Φιάσκο η επίσκεψη Μέρκελ, αδιέξοδο για τους καπιταλιστές

Φωτογραφία

Τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά τις εκλογές η τρόικα εσωτερικού δεν έχει ακόμη καταφέρει να περάσει τα πρωτοφανή σε βαρβαρότητα, ακόμη και για τον καπιταλισμό, μέτρα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Μονόδρομος η άγρια λιτότητα για Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη

 

Παρά την ευρύτατη στήριξη από τα ΜΜΕ, παρά την πλήρη κινητοποίηση του κατασταλτικού μηχανισμού τόσο της αστυνομίας και του παρακράτους των φασιστών όσο και των δικαστηρίων, ενάντια στις εργατικές αντιστάσεις, μοιάζει αδύνατο να πειστούν οι ίδιοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης να επωμιστούν το έγκλημα.

Σε αυτό το πρόβλημα ήρθε να βοηθήσει η επίσκεψη Μέρκελ. Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος χρησιμοποίησε την έλευσή της στην Αθήνα κυρίως για δικούς της –εσωγερμανικούς και διεθνείς– λόγους αφήνοντας τον Σαμαρά και την κυβέρνηση στα κρύα του λουτρού. «Εύχομαι και ελπίζω να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», είπε η Μέρκελ, βάζοντας τον εαυτό της στη θέση του απλού παρατηρητή ενός δράματος. Το φιάσκο της επίσκεψης ήταν απόλυτο. Όσο κι αν προσπάθησε η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της να εμφανίσουν την επίσκεψη ως «μεγάλη επιτυχία» και «κλείδωμα της παραμονής της χώρας στο ευρώ», η πραγματικότητα παρέμεινε αμείλικτη: Παρά το ευχολόγιο της Μέρκελ, λίγες ώρες μετά την επίσκεψή της, τα μεγαλύτερα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα, στην καθιερωμένη έκθεσή τους, έλεγαν ότι η Ελλάδα είναι μια τελειωμένη υπόθεση, είναι ήδη χρεοκοπημένη. Από την άλλη, μεγάλες επιχειρήσεις, ελληνικές και πολυεθνικές, έδειξαν ότι επίσης δεν πείστηκαν από την προπαγάνδα περί «πετυχημένης επίσκεψης» και ξεκίνησαν… την έξοδο από τη χώρα. Η οικογένεια Δαυίδ, βασικός μέτοχος της Coca Cola 3E, αποφάσισε να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, και την έδρα του ομίλου στην Ελβετία, ενώ η ΦΑΓΕ, που ελέγχεται από την οικογένεια Φιλίππου, μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο. Είχε προηγηθεί η απόφαση των Carrefour, Credit Agricole και Societe Generale να φύγουν από την Ελλάδα.

Ενώ, υποτίθεται ότι οι επιχειρήσεις θα έφευγαν αν βρισκόταν στην κυβέρνηση η Αριστερά, τώρα που έχουμε την πιο φιλική στο κεφάλαιο κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έρχονται επενδυτές, αλλά φεύγουν και αυτοί που ήταν εγκατεστημένοι εδώ. «Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστική στην επιχειρηματικότητα, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν πολιτικές αντιστάσεις στις μετακινήσεις της έδρας τέτοιου μεγέθους εταιρειών (όπως η ΦΑΓΕ και η Coca Cola Hellenic)», αναφέρει αφοπλιστικά ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, ο οποίος εκπροσωπεί περισσότερες από 700 από τις μεγαλύτερες σε τζίρο επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ, δηλ. τους μεγαλύτερους Έλληνες καπιταλιστές πέραν των εφοπλιστών και των τραπεζιτών. Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι και άλλες μεγάλες εταιρείες ενδιαφέρονται να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας και παραδέχεται ότι πρόκειται για μεγάλο χτύπημα, στην ελληνική οικονομία, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές θα παύσουν να συνεισφέρουν αμέσως ή εμμέσως πόρους, μέσω της φορολογίας κ.λπ.

Οι καπιταλιστές φεύγουν από την Ελλάδα γιατί καταλαβαίνουν ότι στερεύουν οι δυνατότητες χρηματοδότησης: Πρώτον, εξαιτίας της υποβάθμισης του ελληνικού καπιταλισμού και της απροθυμίας οποιουδήποτε από το εξωτερικό να φέρει λεφτά στην Ελλάδα (ανάποδη είναι η ροή όπως φαίνεται από τις ελβετικές λίστες). Δεύτερον, εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών να χορηγήσουν ρευστότητα παρά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που έχουν πάρει. Τρίτον, επειδή και αυτά τα λίγα που έδιναν οι τράπεζες, πλέον τίθενται εν αμφιβόλω στο βαθμό που απειλείται η εκταμίευση των 31,5 δισ. από την τρόικα (τα 24 δισ. από αυτά θα πήγαιναν και πάλι στις τράπεζες).

Συνολικά, ο ελληνικός καπιταλισμός αρχίζει να έχει σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης. Ακόμη και οι εσωτερικές πηγές, η φορολογία, έχει αρχίσει να υποχωρεί, καθώς, παρά τους εξωφρενικούς φόρους, τέλη και εισφορές που επιβάλλονται, τελικά η μεγάλη μάζα του πληθυσμού δεν μπορεί να πληρώσει και οι μηχανισμοί του κράτους, λόγω κυρίως έλλειψης προσωπικού, αδυνατεί να εισπράξει.

Σήμερα, οι λαϊκές μάζες βιώνουν τα αποτελέσματα των προηγούμενων μνημονίων: Η υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη με 25,1%, 4.000 αυτοκτονίες, ύφεση βιβλικών διαστάσεων, ανεξέλεγκτη πτώση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Οι Γιατροί του Κόσμου εκπέμπουν SOS, κάνοντας λόγο για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα που «τείνει να αποκτήσει πια μόνιμα χαρακτηριστικά». «Στο πολυϊατρείο μας στο Πέραμα βλέπουμε παιδιά που δεν έχουν να φάνε, βρέφη αφυδατωμένα, εικόνες που τις βλέπαμε στην Αφρική», λέει η επικεφαλής των παιδιάτρων της οργάνωσης, Λ. Μαΐλη.

Σε αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλει ένα επιπλέον τερατώδες πρόγραμμα χειρότερο από όλα μαζί τα προηγούμενα. Βεβαίως δεν είναι ηλίθιοι. Όμως γνωρίζουν ότι κάθε απόπειρα αντιστροφής της κατάστασης βγαίνει από τα όρια του καπιταλισμού στη μορφή που υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και δεκάδες χρόνια. Γι’ αυτό το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρει τη δόση των 31,5 δισ. ο μισοπεθαμένος ασθενής. Γι’ αυτό είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν περικοπές πάνω από 15 δισ. και τα 9 δισ. από αυτά εντός του 2013. Πέντε δισ. καλούνται να πληρώσουν οι συνταξιούχοι με  την περικοπή των δώρων των συντάξεων του ΟΓΑ, τις περικοπές των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, την περικοπή των δώρων από όλες τις συντάξεις, τη μείωση των εφάπαξ και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα απειλούνται με περικοπή κατά 50% της κουτσουρεμένης αποζημίωσης απόλυσης, οι μισθωτοί του Δημοσίου με 15.000 απολύσεις και όλοι μαζί με επαναφορά της εργασίας του Σαββάτου!

Για να στηριχθεί αυτή η τερατώδης πολιτική επιστρατεύονται ήδη τερατώδη μέσα: άγρια καταστολή, προσφυγή στις «υπηρεσίες» των ναζί.

Σε αυτές τις συνθήκες η Αριστερά πρέπει να μπει μπροστά στις εργατικές εξεγέρσεις που έρχονται με το πλήρες πολιτικό της οπλοστάσιο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία