ΠΟΛΕΜΟΧΑΡΗ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ

thumb_05-Μπους στο τωρινό ταξίδι του στη Μέση Ανατολή3Όπλα, ψέματα και βιντεοταινίες

 

Μετά τη παντελώς αποτυχημένη συνάντηση της Ανάπολις, ο Τζ. Μπους πραγματοποίησε μια περιοδεία στη Μ. Ανατολή, προκειμένου όχι μόνον να αποδείξει το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για το Παλαιστινιακό, αλλά και να κάνει ουσιαστικά βήματα προς την επίλυσή του. Επίσης το ταξίδι υποτίθεται ότι έγινε στο πλαίσιο της προώθησης του «οράματος» Μπους για μια «νέα, δημοκρατική Μ. Ανατολή». Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ωστόσο, ότι ο Μπους δεν πήγε εκεί για να προπαγανδίσει την ειρήνη αλλά για να προπαγανδίσει τον πόλεμο.

Κ ι αποδείχθηκε επίσης ότι αυτοί που «προωθούν τον εκδημοκρατισμό» της περιοχής είναι όλοι οι δικτάτορες και οι μονάρχες του αραβικού κόσμου.


Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε κατ’ αρχάς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν πλουσιοπάροχα το Ισραήλ. Επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να αυξήσουν τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το σιωνιστικό κράτος κατά 25% στα επόμενα δέκα χρόνια –το συνολικό ποσό θα ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια! Επίσης, περιόρισε το αίτημα για απομάκρυνση των ισραηλινών εποικισμών στη Δ. Όχθη στο 20%, ενώ «ξέχασε» τη δέσμευσή του για ύπαρξη συμπαγούς και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους έως το τέλος του 2008. Τέλος, ενάντια στις θεωρίες περί ανοχής και πολυπολιτισμικότητας που η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί σε άλλες περιπτώσεις, ο Μπους επανέλαβε ότι το κράτος του Ισραήλ πρέπει να παραμείνει «εβραϊκό». Ο Αμερικανός πρόεδρος ανανέωσε επίσης τη στήριξή του στον πρόεδρο Αμπάς ο οποίος στη Δυτική Όχθη έχει πραξικοπηματικά αφαιρέσει την εξουσία από την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση των Παλαιστινίων. Το μόνο «κέρδος» του Αμπάς ήταν το «πράσινο φως» που έδωσε ο Μπους στους Ισραηλινούς να συνεχίσουν τη σφαγή στη Γάζα όπου τον έλεγχο διατηρεί η Χαμάς: πριν καλά καλά προλάβει να φύγει ο «ειρηνοποιός» Αμερικάνος, 19 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους και παιδιά) είχαν δολοφονηθεί από τα πυρά του ισραηλινού στρατού. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα ο Ολμέρτ προχώρησε σε ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Γάζας αδιαφορώντας φυσικά για τις καταγγελίες όλων των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων για το θάνατο που σπέρνει αυτή η πολιτική (στην περιοχή δεν μπαίνουν τρόφιμα και φάρμακα, ενώ έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος).


Και δεν είναι μόνον ο αποκλεισμός και η σφαγή: οι Ισραηλινοί εξήγγειλαν, καταμεσής της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου, τη δημιουργία κι άλλων εποικισμών μέσα στα παλαιστινιακά εδάφη, κίνηση που έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με τον οδικό χάρτη που προωθούσαν οι ΗΠΑ.

Η κόντρα με το Ιράν


Μετά το 1979 οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ προσπαθούσαν να πείσουν τα αραβικά καθεστώτα ότι απειλούνταν από το Ιράν. Το κίνητρο των ΗΠΑ ήταν και πολιτικό (στην Τεχεράνη δεν υπήρχε πια φιλικό προς αυτές καθεστώς) και οικονομικό (ήθελαν να πουλήσουν όπλα στα πλούσια αραβικά κράτη). Μάλιστα έπεισαν και εξόπλισαν το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν να επιτεθεί στο Ιράν, οδηγώντας σε εκατόμβες θυμάτων. Ωστόσο σύντομα αποδείχθηκε ότι απειλή για κάποιες από τις αραβικές χώρες ήταν το δημιούργημα των ΗΠΑ, ο Σαντάμ. Κι όμως, αφότου γκρέμισαν το καθεστώς του –και μαζί και τη χώρα του– επέστρεψαν στο παλιό παραμύθι περί του κινδύνου που λέγεται Ιράν.


Στην παράσταση αυτή έχουν επιδοθεί εδώ και πολύ καιρό, με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Όμως μόλις μερικές εβδομάδες πριν, στη σχετική έκθεση ΝΙΕ που συνέταξαν και οι 16 μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μαζί, διαβεβαίωναν (ενάντια σε αυτά που προπαγάνδιζε η κυβέρνηση, αλλά και πληθώρα Δημοκρατικών πολιτικών, όπως ο «αριστερός» Μπάρακ Ομπάμα), ότι το Ιράν έχει εγκαταλείψει το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα από το 2003, όπως ακριβώς ισχυριζόταν η Τεχεράνη!
Δυστυχώς για τον Μπους η αποκάλυψη αυτή συνέπεσε σχεδόν με την προπαγάνδα πολέμου που ξεκινούσε στη Μ. Ανατολή. Έτσι επινοήθηκε στα γρήγορα το σενάριο της «επίθεσης» ιρανικών ταχύπλοων σε τρία πλοία του ΗΠΑ που περνούσαν τα στενά του Ορμούζ. Επειδή η υπόθεση στήθηκε πρόχειρα, κατέληξε σε φιάσκο, αφού αποδείχθηκε πολύ εύκολα η σκηνοθεσία του βίντεο (οι Ιρανοί «έπαιξαν» τη δική τους πολύ πιο πειστική εκδοχή βίντεο), ενώ και η ηγεσία του αμερικανικού ναυτικού δεν μπορούσε να στοιχειοθετήσει «απειλή» από σχεδόν άοπλα τριμελή πληρώματα πέντε ταχύπλοων απέναντι στα πάνοπλα θηρία των ΗΠΑ.
Παρά τη γελοιοποίηση των ισχυρισμών για ιρανική απειλή, τελικά ο Μπους συμφώνησε να προμηθεύσει το Σαουδάραβα μονάρχη με στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας πολλών εκατομμυρίων δολ., ενώ συνολικά προτίθεται να πουλήσει στις δυναστείες του Κόλπου στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 15 δισ. ευρώ.

«Δημοκρατία»


Οι εξαγγελίες του Μπους για δημοκρατική Μέση Ανατολή αποδείχθηκαν επίσης πομφόλυγες: Ο Αμερικανός πρόεδρος «έδειξε» ως παράδειγμα δημοκρατίας το καθεστώς του εγκάθετου Μαλίκι στο Ιράκ. Επίσης εξήρε τις προσπάθειες του στυγνού δικτάτορα Μουμπάρακ στην Αίγυπτο («ηγείται στην πορεία για τη δημοκρατία», είπε), ενώ καλά λόγια είχε και για τους άλλους μονάρχες που συνάντησε στην αραβική χερσόνησο. Κι όμως υπάρχουν δύο χώρες στην περιοχή, όπου έχουν γίνει πραγματικές εκλογές, όπου δηλαδή υπάρχει τουλάχιστον αλλαγή στα κόμματα ή στα πρόσωπα που βρίσκονται στην κορυφή της εξουσίας: στο Ιράν και στην Παλαιστίνη με τη νίκη της Χαμάς. Κι όμως, ο Μπους ζητά από τους αραβικούς λαούς να θεωρήσουν ως… εχθρό της δημοκρατίας στη Μ. Ανατολή αυτές τις δύο μοναδικές εκλεγμένες κυβερνήσεις, και ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας τα συμμαχικά με τις ΗΠΑ δεσποτικά αστυνομικά καθεστώτα.


Επίσης ζητά να ξεχάσουν ότι και οι όποιες άλλες διαδικασίες είχαν την παραμικρή επίφαση δημοκρατίας στον αραβικό κόσμο, τελικά σήμαναν την ενίσχυση πολιτικών ρευμάτων που οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκράτες: των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, της Χαμάς στην Παλαιστίνη, των εκπροσώπων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, των σιιτών στο Ιράκ.
Οι αραβικοί λαοί ξέρουν πια καλά ποια είναι η δημοκρατία και ποια όχι. Και το σημαντικότερο είναι ότι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πώς κατακτιέται…


Πέτρος Τσάγγαρης

Λέξεις Κλειδιά