Μικρά αντιρατσιστικά

Επιμέλεια: Θανάσης Κούρκουλας

 

  •   «Πολυπλοκότητα και ασάφεια διαδικασιών» διαπιστώνει η Κεντρική Επιτροπή Απλούστευσης Διαδικασιών (ΚΕΑΔ) του υπ. Εσωτερικών σε έκθεσή της, που αφορά την παροχή υπηρεσιών σε μετανάστες. Συνέπεια των δυσλειτουργιών του συστήματος είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις έως 12 ή περισσότερους μήνες στην έκδοση των αδειών. Μεταξύ των προτάσεων της Επιτροπής, είναι η αφαίρεση από τους δήμους των υπηρεσιών υποδοχής (κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών για την έκδοση ή ανανέωση αδειών).

 

  •   Η εμπλοκή των Δήμων στις διαδικασίες έκδοσης και ανανέωσης αδειών έχει συνδεθεί με σκάνδαλα όπως π.χ. η έκδοση πλαστών αδειών διαμονής και με δημιουργία κυκλωμάτων που οδηγούσαν απελπισμένους μετανάστες σε δικηγόρους, που «επέλυαν» κατασκευασμένα προβλήματα με το αζημίωτο. Και προτείνει τη μεταφορά των υπηρεσιών στις Περιφέρειες. Θυμίζουμε πως οι Περιφέρειες είχαν τη σχετική αρμοδιότητα μέχρι πρόσφατα, όταν μεταφέρθηκε τμήμα της στους Δήμους, καθώς ήταν υποστελεχωμένες και καθυστερούσαν ως και χρόνια. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

 

  •   Στην ίδια έκθεση εξετάζεται το θέμα της δεύτερης γενιάς μεταναστών και του προβλήματος που αντιμετωπίζουν με το καθεστώς διαμονής τους όταν ενηλικιώνονται. Όμως σε ανεπίσημο κείμενο νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών τονίζεται ότι μόνο τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα θα εξαιρεθούν από το καθεστώς των ετήσιων ή διετών αδειών παραμονής μετά την ενηλικίωσή τους και θα αποκτούν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος. Δε γίνεται κανένας λόγος για τα παιδιά που ήρθαν σε μικρή ηλικία και πήγαν σχολείο εδώ, ενώ ακόμα και για όσα παιδιά γεννήθηκαν εδώ, το υπουργείο αρνείται προς το παρόν να συζητήσει την απόδοση της ελληνικής υπηκοότητας, που είναι πάγιο αίτημα του αντιρατσιστικού κινήματος. Οι κινητοποιήσεις και η πίεση του κινήματος χρειάζεται να συνεχίσουν και να ενταθούν…

 

  •   Η Επιτροπή κρίνει ότι η σύμβαση εργασίας δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας διαμονής. Προτείνει όμως να παραμείνουν τα ένσημα ως απαραίτητο δικαιολογητικό για την ανανέωση της άδειας. Έτσι, αν υλοποιηθούν οι προτάσεις της, τα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεχίσουν να εισπράττουν χρήματα από τα ένσημα που πληρώνουν οι μετανάστες αντί για τους εργοδότες προκειμένου να μη γίνουν παράνομοι. Ακόμα και κατά τα διαστήματα που οι μετανάστες μένουν άνεργοι…

 

  •   Στην ίδια έκθεση το ύψος των παραβόλων χαρακτηρίζεται υπερβολικό για την οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας των μεταναστών. Τίθεται μάλιστα το ερώτημα από τους συντάκτες της έκθεσης «εάν με τα προβλεπόμενα παράβολα επιδιώκεται η ανταποδοτικότητα των παρεχομένων υπηρεσιών ή εάν αποτελούν εισπρακτικό μέτρο, δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό των εσόδων από τα παράβολα και το σύνολο των εσόδων από τα πρόστιμα περιέρχεται στα Δημόσια Ταμεία». Μπράβο τους που το κατάλαβαν στο υπουργείο. Και τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα μειώσουν τα παράβολα ή θα περιοριστούν στην αυτοκριτική…