Νέα από τους εργατικούς χώρους

 

Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

 

 

 Όχι στο νόμο έκτρωμα
Ο νόμος 3868/2010 για την «ολοήμερη λειτουργία» στοχεύει στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, μετακυλίοντας το κόστος της δημόσιας περίθαλψης στους ίδιους τους ασθενείς, ενώ σε συνδυασμό με τη γενικευμένη περικοπή των δημόσιων δαπανών υγείας, προωθείται η συγχώνευση ή και κατάργηση κλινικών, τμημάτων, ακόμα και ολόκληρων νοσοκομείων.


Η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίξει τις τράπεζες με νέες εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ, αλλά αρνείται πεισματικά να εγγυηθεί την πλήρη αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών και την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καλεί τον κλάδο σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να ακυρώσουμε στην πράξη αυτή τη νομοθετική ρύθμιση-χαριστική βολή στο δημόσιο Σύστημα Υγείας.


«Κόκκινη γραμμή» για την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις είναι η υλοποίηση των ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας των Επιστημονικών Συμβουλίων και η διεκδίκηση με κάθε πρόσφορο μέσο της πλήρους, έγκαιρης και χωρίς «εκπτώσεις» αποζημίωσής τους.
Δεύτερο βασικό αίτημα είναι να ολοκληρωθούν μέσα στους δύο επόμενους μήνες οι 2.000 προσλήψεις γιατρών, να πάψει η κωλυσιεργία στη σύγκληση των Συμβουλίων Κρίσης και να προχωρήσουν άμεσα στις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού.


Η ΟΕΝΓΕ συμμετέχει, καλώντας τους συναδέλφους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται από τα συνδικάτα, ενόψει της ΔΕΘ και τη διαδήλωση της 11ης Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να εκφραστεί η μέγιστη δυνατή αντίδραση των εργαζομένων στην αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και του ΔΝΤ. Επίσης, αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας και τη συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ στην πανευρωπαϊκή ημέρα κινητοποίησης των συνδικάτων στις 29 Σεπτεμβρίου με κεντρικό αίτημα να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το κόστος της οικονομικής κρίσης.


Του Αντώνη Καραβά, γιατρού,
μέλους 5μελούς επιτροπής
ΕΙΝΑΠ Ερυθρού Σταυρού

Αγία Όλγα
Σε επίσχεση εργασίας αποφάσισαν να προχωρήσουν από την Κυριακή 29/8 οι γιατροί στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας (Αγία Όλγα) και ανακοίνωσαν ότι η γενική εφημερία δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι γιατροί απαιτούν άμεση και χωρίς περικοπές καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών (Αυγούστου 2009, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2010). Κατά τις ώρες εφημερίας θα γίνονται δεκτοί μόνο ασθενείς των οποίων η ζωή διατρέχει κίνδυνο. Τα υπόλοιπα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων όσων διακομίζει το ΕΚΑΒ, θα κατευθύνονται σε άλλα νοσοκομεία. Οι κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου θα λειτουργήσουν μόνο με τους εφημερεύοντες.

ΕΚΑΒ
Στάση εργασίας από τις 9.00 έως τις 13.00 πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, διεκδικώντας δεδουλευμένα πολλών μηνών. Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι ζητούν την καταβολή των νυχτερινών και των 30.000 ρεπό που τους οφείλονται. Ζητούν επίσης να πληρωθούν άμεσα οι διασώστες, τα πληρώματα των ασθενοφόρων, που παραμένουν απλήρωτοι για τις εκτός έδρας υπηρεσίες τους εδώ και οκτώ μήνες.

24ωρη απεργία αρχαιολόγων
Με 24ωρη απεργία καλωσορίζει το φθινόπωρο και το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, που κατατέθηκε στη βουλή το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.). Στα πλαίσια της απεργίας θα πραγματοποιηθεί και συγκέντρωση μπροστά στη βουλή.
Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι αντιδρούν γιατί στο νόμο δεν περιλαμβάνεται τελικά η τροπολογία που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο, με την οποία εξαιρούνταν από το 24μηνο του ΠΔ 164/2004, γνωστότερο ως διάταγμα Παυλόπουλου για τους συμβασιούχους. Η μη εξαίρεσή τους ουσιαστικά τους αναιρεί το δικαίωμα να εργαστούν με βάση την ειδικότητά τους.

Δικαστήρια υπέρ των εργοδοτών
Για άλλη μια φορά ο Άρειος Πάγος απέδειξε ότι οι νόμοι είναι φτιαγμένοι στα μέτρα των εργοδοτών. Με την 1068/2010 απόφασή του έκρινε ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, κατά παράβαση του σχετικού νόμου, επιδίκασε στους 340 απολυμένους εργαζόμενους της Goodyear, δώρο Πάσχα για χρονικό διάστημα μεταγενέστερο από εκείνο για το οποίο επικαλέστηκαν με την αγωγή τους. Η εταιρεία είχε προχωρήσει στις απολύσεις των εργαζομένων τον Ιούλιο του 1996, όταν είχε αποφασίσει το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη απόφαση του Άρειου Πάγου, που έκρινε άκυρες τις καταγγελίες συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων στην Goodyear και παρέπεμπε την υπόθεση για περαιτέρω διερεύνηση στο Εφετείο, είχε παρθεί το 2006.
Οι απολυμένοι εργαζόμενοι της Goodyear ταλαιπωρούνται 14 χρόνια στα δικαστήρια και δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι  η δικαιοσύνη για τους εργαζόμενους μπορεί να κατακτηθεί μόνο μέσα από τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους.