Χιλιάδες διαδηλωτές στην πορεία του Πολυτεχνείου

Φωτογραφία

Μήνυμα ανατροπής

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Ένα ορμητικό ποτάμι δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην Αθήνα, αψηφώντας την αστυνομοκρατία και το σύνηθες σκηνικό φόβου, με τους κλειστούς σταθμούς Μετρό και τις προληπτικές προσαγωγές, μετέτρεψε την καθιερωμένη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε μαζικότατη διαδήλωση ενάντια στην κυβέρνηση και τον αυταρχισμό. 
Ακόμα και τα καθεστωτικά μίντια έκαναν λόγο για μαζική συμμετοχή, μη μπορώντας να κρύψουν το πλήθος που για ώρες ολόκληρες πορευόταν στους δρόμους της πρωτεύουσας, παρά την προκλητική παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που δημιούργησαν ασφυκτικό κλοιό. 
Όταν η κεφαλή της πορείας είχε φτάσει στην πρεσβεία, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα με χημικά και βομβίδες κρότου-λάμψης στο μπλοκ των αντιεξουσιαστών, στο ύψος του Χίλτον. Για λίγα λεπτά επικράτησε ένταση και η πορεία κόπηκε στα δύο. Γρήγορα όμως τα πολύ μαζικά μπλοκ που ακολουθούσαν (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ), χωρίς να πτοηθούν, συγκροτημένα και με συνεχή συνθήματα, ολοκλήρωσαν χωρίς προβλήματα την πορεία: «Το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήτανε εξέγερση και πάλη ταξική», «Ενάντια στην κυβέρνηση και τα αφεντικά, στο δρόμο του Νοέμβρη βαδίζουμε ξανά», «Ούτε Βενιζέλος ούτε Σαμαράς, εμπρός για την κυβέρνηση της Αριστεράς», «Ούτε σταγόνα αίμα για τα πετρέλαιά σας, εμείς δεν πολεμάμε για τα συμφέροντά σας» κ.ά. 
Χιλιάδες νεολαίοι βρέθηκαν κάτω από τα πανό των φοιτητικών τους συλλόγων, που πριν από την πορεία προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομική, καταγγέλλοντας την καταστολή που δέχθηκαν τις προηγούμενες μέρες.
Το όργιο καταστολής με ξύλο, χημικά και συλλήψεις, με αποτέλεσμα τραυματίες και καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα, που δεν γλίτωσαν από το αμόκ των δελτάδων και των ΜΑΤ, συνεχίστηκε μέχρι αργά τη νύχτα στα Εξάρχεια. 
Μεγάλη συμμετοχή κόσμου και στις αντίστοιχες πορείες στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Βόλο. Και εκεί βέβαια οι αναίτιες επιθέσεις των ΜΑΤ και οι προσαγωγές δεν έλειψαν. 
Το δυναμικό του κινήματος και της Αριστεράς, που σε όλα τα κεντρικά γεγονότα εκφράζει με μαζικό και ενωτικό τρόπο την οργή του για την πολιτική της εξαθλίωσης και τη συγκυβέρνηση που την εφαρμόζει, που υπερασπίζεται μαχητικά τις δημοκρατικές ελευθερίες, έστειλε ηχηρό μήνυμα ανατροπής σε κυβέρνηση και τρόικα. Αυτό το δυναμικό, κάνοντας πραγματικότητα το «Όλοι μαζί μπορούμε», είναι η δύναμη που μπορεί να σαρώσει το μνημονιακό καθεστώς και να αναδείξει την κυβέρνηση της Αριστεράς, ακυρώνοντας τις λογικές της «ανάθεσης» και της «εκλογικής αναμονής». 
Κόντρα στις προσπάθειες να «ξαναγραφτεί η ιστορία», με στόχο να λοιδορηθεί η ίδια η εξέγερση του ‘73, τα ανεκπλήρωτα οράματα εκείνου του Νοέμβρη και των ετών που ακολούθησαν είναι βαθιά αποτυπωμένα στη συλλογική μνήμη του λαού και τους αγώνες της Αριστεράς. Οι συκοφάντες του συστημικού μπλοκ πήραν την απάντηση στους δρόμους. 
Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των μαθητών, η γενική απεργία στις 27/11, οι μεγάλες πορείες του Πολυτεχνείου φέτος, υπενθυμίζουν τον καθοριστικό ρόλο του μαζικού κινήματος «από τα κάτω» στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Υπενθυμίζουν ότι η φλόγα εκείνης της εξέγερσης θα τροφοδοτεί συνεχώς τη μάχη ενάντια στο κεφάλαιο και τις πολιτικές δυνάμεις της αντίδρασης, τη μάχη για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας και πραγματικής δημοκρατίας, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, το Σοσιαλισμό. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία