Αγώνας ενάντια στην ανεργία και τη μόλυνση
Τα ξημερώματα (5:00 π.μ.) της Δευτέρας 2/6, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν στο μπλόκο των ταινιόδρομων λιγνίτη που είχαν στήσει οι κάτοικοι του Αγ. Δημητρίου Κοζάνης και συνέλαβαν 6 άτομα.
Ό πως μας είπε η μαθήτρια Ματίνα Κυριακίδου, που συμμετέχει από καιρό στις κινητοποιήσεις στην περιοχή, οι κάτοικοι -με πρωτοβουλία και αποφάσεις από γενικές συνελεύσεις του «Συλλόγου για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της ανάπτυξης της περιοχής Αγ. Δημητρίου- Ρυακίου»- είχαν μπλοκάρει από τις 10/5 τη μεταφορά λιγνίτη στον ταινιόδρομο προς τον ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου. Η αρχική αντιμετώπιση από την πλευρά της ΔΕΗ ήταν να επιδιώξει δικαστικά την καταβολή προστίμου από τα μέλη του συλλόγου (ονοματίζοντας τον πρόεδρο και το γραμματέα), ύψους 1.000.000 ευρώ ημερησίως από τον καθένα!
Χωρίς να έχει εκδικαστεί ακόμα η υπόθεση, ανέλαβαν δράση τα ΜΑΤ!
Στη συγκεκριμένη περιοχή, η ζωή έχει φτάσει περίπου να εκμηδενίζεται. Ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει ούτε από τη ΔΕΗ (ελάχιστες είναι οι προσλήψεις) ούτε από τη γη (λόγω της ρύπανσης).
Συνέντευξη με τον Ηλία Σισμανίδη, αντιπρόεδρο του συλλόγου που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις:
Ε.Α.: Τι έχει συμβεί; Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Η.Σ.: Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει στο απροχώρητο. Για να γίνει κατανοητό, θα σας πω δυο πράγματα: Πριν από 20 χρόνια, για την άρδευση των αγρών έπρεπε να κάνουμε γεώτρηση στα 40 μέτρα βάθος. Σήμερα, λόγω της ρύπανσης και της υπερβολικής μόλυνσης του εδάφους, πρέπει να φτάσουμε σε βάθος 300 μέτρων. Ποιος μπορεί να το κάνει αυτό; Το κόστος (βιοτικό και οικονομικό) είναι τεράστιο! Εκτός αυτού, από τους 700 μόνιμους εργαζομένους στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, μόνο 14 είναι από την περιοχή. Δεν έχουμε κανένα ρατσισμό με τους εργαζομένους από άλλα μέρη, ζητάμε απλώς να δουλέψουμε και εμείς. Αλλιώς, δεν έχουμε καμιά διέξοδο. Σημειωτέον ότι παλιότερα έπαιρναν κάποιους με 8μηνες συμβάσεις. Τελευταία, έχουν μετατρέψει τις συμβάσεις σε 6μηνες, με αποτέλεσμα όταν λήγει η σύμβαση να μη δικαιούμαστε ούτε επίδομα ανεργίας, γιατί δεν επαρκούν τα ένσημα με 6μηνη σύμβαση!
Ε.Α.: Τι έχει προηγηθεί από πλευράς κινητοποιήσεων;
Η.Σ.: Το χειμώνα του 2007, είχαμε προχωρήσει σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις. Τότε, μας είχε υποσχεθεί ο Σιούφας δυο βασικά πράγματα: Ότι θα γίνει διαγωνισμός που θα φροντίζει για την πρόσληψη μεγάλου αριθμού κατοίκων της περιοχής και ότι θα ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης (θα στεγαστούν οι ταινιόδρομοι μεταφοράς λιγνίτη, θα υπάρχει διαρκής κατάβρεξη των υλικών και θα επιρρίπτεται κατά διαστήματα ειδικό ζελέ στην τέφρα για να μη διασκορπίζεται). Από αυτά, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Αυτή τη στιγμή, η προκήρυξη της ΔΕΗ αφορά μόνο 10-12 άτομα από την περιοχή. Για τη ρύπανση, το μόνο που γίνεται είναι η κατάβρεξη μόνο όταν ανεβαίνει εδώ ο Αθανασόπουλος (πρόεδρος της ΔΕΗ)! Έτσι αποφασίσαμε σε Γ.Σ. να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων, μπλοκάροντας κατ’ αρχήν τη μεταφορά του λιγνίτη από τις 10 του Μάη. Μετά τα σημερινά γεγονότα (2/6) θα δούμε σε νέα Γ.Σ. πώς θα συνεχίσουμε. Υπήρξε πάντως μεγάλη αγριότητα από την πλευρά της αστυνομίας. Ενδεικτικό είναι ότι κράτησαν για 4 ώρες στο αστυνομικό τμήμα τον τραυματία Γιώργο Καζαντζίδη, πριν τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο.
Ε.Α.: Για ποιο λόγο νομίζεις ότι συμβαίνουν όλ’ αυτά;
Η.Σ.: Για τις προσλήψεις έχουν να καλύψουν αρκετές δεσμεύσεις πανελλαδικά, δεν τους αρκεί να καλύψουν μόνο την περιοχή μας. Υπάρχει όμως κάτι που είναι πολύ χοντρό: Με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ πρέπει να ’χουν όσο γίνεται πιο χαμηλό κόστος. Για παράδειγμα, η παραγωγική μονάδα που έχει ο Μυτιληναίος στα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας αγοράζει για τις ανάγκες της το ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ προς 40 λεπτά την Κwh και ακολούθως εφοδιάζει το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος πουλώντας το στη ΔΕΗ προς 80 λεπτά την Κwh. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Ιδιωτικοποίηση και κόστος παραγωγής.
Ε.Α.: Πώς βλέπεις τη συνέχεια;
Η.Σ.: Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά δεν ξέρω να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Θα κάνουμε Γ.Σ. και θα αποφασίσουμε για τη συνέχεια.
Τη συνέντευξη πήρε ο Πάνος Παρθένης