Έκρηξη της ανεργίας
Στο 9,2% ανέβηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους από 15–24 χρονών (24,5%), ενώ οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τους άνδρες (12,9% έναντι 6,6%).
Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΣΥΕ, οι απασχολούμενοι στην Ελλάδα είναι 4.489.672, οι άνεργοι 457.024 και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός 4.309.170 (αύξηση κατά 22.000 σε σχέση με το Μάρτη του 2008). Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που λένε ότι οι θέσεις εργασίας το δίμηνο Απριλίου–Μαΐου μειώθηκαν κατά 19.752, καταλαβαίνουμε ότι δεν φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία, όπως προσπαθούν να μας πείσουν η κυβέρνηση και η Ακροδεξιά. Εκείνοι που φταίνε είναι οι μεγαλοεργοδότες που, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, «πετάνε» στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.
Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ (Eurostat, στα μέσα Ιούνη) πρώτες χώρες στην απώλεια θέσεων εργασίας το 2009 είναι η Ισπανία, η Σλοβακία και η Ελλάδα, ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους χάσανε τη δουλειά τους 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι στις 27 χώρες της ΕΕ.
Δολοφονία
εργαζόμενης
μετανάστριας
Νέα δολοφονία εργαζόμενου είχαμε την προηγούμενη βδομάδα στην Κω. Η 42χρονη καμαριέρα Μιμόζα Καπχιού, μητέρα τριών παιδιών, εργαζόμενη στο ξενοδοχείο «Ραμίρα», έχασε τη ζωή της, όταν το υπερβολικά φορτωμένο καρότσι, που μετέφερε με το ασανσέρ στη λινοθήκη του ξενοδοχείου, μετακινήθηκε, με αποτέλεσμα να σφηνωθεί ο λαιμός της ανάμεσα στον τοίχο του ασανσέρ και το καρότσι. Ο εργοδότης δεν ειδοποίησε ούτε την αστυνομία, ούτε την επιθεώρηση εργασίας όπως όφειλε, παρά μόνο το ΕΚΑΒ που μετέφερε την εργαζόμενη στο νοσοκομείο του νησιού, δυστυχώς χωρίς να αποτραπεί ο θάνατός της.
Το Εργατικό Κέντρο Βόρειας Δωδεκανήσου ζητά την άμεση δίωξη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, που προσπάθησε να συγκαλύψει το γεγονός.
Ναυπηγεία
Σκαραμαγκά
Με στάση εργασίας απάντησαν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στην προσπάθεια της εργοδοσίας να απολύσει 170 εργαζόμενους του τμήματος τροχαίου υλικού. Οι εργαζόμενοι απέκλεισαν συμβολικά για τριάντα λεπτά την Εθνική οδό Αθηνών–Κορίνθου. Η απόλυση των 170 εργαζόμενων οφείλεται στην ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων. Η εταιρεία, που αγόρασε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πούλησε το τμήμα τροχαίου υλικού πριν δύο χρόνια σε εταιρεία που τώρα πάει για πτώχευση. Με κλείσιμο απειλείται και το τμήμα επισκευών.
Δελτίο
κινητοποιήσεων
* Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από τις αρχές της εβδομάδας οι εργαζόμενοι στο ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου που παραμένουν απλήρωτοι για όλο το 2009.
*24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ. Οι ταχυδρομικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο θέατρο Άλφα και πορεία στα κεντρικά γραφεία των ΕΛΤΑ, διεκδικώντας το σταμάτημα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και να μην απελευθερωθεί η αγορά στον κλάδο.
*24ωρη απεργία στα μέσα Ιούνη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) με κύριο αίτημα να καταργηθεί ο θεσμός των συμβασιούχων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ.
*Κινητοποίηση έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΟΣ Α.Ε. (Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης), διεκδικώντας δεδουλευμένα (σε ορισμένους οφείλονται μισθοί από το 2006), την καταβολή των αποζημιώσεων για τις μετατάξεις στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την εξόφληση σε συνταξιούχους που βγήκαν στη σύνταξη ακόμη και πριν τρία χρόνια.
*Τρεις βδομάδες κινητοποιήσεων συμπλήρωσαν και οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών). Πραγματοποιούν συγκεντρώσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και κατάληψη στο κτίριο του ΙΓΜΕ στους Θρακομακεδόνες, ώστε να διασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας του Ινστιτούτου.
Εργαζόμενοι στα Ερευνητικά Κέντρα
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα-Ιδρύματα (Δημοσίου Δικαίου) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου αποφάσισαν την πραγματοποίηση τετράωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας την Πέμπτη 25 Ιουνίου, με ταυτόχρονες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο, στην Αθήνα (υπουργείο Ανάπτυξης) και τη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι απαντούν δυναμικά στις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για την αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού της χώρας, που σημαίνει μείωση του προσωπικού των ερευνητικών κέντρων.
Επίσχεση
και περιφρούρηση εργοστασίου
Επίσχεση εργασίας από τα μέσα Ιούνη πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας κατεψυγμένων ψαριών «ΑΜΑΣΑ», στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, επειδή παραμένουν απλήρωτοι το τελευταίο δίμηνο. Η εταιρεία απάντησε με πιο σκληρά μέτρα και ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαθεσιμότητα τους 85 από τους 110 εργαζόμενους. Η αντίστασή τους όμως δεν κάμφθηκε. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην επιθεώρηση εργασίας και στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενώ περιφρουρούν και το εργοστάσιο, ώστε να αποτρέψουν τη μεταφορά μηχανημάτων και εμπορευμάτων από τη μεριά της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν εξορμήσεις και σε άλλα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου, ζητώντας συντονισμό του αγώνα τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
Ελλείψεις
προσωπικού
στον Ευαγγελισμό
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο καταγγέλλουν τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας και τονίζουν ότι σε περίπτωση που κινδυνεύσει ασθενής ή εργαζόμενος, εξαιτίας της δυσλειτουργίας του νοσοκομείου, αποκλειστικά υπεύθυνοι θα είναι το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο είναι κενές 1.380 οργανικές θέσεις με αποτέλεσμα σε κάθε γενική εφημερία, όπου προσέρχονται 1.800-2.000 άτομα για να εξεταστούν, να είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα πιο επείγοντα περιστατικά, να καθυστερεί η εξέταση όλων των ασθενών και να δημιουργούνται εντάσεις.