Φιλοξενείο προσφύγων στην Κ. Τούμπα: Η πάλη Αριστεράς-ακροδεξιάς

Ο  Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Άρσις» αποφάσισε από το καλοκαίρι να δημιουργήσει ξενώνα για έξι μονογονεϊκές οικογένειες πολιτικών προσφύγων (σύνολο 28 άτομα, επί το πλείστον παιδιά) στις εγκαταστάσεις των παλιών στάβλων της Κ. Τούμπας, χρησιμοποιώντας κονδύλια της ΕΕ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μάντια Πάττα, Βασίλης Μορέλλας

Αργότερα ο Δήμος ανακοίνωσε και συνολικότερη ανάπλαση του χώρου, χωρίς όμως συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Τα ερειπωμένα αυτά κτίρια λειτουργούν ως αποθήκες ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και χημικών σήμανσης, αποτελώντας πηγή ανθυγιεινών και καρκινογόνων ουσιών για τους γύρω κατοίκους εδώ και δεκαετίες (...).
Η ακροδεξιά εμφανίστηκε ως «Επιτροπή Κατοίκων Τούμπας», οργάνωσε συνελεύσεις στη γειτονιά και μάζεψε υπογραφές, καλώντας να αντιταχθεί στη δημιουργία του Φιλοξενείου και την «υποβάθμιση της γειτονιάς» και ανάρτησε (χωρίς έγκριση από τις «συνελεύσεις») πανό κατά των πολιτικών προσφύγων. (...).
Στο μεταξύ, τοπικές συλλογικότητες, αντιφασιστικές/αντιρατσιστικές και πολιτικές οργανώσεις δημιουργήσαμε ένα συντονιστικό, με στόχο να παρέμβουμε στη γειτονιά, στηρίζοντας τη δημιουργία του Φιλοξενείου, ξεκαθαρίζοντας από τη μια ότι δεν έχουμε αυταπάτες ούτε για τις «αντιρατσιστικές ευαισθησίες» του Μπουτάρη ούτε για την ορθή διαχείριση του Ξενώνα από μια ΜΚΟ, αλλά από την άλλη ότι σε καμία περίπτωση το Φιλοξενείο δεν αποτελεί απειλή για τη γειτονιά. Ότι «έχει θέση στην προσφυγική Τούμπα» και ότι οι ανάγκες της γειτονιάς δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με τη δημιουργία του Ξενώνα, όπως προβάλλουν οι ακροδεξιοί. Κυκλοφορήσαμε αφίσα με αιτήματα τη δημιουργία του ξενώνα και τη συνολική ανάπλαση και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων στην Τούμπα.
Στη «συνέλευση κατοίκων Τούμπας» -όπως την ονομάζουν- την Τετάρτη 17/9 παρευρέθηκαν γύρω στα 150 άτομα, από την περιοχή αλλά και εκτός (...). Ξεκίνησαν με μια 25λεπτη «ενημέρωση» της δικηγόρου Μ. Φιλιππίδου, από τους επικεφαλής των «κατά» του ξενώνα. Μεταξύ άλλων συκοφαντικών, ανέφερε ότι η έλευση ταλαιπωρημένων προσφύγων στη γειτονιά θα οδηγήσει στην περεταίρω υποβάθμιση και γκετοποίησή της, ότι θα φοβούνται να κυκλοφορήσουν τη νύχτα, ότι δεν είναι δυνατόν τα παιδιά τους να παίζουν δίπλα στους πρόσφυγες. Η συνταξιούχος δικηγόρος έκανε έκκληση στους φτωχούς και άνεργους περιοίκους να αντιδράσουν, ζώντας σε μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη από τον... ΟΚΑΝΑ στο Θεαγένειο, το Παπάφειο Ορφανοτροφείο, το ΚΑΠΗ και τα συσσίτια στην Αγ. Βαρβάρα, όπως και τον κοινωνικό χώρο της ΥΦΑΝΕΤ! Αυτοί πρέπει να απαιτούν μόνο παιδικούς σταθμούς και παιδικές χαρές! Προσπάθησε δηλαδή να συσπειρώσει τον κόσμο τάχα για τις πραγματικές του ανάγκες, μιας που όντως υπάρχει μεγάλη έλλειψη παιδικών σταθμών, αλλά για να τον στρέψει ενάντια σε άλλες ευάλωτες ομάδες, από τους άρρωστους τοξικομανείς ως τους αναρχικούς και τα ορφανά (...).
Κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος των ομιλιών, κουβεντιάσαμε με αρκετούς κατοίκους σε «πηγαδάκια». Επιχειρήματα τύπου «είμαστε ήδη πυκνοκατοικημένοι», «θα φέρνουν και τα ξαδέρφια τους», τα αρσενικά μέλη των οικογενειών και οι αλλόθρησκοι «θα κάνουν εγκλήματα», «ο ξενώνας θα είναι βρώμικος» μπορούσαν να απαντηθούν λογικά. Όμως με δυσκολία, αφού ο κόσμος δέχεται επί σειρά δεκαετιών «προπαρασκευαστική» ρατσιστική προπαγάνδα, όχι τόσο από τους χρυσαυγίτες, αλλά από τα ΜΜΕ. Αυτό εξηγεί και την αντίφαση οι περισσότεροι να εμφανίζονταν καταρχάς αρνητικοί στους νέους μετανάστες, ενώ ταυτόχρονα παραδέχονταν ότι οι τόσο πολλοί μετανάστες της γειτονιάς (Αρμένιοι, Αλβανοί, Ρώσοι κ.λπ.) κανένα πρόβλημα δεν έχουν δημιουργήσει.
Μέσα από όλα αυτά εκφραζόταν και η δίκαιη αγανάκτηση απέναντι στον Μπουτάρη που τόσα χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα για ελλείψεις της γειτονιάς και τώρα ξαφνικά φαίνεται να έρχεται να κάνει κάτι «για άλλους» («για να τα πάρει», όπως έλεγαν) (...).
Το συντονιστικό που δημιουργήσαμε καλεί τους κατοίκους σε ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη 24/9, 19:00 στον ίδιο χώρο, με στόχο να συζητήσουν και να διεκδικήσουν από το Δήμο και το κράτος ό,τι θεωρούν πως χρειάζεται η γειτονιά.

 

(ολόκληρο το άθρο στο Rproject.gr)

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία