Του Αντρέα Κριτσωτάκη
Μ ετά την γκάφα και την «ατυχία» της νέας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στο Floral, έγινε γνωστό στον πολύ κόσμο, που είναι ίσως δύσπιστος με την «κατάσταση» στα Εξάρχεια, τι ακριβώς συμβαίνει και πώς υλοποιείται η… προστασία του πολίτη από τους κυβερνητικούς «αντιεξουσιαστές».
Με την αποπομπή του αρχηγού της αστυνομίας, Τσιατούρα, και τη συγνώμη του Χρυσοχοΐδη, η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει τις αληθινές προθέσεις της, που είναι η προληπτική καταστολή και η δημιουργία φόβου σε όποιους δεν σκοπεύουν να υποταχθούν στα μέτρα της.
Ευτυχώς όμως υπάρχει ισχυρή αντίσταση.
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου, την Πέμπτη, 29 Οκτώβρη, στο κάλεσμα της «Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων» ενάντια στα ασφυκτικά αστυνομικά μέτρα και την τρομοκρατία στην περιοχή των Εξαρχείων και όχι μόνο. Συμμετείχε πλήθος νέων από σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές, σύλλογοι γειτονιάς, εργαζόμενοι και καταστηματάρχες, αλλά και εργατικά σωματεία της περιοχής.
Το ίδιο θετική ήταν και η συμμετοχή στο κάλεσμα της επιτροπής από πολιτικά σχήματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ κ.ά.), κόμματα, οργανώσεις, πολιτικούς φορείς, στέκια και κάθε είδους συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται πολιτικά και πολιτιστικά στην περιοχή των Εξαρχείων, αλλά και ευρύτερα.
Όλοι μαζί διαδηλώσαμε σε μια ειρηνική πορεία-καταγγελία στους δρόμους των Εξαρχείων και στη Βουλή. Τα συνθήματα, που κυριάρχησαν, ήταν: «Έξω οι ειδικές δυνάμεις, τα ΜΑΤ και τα χημικά από τα Εξάρχεια», «Θέλουμε γειτονιές χωρίς αστυνομοκρατία», «Κάτω τα χέρια από το πανεπιστημιακό άσυλο», «Θέλουμε στα Εξάρχεια να παίζουνε παιδιά, έξω τα ΜΑΤ και τα χημικά» κ.ά. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη απάντηση στα σχέδια της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κ. Χρυσοχοΐδη για το μέλλον που ετοιμάζουν για τη γειτονιά μας.
Κάναμε ξεκάθαρο ότι δεν θα ανεχτούμε τέτοια στάση και δεν θα υποχωρήσουμε στην κυβερνητική βία και τρομοκρατία, που μετατρέπουν τα Εξάρχεια σε κατεχόμενη περιοχή, αλλά και στη συνολική υποβάθμιση της συνοικίας.
Θέλουμε μια γειτονιά χωρίς σκουπίδια και μπάτσους, με ελεύθερους χώρους και πλατείες όπου θα παίζουν τα παιδιά των Ελλήνων και των Μεταναστών. Μια γειτονιά με λιγότερο μπετόν και περισσότερο πράσινο, όπου δεν θα κινδυνεύει ο Λόφος του Στρέφη από εγκατάλειψη. Όπου το Πεδίον του Άρεως δεν θα συνεχίσει να γίνεται βορά του Κυριακού και των μεγαλοεργολάβων. Όπου οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι θαμώνες των Εξαρχείων θα κυκλοφορούν και θα εκφράζονται ελεύθερα.
Θα συνεχίσουμε πεισματικά σ’ αυτή την κατεύθυνση και υποσχόμαστε ότι θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους.