Μ ια μάχη, που θύμισε τις καλύτερες μέρες του φοιτητικού κινήματος, έδωσαν οι φοιτητές του πανεπιστημίου New School της Νέας Υόρκης. Κατέλαβαν ένα από τα κτίρια του πανεπιστημίου (το οποίο επρόκειτο να κατεδαφιστεί), αντιστεκόμενοι στην αυταρχικότητα της διοίκησης του πανεπιστημίου, τις περικοπές δαπανών και την κατεύθυνση της χρηματοδότησης και της έρευνας. Η ανακοίνωση της κατάληψης έλεγε: «Συγκεντρωθήκαμε για να αποτρέψουμε τις μπουλντόζες των εταιρειών να κατεδαφίσουν τους χώρους μελέτης μας, να αποκτήσουμε λόγο στο πώς διοικείται η σχολή, να απαιτήσουμε τα χρήματα, που δίνονται, να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας και όχι να επενδύονται σε εταιρείες που κάνουν πόλεμο».
Οι εργαζόμενοι στην καφετέρια του κτιρίου αρνήθηκαν να δουλέψουν, συμπαραστεκόμενοι στους φοιτητές.
Τη νύχτα που η διοίκηση κύκλωσε το κτίριο με αστυνομικούς και άντρες της ασφάλειας του πανεπιστημίου, πάνω από 400 συμπαραστάτες συγκεντρώθηκαν έξω από την κατάληψη. Ένα τμήμα των διαδηλωτών έσπασε τις γραμμές των σεκιούριτι και μπήκε μέσα στην κατάληψη. Ο αποκλεισμός του κτιρίου σταμάτησε και δεκάδες φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια έτρεξαν στην κατάληψη. Ο πρόεδρος του ιδρύματος αναγκάστηκε να πάει ο ίδιος στην κατάληψη να διαπραγματευτεί με τους φοιτητές, αλλά, ενώ συζητούσε, η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα στους συμπαραστάτες, που βρίσκονταν μέσα και γύρω από το κτίριο.
Η κατάληψη έληξε, αφού οι φοιτητές πέτυχαν την αμνηστία για όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση, τη ματαίωση της κατεδάφισης του κτιρίου και την κατοχύρωσή του ως δημόσιο χώρο των φοιτητών και την αντιπροσώπευσή τους στη διοίκηση. Το βασικό αίτημα των φοιτητών, η παραίτηση της διοίκησης, δεν υλοποιήθηκε. Όμως η εκκένωση της κατάληψης κάτω από τις επευφημίες των συμπαραστατών, που βρίσκονταν εκεί στις 4 τα ξημερώματα, έδινε την εντύπωση ενός αγώνα που μόλις άρχισε.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις ενός φοιτητή, η κατάληψη, αλλά και η συμπαράσταση που κέρδισε, είναι χαρακτηριστική του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην Αμερική αυτό τον καιρό. «Η νίκη του Ομπάμα, η οικονομική κρίση, οι εξεγέρσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία, η νικηφόρα κατάληψη του εργοστασίου στο Σικάγο, έδειξαν στους φοιτητές, αλλά και στους συμπαραστάτες, ότι πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο από το New School».