Μ ε γενικευμένη καταστολή, κλούβες ΜΑΤ και δακρυγόνα αντιμετωπίστηκε την Παρασκευή 11 Γενάρη στο μέγαρο του ΟΛΠ η πραγματικά εντυπωσιακή διαδήλωση (περισσότεροι από 2.500 διαδηλωτές) των λιμενεργατών στον Πειραιά. Την ίδια ώρα, το Δ.Σ. του ΟΛΠ (παρά την αποδοκιμαστική απουσία 4 μελών του) αποφάσιζε να υιοθετήσει την κυβερνητική πρόταση για ιδιωτικοποίηση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ.) του λιμανιού του Πειραιά. Να προχωρήσει δηλαδή στην παράδοση σε ιδιωτική επιχείρηση της πιο κερδοφόρας λιμενικής δραστηριότητας. Για το 2007, τα κέρδη από το Σ.ΕΜΠΟ. Πειραιά αυξήθηκαν 72%, ενώ για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης η αύξηση πλησίασε το 200%! Οι συνέπειες από την εν λόγω κυβερνητική πρωτοβουλία, θα είναι:
Α) Να ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις των λιμενεργατών, φυσικά προς το πολύ χειρότερο. Ήδη, από το 2006 (και εντελώς παράτυπα) οι νεοπροσλαμβανόμενοι λιμενεργάτες εντάσσονται σε διαφορετικό εργασιακό καθεστώς απ΄ ότι οι παλαιότεροι. Όπως σε όλες τις προς ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, υπάρχει φροντίδα από τους κυβερνώντες να δημιουργηθεί ένα πακέτο χαμηλού κόστους για τον υποψήφιο αγοραστή. Θα έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική να σκαλώσει στους λιμενεργάτες. Από κει και ύστερα, θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για το συνολικό της ξήλωμα.
Β) Να εκτιναχτούν στα ύψη οι τιμές των λιμενικών εργασιών. Έτσι οι τιμές των προϊόντων που διακινούνται από τα λιμάνια θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Η ακρίβεια που ήδη έχει ξετινάξει τους προϋπολογισμούς των λαϊκών στρωμάτων, θα δεχτεί ισχυρή ώθηση από την ιδιωτικοποίηση των Σ.ΕΜΠΟ. Χαρακτηριστικά, θα διαμορφωθεί σ΄ αυτή την περίπτωση ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που δεν θα έχει κανένα απολύτως λόγο να κρατήσει χαμηλά τις τιμές των υπηρεσιών που θα παρέχει.
Και για τους δύο αυτούς λόγους, οι λιμενεργάτες συνεχίζουν τον αγώνα τους, παρά την επιχείρηση καταστολής στη διαδήλωση της 11/1 και παρά το ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμοί από τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ για την παραχώρηση σε ιδιώτη. Η καθολική συμμετοχή στην απεργία και την αποχή από τις υπερωριακές εργασίες και την εργασία Σαββάτου και Κυριακής, είναι δείκτης αποφασιστικότητας. Η εκδήλωση αλληλεγγύης από άλλα συνδικάτα και το σύνολο της Αριστεράς (που ήταν ορατή στη διαδήλωση της 11/1), είναι κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί. Ταυτόχρονα, παρά την επιθετικότητά της, λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση αυτό το διάστημα. Στις Γ.Σ. της Τρίτης 22/1, οι αποφάσεις θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα κινητοποιήσεων με νέες απεργίες και διαδηλώσεις. Η νικηφόρα κατάληξη των παλαιότερων κινητοποιήσεων, είναι οδηγός. Ο γραμματέας της ένωσης λιμενεργατών Πειραιά Νίκος Γεωργίου, μας δηλώνει ότι η συνέχιση των κινητοποιήσεων έχει να κάνει με την πεποίθηση πως κι αυτή τη φορά οι λιμενεργάτες θα νικήσουν! Προσθέτουμε πως η νίκη των λιμενεργατών, θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων. Γι’ αυτό και ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων μας.
Μιχάλης Βεργίτσης