Φύλλο Νο 324 (19 Νοέμβρη 2014)

Πυρ ομαδόν εκτοξεύεται από τα κυριακάτικα φύλλα. Κύματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ, λέει, «μετακομίζουν» προς τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, πιάνοντας στασίδι για το επόμενο επεισόδιο της κυβερνητικής «αλλαγής». Γι’ αυτόν τον «αρραβώνα» ονοματίζεται ο κουμπάρος (η Σοσιαλιστική Τάση στον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ προεξοφλείται ως δεδομένη η αποδοχή του από τον Αλ. Τσίπρα, αλλά και από μια κάποια «ηγετική πλειοψηφία» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ…

Το αεροπορικό χτύπημα σε συνάντηση ηγετικών στελεχών του Ισλαμικού Κράτους γέννησε φήμες για τον ενδεχόμενο θάνατο του ηγέτη του, Μπαγκντάντι.

Η καταλανική κυβέρνηση προχώρησε τελικά σε ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν στις κάλπες να εκφράσουν τη θέλησή τους.

Μεγάλη κινητοποίηση πραγματοποιούν την Πέμπτη 4 Δεκέμβρη εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Δυτικής Αθήνας, μαζί με φορείς και κατοίκους της περιοχής, με στόχο την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

Το 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα εκλεγόταν πανηγυρικά πρόεδρος, ενώ οι Δημοκρατικοί πετύχαιναν ιστορικές νίκες, καταγράφοντας πλειοψηφία και στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εργασιακό μεσαίωνα έχει επιβάλει στους 125 εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου» και του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής» ο εκδότης και βιομήχανος Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος, με μειώσεις αποδοχών έως 30%, παρακράτηση μισθών έως 4 μήνες και εκ περιτροπής εργασία κάθε 3 ημέρες την εβδομάδα, καταπατώντας συμφωνίες και αδιαφορώντας προκλητικά για τις ανάγκες του προσωπικού.

Σε στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση προχώρησαν τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στη Forthnet-Netmed ενάντια στις νέες απολύσεις συνάδελφων τους.

Οι εργαζόμενοι στη «Βιβλιοσυνεργατική» πραγματοποίησαν δύο εικοσιτετράωρες απεργίες την Τρίτη 11 και την Παρασκευή 14 Νοέμβρη, διεκδικώντας δεδουλευμένα πέντε περίπου μηνών.

Για μια φορά ακόμη ένας εργαζόμενος φωτορεπόρτερ, ο Γιάννης Λιάκος, δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς, την Πέμπτη 13 Νοέμβρη, ενώ φωτογράφιζε επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο.

Τουλάχιστον δύο offshore είχαν οι χρυσαυγίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας. Αλλά και ο Καρατζαφέρης έφτιαξε τις δικές του στη μακρινή Καραϊβική. Για το καλό της πατρίδας τις έφτιαξαν τις offshore ο Μιχαλολιάκος και ο Καρατζαφέρης. Για το καλό της πατρίδας ξέπλεναν χρήμα και έπαιρναν μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στο λογαριασμό του Καρατζαφέρη μάλιστα βρέθηκε το ασήμαντο ποσό των 6 εκατ. ευρώ. Θυμάστε τον Καρατζαφέρη, όταν κατέθετε επιταγή του «κόμματος» με 1 εκατομμύριο ευρώ στο ταμείο «αλληλεγγύης», λοιδορώντας την Αριστερά που είναι όλο λόγια;

Η επινοητικότητα, ο προκλητικός κυνισμός και η πλήρης απαξίωση του δικαιώματος στην εργασία είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, που αποτυπώνονται σε μια σειρά αντεργατικά μέτρα, ιδιαίτερα στα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας.

Η 25η Νοέμβρη, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, φέρνει στο προσκήνιο ένα γεγονός που βιώνουν οι γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μορφές της βίας είναι διάφορες (λεκτική, ψυχολογική, σωματική), όλες όμως καταλήγουν στο σεξισμό, στην κακοποίηση της προσωπικότητας και την επιβολή.

Σ το κέντρο της δημόσιας συζήτησης, εδώ και καιρό, βρίσκονται τα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας για νέες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της πλήρους κατεδάφισης των εργατικών δικαιωμάτων, με αιχμή τις αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και στον τρόπο λειτουργίας των συνδικάτων. Για τα παραπάνω και όχι μόνο, συζητάμε με τον καθηγητή Κοινωνικού Δικαίου και Εργατικών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικό σύμβουλο του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Γιάννη Κουζή. Την συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Γιαννούλια.

Ο Σαμαράς επαιρόταν λίγες βδομάδες νωρίτερα λέγοντας ότι περιόρισε σημαντικά τις διαδηλώσεις. Ξέχασε ωστόσο να πει ότι όταν πάνε μερικές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι να αμφισβητήσουν αυτή την πρωθυπουργική επιτυχία, θα σπάζονται στο ξύλο και θα στουμπώνονται στο χημικό. Όπως γίνεται σε όλες τις καλές δικτατορίες.