Τ ο πρώτο κουδούνι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει τα σχολεία με 6.000 κενές θέσεις εκπαιδευτικών. Το δράμα φέτος είναι στην προσχολική αγωγή.
Μετά την μεγάλη απεργία των δασκάλων το 2006, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που καθιέρωσε την υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έκαναν τίποτα για να εξασφαλίσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Δεν αύξησαν τις προσλήψεις νηπιαγωγών: Για τα έτη 2009-11 προκήρυξαν μόλις 1.000 θέσεις, δηλαδή 600 λιγότερες από την προηγούμενη προκήρυξη. Δεν κάλυψαν τις ανάγκες σε αίθουσες. Το μόνο που έκαναν ήταν ότι το 2007 έδωσαν τη δυνατότητα στους δήμους να ιδρύουν τμήματα νηπιαγωγείων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων με την μέθοδο των «ανταποδοτικών τελών».
Είναι ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί. Τον Ιούλη του 2001 η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μετέφερε, στο όνομα τάχα της αποκέντρωσης, τους δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς στους δήμους, αλλά …ξέχασε να τους δώσει και τα απαιτούμενα κονδύλια. Έτσι οι δήμοι για καταφύγουν στα «τροφεία», τα οποία σήμερα κυμαίνονται από 50 – 200 € το μήνα, ανάλογα με το δήμο. Εκεί θέλουν να καταλήξουν και τα δημόσια νηπιαγωγεία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΟΕ, 60.000 τετράχρονα και πεντάχρονα παιδιά δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα να βρουν θέση στα δημόσια νηπιαγωγεία. Το να έχουν φοιτήσει σε νηπιαγωγείο θα είναι του χρόνου αναγκαία προϋπόθεση για να τους επιτραπεί η εγγραφή στην πρώτη δημοτικού. Αυτή η κατάσταση σπρώχνει ένα μεγάλο αριθμό παιδιών στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία στα οποία τα τροφεία και δίδακτρα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, έχουν φθάσει μέχρι και τα 8.000 € το χρόνο. Οι έμποροι της εκπαίδευσης κάνουν ένα ακόμα πάρτι πάνω στις πλάτες μας. Πέρσι αυξήθηκαν κατά 20,3% τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ιδρύθηκαν δηλαδή 193 νέα νηπιαγωγεία. Η εμπορευματοποίηση του νηπιαγωγείου αποτελεί μία πολιτική επιλογή που κόβει ακόμα ένα κομμάτι από το εισόδημα των εργαζομένων.
Οι δύο εκπαιδευτικές ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών προσανατολίζονται για κοινούς αγώνες το επόμενο διάστημα. Μέχρι τις 25 του Σεπτέμβρη το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα εισηγηθεί στις τοπικές ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ) το πρόγραμμα δράσης, το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη θα γίνουν οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και στις 11 Οκτώβρη η γενική συνέλευση των προέδρων θα πάρει την τελική απόφαση. Όλα δείχνουν ότι η σωρευμένη αγανάκτηση από την πολιτική της κυβέρνησης θα μας οδηγήσει σε ένα απεργιακά καυτό φθινόπωρο.
Σωτήρης Μάρταλης
Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής
Διαβάστε επίσης: