• αριστερά

  Η Αριστερά, το μέτωπο και το κόμμα

  Βρισκόμαστε μπροστά σε μια συγκυρία που φορτίζεται με δυσκολίες στρατηγικού χαρακτήρα για τους αγωνιστές των κινημάτων αντίστασης και όλης της Αριστεράς.

 • εργασία

  Μετά τη Γενική Απεργία: Να συνεχίσουμε τη μάχη ενάντια σε μνημόνια και λιτότητα

  Πολύχρωμη και αντιφατική εικόνα είχαν οι διαδηλώσεις που έγιναν την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη, στο πλαίσιο της γενικής πανεργατικής απεργίας που διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Πολλές οι διαφορές από πόλη σε πόλη. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πάντως εκφράστηκε η ένδεια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Ο κόσμος επέλεξε να διαδηλώσει με τα μπλοκ της Αριστεράς. Στην Αθήνα, με εξαίρεση τα πανό των εργαζομένων στη ΔΕΗ που συγκέντρωσαν αρκετούς εργαζομένους, τα υπόλοιπα μπλοκ των συνδικάτων ήταν άνευρα και με μικρή συμμετοχή.

 • διεθνή

  Καταλονία: Προεκλογικές και μετεκλογικές αβεβαιότητες

  1.Η πολιτική σημασία των καταλανικών εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου (21Δ) και το σκηνικό πόλωσης στο οποίο διαδραματίζονται συνυπάρχουν με μια εκλογική εκστρατεία που φαίνεται σαν επίλογος, εξελισσόμενος με ταχύτητα αντιπαραβαλλόμενη με την επιτάχυνση που βιώθηκε τις μέρες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Ένας επίλογος ο οποίος, στην πραγματικότητα, είναι επίσης το καθοριστικό προοίμιο ενός επόμενου σταδίου.

 • αντιρατσισμός

  Από τις διαδηλώσεις στις 18 Δεκέμβρη...

  Τη Δευτέρα 18/12, Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη, που φέτος είχε οριστεί ως μέρα διεθνούς δράσης κατά των σκλαβοπάζαρων στη Λιβύη, ενώσαμε στην Ελλάδα τη φωνή μας με τις διεθνείς μεταναστευτικές, προσφυγικές, αντιρατσιστικές και τις οργανώσεις Δικαιωμάτων.

 • αντιρατσισμός

  Μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν: «Αποσυμφόρηση των νησιών» ή hot - spot παντού;

  Πολλά γράφτηκαν για τις «αστοχίες», τις «προκλήσεις» και τις «παραβιάσεις πρωτοκόλλου» κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα στις αρχές Δεκέμβρη. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και στα πιο κριτικά για την κυβέρνηση Τσίπρα ρεπορτάζ υπήρχε πάντα ένα θετικό σημείο αναφορικά με τις συνομιλίες Τσιπρα - Ερντογάν, κι’ αυτό ήταν η «καλή συνεργασία» για το προσφυγικό...

 • πολιτική

  Ποιος υπερ-φορολογείται και γιατί

  Η λέξη υπερ-φορολόγηση βρίσκεται στα χείλη όλων. Ο λόγος είναι απλός: η υπερ-φορoλόγηση είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει τη ζωή της μεγάλης πλειονότητας του πληθυσμού, και επομένως κανείς δεν μπορεί να την αγνοεί. Όμως, ποιος υπερφορολογείται και γιατί; Και ποια είναι τα κίνητρα όσων μιλούν ενάντια στην υπερφορολόγηση;

 • ιστορία και παράδοση

  Ισραήλ: Η ιστορία του τελευταίου αποικιακού κράτους

  Το κράτος του Ισραήλ γεννήθηκε το 1948, πριν σχεδόν 70 χρόνια, πάνω στα ερείπια των παλαιστινιακών χωριών και γειτονιών που αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν κυνηγημένοι οι κάτοικοί τους για να σωθούν. Ολόκληρος σχεδόν ο πληθυσμός της Παλαιστίνης μεταμορφώθηκε σε λίγες εβδομάδες σε πρόσφυγες. Η 15η Μάη είναι η επέτειος ίδρυσης του ισραηλινού κράτους. Όμως ανάμεσα στους Παλαιστίνιους είναι γνωστή ως Νάκμπα («Ημέρα της Καταστροφής»).

 • πολιτική

  Συνέδριο ΝΔ: Λιτότητα, εκμετάλλευση και καταστολή στο επίκεντρο

  Το σαββατοκύριακο 16-17/12 η Νέα Δημοκρατία πραγματοποίησε το 11ο Συνέδριό της. Ένα Συνέδριο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου μακριά από τους φόβους και τους προβληματισμούς της κοινωνίας. Ένα Συνέδριο που ως αντίδοτο στην κρίση προτείνει τη συνέχιση της κρίσης. Όλη η ελίτ του πολιτικού, μιντιακού και οικονομικού κατεστημένου έστησε ένα επικοινωνιακό σόου προκειμένου να ενισχύσει τον επόμενο διαχειριστή της εξουσίας του.

 • εργασία

  Κυβέρνηση και ΣΕΒ διαλύουν τη δημόσια υγεία

  Με δύο τρόπους μέσα σε πέντε μέρες κυβέρνηση και ΣΕΒ έδειξαν το πόσο θέλουν να διαλύσουν τη δημόσια υγεία. Ο καθένας με τον τρόπο του. Η κυβέρνηση προσπαθώντας να μας πει ότι κάνει την καλύτερη διαχείριση μέσα στη δύσκολη κατάσταση και ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών) βλέποντας ένα άκρως κερδοφόρο φιλέτο όπως η υγεία να είναι απολύτως διεκδικήσιμο.