Η απεργία των μεταναστών εργατών γης ανοίγει δρόμους!
Τις προηγούμενες εβδομάδες στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας, χιλιάδες μετανάστες εργάτες από το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έγραψαν τη δική τους Ιστορία. Δεν ήταν ιστορία φόβου, εκμετάλλευσης και καταπίεσης όπως συνήθως. Ήταν ιστορία συλλογικής αξιοπρέπειας και αγώνα που σφραγίστηκε από μια σκληρή τριήμερη απεργία.
Μ ια απεργία που ήρθε σε σύγκρουση με τους εργοδότες και τους μπράβους τους, κέρδισε την αλληλεγγύη του πανελλήνιου, ταρακούνησε την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές και αφύπνισε τα συνδικάτα. Οι «ξένοι» της Μανωλάδας ανέδειξαν τη δύναμη της εργατικής τάξης, και θύμισαν ότι η συλλογική οργάνωση και η απεργία αποτελεί αποτελεσματικό όπλο ακόμα και των πιο καταπιεσμένων τμημάτων: των μεταναστών εργατών χωρίς χαρτιά.
Δεν κέρδισαν, όλα όσα ζητούσαν. Το μεροκάματο ανέβηκε 2€, και έφθασε για τους περισσότερους στα 25€, απέχοντας από τα 30,4 της συλλογικής σύμβασης. Κάποιοι παραγωγοί έδωσαν 26, ενώ άλλοι υποσχέθηκαν 28€. Αρκετοί μετανάστες πήραν τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσαν, έως και 7 μήνες. Οι παραγωγοί δεσμεύτηκαν ότι θα τους φτιάξουν σπίτια για να μην κοιμούνται μαζί με τις φράουλες και ότι θα αναλάβουν τη μεταφορά των εργατών στο χωράφι. Η κυβέρνηση και η νομαρχία είπαν ότι θα εξετάσουν τη χορήγηση «νομιμοποιητικών εγγράφων» και ασφαλιστικής κάλυψης στους εποχιακούς εργάτες. Όμως το σημαντικότερο από όλα είναι ότι οι ίδιοι οι μετανάστες ξέρουν τώρα πια ότι το αφεντικό δεν είναι παντοδύναμο. Ότι μπορούν να κερδίσουν μια καλύτερη ζωή όταν διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματά τους.
Όλα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα στις 30/3 στο περιοδικό «Ε» της Ελευθεροτυπίας. Για μια ακόμα φορά οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Χρόνια τώρα οι Δημοτικές Αρχές, η τοπική Αστυνομία, η Νομαρχία, η Επιθεώρηση Εργασίας και το Υπουργείο Εργασίας έκαναν τα στραβά μάτια. Αποσιωπούσαν ότι οι εργάτες γης στην Ηλεία παίρνουν μόλις 22€ την ημέρα, πως δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες 8 και 10 ώρες την ημέρα μέσα στα θερμοκήπια όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 45 βαθμούς Κελσίου όταν έξω έχει 30. Πως δεν έχουν ασφάλιση. Ότι εκεί δουλεύουν και ανήλικα παιδιά. Ότι κοιμούνται μέσα στα θερμοκήπια στη μέση του πουθενά, για να γλυτώνουν τα αφεντικά το κόστος διαμονής και μεταφοράς. Ότι η διαπραγμάτευση του μεροκάματου δεν γίνεται από κάποιο συνδικάτο αλλά με κυκλώματα μεσαζόντων δουλεμπόρων, που έχουν φτιάξει «κλειστές» ομάδες εργατών σε 25 φρουρούμενους καταυλισμούς για χιλιάδες μετανάστες στη Νέα Μανωλάδα, τη Βάρδα και το Λάππα.
Όμως ακόμα και μετά από το δημοσίευμα δεν άλλαξαν πολλά. Η Φάνη Πετραλιά δήλωσε ότι θα εξετάσει τις καταγγελίες. Βουλευτές Ηλείας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για μεμονωμένες περιπτώσεις παρανομίας και υπερασπίστηκαν το σύνολο των παραγωγών. Ο αντιδήμαρχος Βουπρασίας είπε ότι ο Δήμος «δεν μπορεί να χτίσει σπίτια ούτε να σταματήσει μια δυναμική καλλιέργεια». Τα δημοσιεύματα συνεχίστηκαν και διεθνή ΜΜΕ άρχισαν να μιλάνε για τους σύγχρονους δούλους της Ηλείας. Στις 9 και 10/3 έφθασε στην περιοχή η Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που διαπίστωσε κάποιες παραβάσεις εργοδοτών, και επέβαλλε κάποια πρόστιμα μερικών χιλιάδων Ευρώ. Όμως οι παραγωγοί είχαν προλάβει να απομακρύνουν την πλειοψηφία των μεταναστών από τα χωράφια. Η Αστυνομία έκανε προσαγωγές δεκάδων μεταναστών στο τμήμα (που βρήκαν το μπελά τους καθώς οι περισσότεροι δεν είχαν χαρτιά) και μετρημένων στα δάχτυλα παραγωγών που τους έκανε απλά …συστάσεις. Στο ΑΤ Βάρδας υποβλήθηκαν μηνύσεις σε 31 μετανάστες και σε 4 μόλις επιχειρηματίες. Οι φραουλάδες συνέχισαν να προκαλούν με δηλώσεις όπως εκείνη του Ανδρέα Γουργούρη, αντιπρόεδρου της Ομάδας Παραγωγών φράουλας «Υρμίνη» στις 12/4 πως «Δεν υπάρχει κανενός είδους εκμετάλλευση στους ξένους εργάτες» και πως «δουλεύουν 6,5 ώρες ημερησίως» και γι’ αυτό παίρνουν 23,5€.
Τις επόμενες μέρες αντιρατσιστικές οργανώσεις, κόμματα της αριστεράς και συνδικάτα έκαναν δημόσιες καταγγελίες και απαίτησαν κυρώσεις για τους παραγωγούς και λήψη μέτρων για τους εργάτες. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πήγαν στην περιοχή για να ενημερώσουν τους ξένους εργάτες για τα δικαιώματά τους. Στις 18/4 ξεκίνησε η γενική απεργία και πάνω από 2000 εργάτες γης αρνήθηκαν να εργαστούν μέχρις ότου ανέβουν τα μεροκάματα και βελτιωθούν οι όροι διαβίωσης. Το Σάββατο 19 Μάρτη 700 μετανάστες από το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες έκαναν απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού. Η συγκέντρωση γεμίζει τους εργάτες και τους συμπαραστάστες τους με ενθουσιασμό. Όμως οι φραουλάδες και μπράβοι τους επιτίθενται το ίδιο βράδυ σε συνδικαλιστές του ΚΚΕ και στέλνουν 4 στο νοσοκομείο, μπροστά στα μάτια απαθών αστυνομικών. Οι υπόλοιποι γλιτώνουν χάρις στην παρέμβαση των μεταναστών. Την Κυριακή 20/4 το ΚΚΕ κάνει διαδήλωση στην πλατεία μαζί με μετανάστες. Οι παραγωγοί μαζί με μπράβους προσπαθούν να τρομοκρατήσουν μετανάστες για να γυρίσουν στα χωράφια όπου οι φράουλες σαπίζουν. Γίνονται διαπραγματεύσεις που καταλήγουν σε μικρή αύξηση μεροκάματου σε όλη την περιοχή, καταβολή δεδουλευμένων και δεσμεύσεις για τα υπόλοιπα αιτήματα. Είναι μια πρώτη νίκη των απεργών εργατών γης και των συμπαραστατών τους.
Θανάσης Κούρκουλας