμποδίσουν την έξωση. Ο Αντόνιο πάσχει από καρκίνο που του προκαλεί 90% παράλυση και το επίδομα που παίρνει είναι χαμηλότερο από το ενοίκιο που πρέπει να πληρώνει. Έτσι εδώ και κάποιο καιρό δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώνει το ενοίκιο. Ωστόσο τα μεγάλα ΜΜΕ είχαν το θράσος να παρουσιάσουν τον καρκινοπαθή σαν ένα αδίσταχτο απατεώνα που δεν σέβεται το ιερό δικαίωμα της ιδιοκτησίας! 
Ο δήμαρχος με τους δημοτικούς συμβούλους έφτιαξαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στην είσοδο του σπιτιού, αφού πρώτα ο ίδιος ζήτησε από τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν. Ο Κίτσι πρότεινε διάφορες εναλλακτικές και ζήτησε λίγο χρόνο μέχρι το δημαρχείο να βρει εναλλακτική κατοικία για το ζευγάρι. Επίσης προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους εισαγγελείς ζητώντας τους να αναστείλουν την απόφασή τους, αλλά φυσικά βρήκε κλειστές πόρτες. Η αστυνομία δεν σεβάστηκε τον θεσμικό ρόλο του Κίτσι, και  πραγματοποίησε τελικά με βίαιη επίθεση την έξωση. 
Το κράτος δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Η αστυνομία, οι δικαστές, τα ΜΜΕ έχουν κινητοποιηθεί από τις πρώτες μέρες και προσπαθούν λυσσασμένα να τσακίσουν ένα διαφορετικό μοντέλο κυβέρνησης, που επιμένει να δηλώνει με κάθε τρόπο ότι θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα του κόσμου. Στο ερώτημα που έχει αρχίσει να δημιουργείται πώς συνδυάζεται ο θεσμικός με τον κινηματικό ρόλο, οι αγωνιστές του συνδυασμού έχουν ήδη διατυπώσει έμπρακτα την απάντηση. 

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία