Ενωτική αντιφασιστική διαδήλωση το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα

Στις 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Τέσσερα χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε και τιμούμε τη μνήμη του Παύλου. Τέσσερα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στη φασιστική απειλή, για να μην πάει η θυσία του χαμένη. 
Η δίκη των χρυσαυγιτών συνεχίζεται και είναι σαφές σε όλους πως η κινηματική πίεση, αυτή που υποχρέωσε το φθινόπωρο του 2013 να συλληφθούν οι νεοναζί, παραμένει αναντικατάστατη για να πιέσει σήμερα για την καταδίκη τους.
Η ΧΑ επιχειρεί να «ξαναβγεί στον αφρό», είτε με τη σταδιακή επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου όπου θεωρεί ότι μπορεί να το κάνει, είτε με τα σόου στη Βουλή, είτε με την προπαγάνδα της κατά των προσφύγων, αξιοποιώντας το «εύφορο έδαφος» της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης και του κράτους, δημαγωγώντας πάνω στην απελπισία που προκάλεσε η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. 
Για όλους αυτούς τους λόγους, η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου πρέπει να είναι μια μέρα μαζικής αντιφασιστικής δράσης. 
Η δολοφονία του Φύσσα υπήρξε σημείο καμπής στην Ελλάδα: Μια μεγάλη αντιφασιστική πλειοψηφία συνειδητοποίησε την πραγματική φύση της ΧΑ και το μέγεθος της απειλής των νεοναζί, και απάντησε διαδηλώνοντας οργισμένα σε όλη τη χώρα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτή η μαζική οργή και δράση υποχρέωσε ακόμα τους «από πάνω» (κόμματα, ΜΜΕ κ.λπ.) να υιοθετήσουν έναν όψιμο και υποκριτικό «αντιφασισμό», απονομιμοποίησε και έβαλε στη γωνία την ΧΑ, που υποχρεώθηκε να αποσύρει τα τάγματα εφόδου, να κλείσει πολλά γραφεία της κ.ο.κ.
Τέσσερα χρόνια μετά, είναι υπόθεση των οργανωμένων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων του αντιφασισμού και της Αριστεράς να δώσουν συνέχεια σε αυτόν τον αγώνα, να μην επιτρέψουν τον εφησυχασμό. Δεν ξεχνάμε – δεν συγχωρούμε! Η σκληρή υπενθύμιση έρχεται από τις ΗΠΑ, όπου η νεοναζιστική βία τραυμάτισε δεκάδες αντιφασίστες και δολοφόνησε τη Χέδερ Χέιερ. Και εκεί η δολοφονία ήταν ένα αντίστοιχο σημείο καμπής και οι σύντροφοί μας μαζί με χιλιάδες αντιφασίστες έχουν οδηγήσει τους νεοναζί σε διαδοχικές ταπεινωτικές ήττες (βλ. σ. 10-11). 
Στη φετινή επέτειο, διαδηλώνουμε τιμώντας τον Παύλο και τη Χέδερ. Διαδηλώνουμε ενάντια στην ΧΑ, αλλά και σε αλληλεγγύη με τον αντιφασιστικό αγώνα στις ΗΠΑ. Θυμόμαστε πως δεν αρκεί ένα «αντιφασιστικό ξέσπασμα», αλλά ο αγώνας ενάντια στους φασίστες είναι διαρκής. 
Στην Ελλάδα, η μάνα του Π. Φύσσα έχει γίνει σύμβολο. Καθώς πλησιάζει η επέτειος της δολοφονίας του, αξίζει να κρατήσουμε τα λόγια μιας άλλης μάνας, από την άλλη όχθη του Ατλαντικού: «Θα προτιμούσα να έχω το παιδί μου. Αλλά, μα το Θεό, αφού έπρεπε να τη χάσω, θα φροντίσουμε ο χαμός της να σημαίνει κάτι».
Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι φέτος, για πρώτη φορά, βγαίνει ένα κοινό κάλεσμα για μια κεντρική αντιφασιστική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, οργανώνεται συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ. και πορεία από τη Βουλή προς τα κεντρικά γραφεία της ΧΑ. Θα είναι μια ευκαιρία να κινητοποιηθεί ένα ευρύ αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό δυναμικό σε ένα κεντρικό κινηματικό γεγονός, που θα κρατάει ψηλά την αντιπαράθεση με τους νεοναζί. 
Δύο μέρες μετά, ο κόσμος της γειτονιάς του Φύσσα θα συγκεντρωθεί στο μνημείο της δολοφονίας του και θα διαδηλώσει, ενώ η οικογένειά του θα οργανώσει δράσεις μνήμης και αγώνα, μαζί με τοπικούς φορείς στο Κερατσίνι και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. 
Αλλά και στη Θεσσαλονίκη είναι σε εξέλιξη προγραμματισμοί για κινητοποίηση, στην Πτολεμαΐδα με πρωτοβουλία της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» έγινε σύσκεψη για την οργάνωση μιας μέρας δράσης, κ.λπ.