Καύσωνας: Φυσική απειλή;

thumb_paidakiΦαινόμενο με ιδιαίτερα ταξικές συνέπειες

 

Ο καύσωνας που έπληξε τη χώρα την τελευταία βδομάδα του Ιούνη έδειξε ξεκάθαρα το πόσο επικίνδυνη είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο νεοφιλελευθερισμός για τις ζωές μας. Σίγουρα καύσωνες υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, αλλά η διάρκεια και οι θερμοκρασίες-ρεκόρ για την εποχή, που οδήγησαν σε δεκάδες κρούσματα θερμοπληξίας και 15 θανάτους από τη ζέστη, δεν είναι απλώς ένα «ακραίο φυσικό φαινόμενο» που αντιμετωπίζεται με… υπομονή και οικονομία ρεύματος το μεσημέρι.


Μετρήσεις που έγιναν τις μέρες του καύσωνα έδειξαν πως η θερμοκρασία σε χώρους πρασίνου όπως ο Λόφος του Στρέφη και το Πεδίο του Άρεως βρισκόταν από 3-4 έως και 15 βαθμούς (το βράδυ) χαμηλότερα. Έχει αποδειχτεί, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ότι τα δέντρα λειτουργούν ως «θερμοστάτες» που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία. Ο καύσωνας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και να μην αποτελέσει καν πρόβλημα εάν στις πόλεις υπήρχαν οι απαραίτητοι πράσινοι χώροι.


Οι ευθύνες για την ανυπόφορη εβδομάδα που βίωσαν τα εκατομμύρια εργαζομένων στην Αττική βαραίνουν αποκλειστικά αυτούς που φρόντισαν να εξαφανίσουν κάθε ίχνος πρασίνου από την πόλη, μετατρέποντάς την σε «θερμοσυσσωρευτή». Τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις που χάρισαν στα γεράκια της αγοράς κάθε ελεύθερο χώρο για να χτίσουν εμπορικά κέντρα-τέρατα, που άφησαν να καεί κάθε δασική έκταση γύρω από την Αθήνα για να χτιστούν βίλες και πολυτελή ξενοδοχεία.


Και βέβαια, αν οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους είναι υπεύθυνοι για τις ανυπόφορες θερμοκρασίες, είναι οι τελευταίοι που ζουν τις συνέπειες «στο πετσί τους». Στα βόρεια προάστια, η «υψηλή κοινωνία» απολάμβανε στις βίλες της 10 βαθμούς χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές της Κυψέλης, της πλατείας Βάθη, της Νίκαιας. Στις λαϊκές συνοικίες του κέντρου χρειαζόταν η διπλάσια κατανάλωση ρεύματος για επαρκή κλιματισμό απ’ ό,τι στα δροσερά και σκιερά προάστια. Και βέβαια το κύμα καύσωνα κάποιους τους… δρόσισε. Για τις επιχειρήσεις οι πωλήσεις κλιματιστικών αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ φρόντισαν να ανεβάσουν τις τιμές κατά 30%. Γι’ αυτούς ο καύσωνας ήταν «χρυσωρυχείο».


Το «τοπίο» συμπλήρωσε η ανεπάρκεια της ΔΕΗ να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση ρεύματος. Είναι βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα υποστηρίξει ως λύση την ιδιωτικοποίηση. Όμως ακριβώς αυτή η πολιτική είναι που οδήγησε τη ΔΕΗ στη σημερινή τραγική κατάσταση. Το 2003 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε την ανεπάρκεια του δικτύου χαρίζοντας και την ηλεκτρική ενέργεια στα κοράκια που εξαφάνισαν το πράσινο. Με νόμο που ψηφίστηκε επετράπη η κατασκευή ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ο οποίος για να «ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία» απαγόρευσε στη ΔΕΗ να εγκαταστήσει νέες μονάδες ισχύος!


Το «έργο» ολοκλήρωσε η Δεξιά αφήνοντας το δίκτυο της ΔΕΗ σε πλήρη εγκατάλειψη και προχωρώντας σε σκληρές περικοπές προσωπικού. Τις μέρες του καύσωνα η έλλειψη προσωπικού ήταν τέτοια που οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δουλέψουν ωράρια που έφταναν τις… 20 ώρες, ενώ τα κενά κλήθηκαν να καλύψουν οι συνταξιούχοι της επιχείρησης (!). Για προσλήψεις, ούτε λόγος.
Ενώ η κυβέρνηση είχε οδηγήσει το δίκτυο σε τέτοια κατάρρευση, καμάρωνε ότι απέφυγε το γενικευμένο μπλακ-άουτ. Η «επιτυχία» δεν λέει τίποτα στους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν για ώρες στο σκοτάδι, για ώρες χωρίς κλιματισμό, καθώς για να αποφευχθεί η γενική κατάρρευση έγιναν δεκάδες τοπικές διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.


Οι περιοχές που αφέθηκαν χωρίς ρεύμα δείχνουν την ταξική αντιμετώπιση του προβλήματος από τη Ν.Δ. Οι διακοπές στο ρεύμα έπληξαν κυρίως τις λαϊκές συνοικίες και τις υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου που ήδη «ψήνονταν». Η Σύρος, για παράδειγμα, που φιλοξενεί μονάδα της ΔΕΗ, βυθίστηκε στο σκοτάδι για να μπορέσει να τροφοδοτήσει τη… Μύκονο (μη χαλάσουν και οι διακοπές των σελέμπριτις…)


Πάνος Πέτρου

Λέξεις Κλειδιά