Του Θανάση Κούρκουλα
Μ νημείο ρατσιστικής στοχοποίησης κατά των μεταναστών και αρχή γενικευμένης καταστολής αποτελεί το «Πόρισμα για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας», που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο, με εισήγηση του Μ. Χρυσοχοΐδη. Το υπουργείο του –που έχει την αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία μεταξύ των 9 συναρμόδιων υπουργείων– παρουσίασε «σχέδιο» άμεσης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης «αντιμετώπισης» των βασικών προβλημάτων υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας, λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, εγκαταλείποντας κάθε προσωπείο «ανθρωπισμού» και σεβασμού δικαιωμάτων και κλείνοντας το μάτι στις πιο ρατσιστικές φωνές και κάθε λογής κερδοσκόπους ακινήτων. Παρότι το πρόβλημα της υποβάθμισης δεν είναι αστυνομικό –όπως παραδέχονται και στο ΠΑΣΟΚ– η αστυνομία είναι αυτή που θα το «αντιμετωπίσει» και πάλι, με τη δημιουργία ενός νέου αστυνομικού σώματος τάχα «ήπιας» καταστολής.
Εκκαθάριση
Οι νέοι Ράμπο (στους οποίους, λένε, θα συμπεριλαμβάνονται πλέον και μετανάστες αστυνομικοί) θα επιχειρήσουν «εκκαθάριση» του κέντρου από τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι οποίοι, απ’ ό,τι φαίνεται, θεωρούνται η Νο 1 αιτία υποβάθμισης της πόλης. Αντί για νομιμοποίηση και κοινωνική ένταξη των μεταναστών η «λύση» θα είναι τα πογκρόμ. Με μεταφορά μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της περιφέρειας, ώσπου να απελαθούν, καθώς και με αναγκαστικές εξώσεις από σπίτια που νοικιάζουν από Έλληνες ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις! Όσοι μετανάστες δεν μπορούν να απελαθούν –λόγω του ότι οι χώρες τους βρίσκονται σε πόλεμο, δεν διαθέτουν πρεσβείες στην Ελλάδα ή απλά δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές στη βρομοδουλειά των απελάσεων– θα υπάγονται σε ένα αδιευκρίνιστο καθεστώς «ανοχής παραμονής». Κάτι που προϊδεάζει για μια νέα υπο-κατηγορία μεταναστών μειωμένων δικαιωμάτων στην γκρίζα ζώνη της υπερεκμετάλλευσης. Και βρίσκεται μίλια μακριά από την όποια έννοια νομιμοποίησης και παροχής δικαιωμάτων.
Για το πρόβλημα των ναρκωτικών προβλέπεται η έξωση των μονάδων του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο. Η παρουσία των τοξικοεξαρτημένων ασθενών φαίνεται να αποτελεί το Νο 2 κίνδυνο υποβάθμισης της πόλης για το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, αντί για επέκταση της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ, με δημιουργία νέων μονάδων χορήγησης μεθαδόνης σε πολλαπλά σημεία της πόλης, ώστε να εξαλειφθεί η τεράστια λίστα αναμονής που σπρώχνει τους ασθενείς στα κυκλώματα, επιχειρείται η εξόντωσή τους. Επιτυγχάνεται έτσι ένας ακόμα διπλός στόχος της κυβέρνησης του μνημονίου. Αφενός η περιστολή των «άχρηστων» κοινωνικών δαπανών του ΟΚΑΝΑ και αφετέρου η ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση και στοχοποίηση των ασθενών τοξικοεξαρτημένων, που θα υπαχθούν –λέει– στα νοσοκομεία... Την ώρα που αυτά ήδη υπολειτουργούν επικίνδυνα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία όλων των ασθενών.
«Παρεμπόριο»
Για το «παρεμπόριο» τώρα… Ούτε κουβέντα δεν γίνεται για τη δυνατότητα απόκτησης αδειών μικροπωλητών από μετανάστες. Αντί γι’ αυτό, οι Ράμπο της «ήπιας καταστολής» θα αναλάβουν το κυνηγητό και την «καταγραφή» των μεταναστών μικροπωλητών. Ενώ τα προϊόντα που κατάσχονται, θα διανέμονται, λέει, σε άπορους! Πρόκειται για απίστευτη ρατσιστική υποκρισία και ταξική ξεδιαντροπιά το να ισχυρίζεται μια κυβέρνηση υποτιθέμενης «κοινωνικής ευαισθησίας» πως θα παίρνει με το ένα χέρι από τον ένα φτωχό για να δίνει στον άλλο, με κριτήριο την προέλευση του καθενός. Για να χρυσωθεί το χάπι, γίνεται λόγος για χωροθέτηση «πολυπολιτισμικών αγορών», μακριά βέβαια από περιοχές εμπορικής δραστηριότητας. Κάτι σαν εξορία για κάποιους μικροπωλητές που –άγνωστο με ποια κριτήρια– θα υπόκεινται τελικά και σε φορολόγηση των ειδών τους.
Τέλος, για τους αστέγους προτείνεται η... καταγραφή τους, ενώ τονίζεται ότι τα συσσίτια αστέγων δεν αποτελούν λύση. Ώστε να μετακινηθούν κάποτε σε μονάδες του υπουργείου Υγείας, που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τις λίγες δεκάδες κλίνες. Και βέβαια αυτά δεν αφορούν τους άστεγους μετανάστες χωρίς χαρτιά, που θα παραμείνουν στο έλεος των πογκρόμ και της ρατσιστικής «ήπιας καταστολής».
Όπως είναι φανερό, η λύση του ΠΑΣΟΚ για την υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας είναι η εξόντωση των θυμάτων της κρίσης: Οι φτωχοί, οι μετανάστες, τοξικοεξαρτημένοι, άστεγοι και μικροπωλητές, αντί για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους. Απώτερος στόχος τους; Το ιστορικό κέντρο να ζήσει κάποτε ιστορικές στιγμές δόξας του real estate τύπου Ψυρρή, με παραλλαγές ίσως στις χρήσεις γης και ακινήτων. Κάτι που μπορεί να αποτελεί τη μύχια επιθυμία του κυβερνητικού επιτελείου, αλλά φαντάζει εξαιρετικά αβέβαιη επενδυτική προοπτική στην περίοδο του ΔΝΤ. Αντί για όλα αυτά, η πάλη για νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα των μεταναστών, για κοινωνικές δαπάνες και μέτρα καταπολέμησης της φτώχιας και της ανεργίας, για προστασία των αστέγων και των τοξικοεξαρτημένων θα παραμείνει η μόνη πραγματική ελπίδα για την αναβάθμιση της ζωής μας. Και σίγουρα η μόνη πραγματική προοπτική ανθρώπινης ζωής στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.