Στο 3ήμερο εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας «ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ» (18-19-20 Γενάρη) για τη δημιουργία πάρκου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, 10.000 παιδιά με τους δασκάλους και καθηγητές τους συμμετείχαν στην πρώτη δενδροφύτευση, ενώ στις δυο βραδινές συζητήσεις παραβρέθηκαν πάνω από 500 άτομα στην καθεμία. Συνολικά από τον χώρο των περιπτέρων, τη διημερίδα και τη συναυλία πέρασαν πάνω από 5.000 άνθρωποι.
Π ερίπου 90 περίπτερα στήθηκαν για να «στεγάσουν» τα κινήματα πόλης, δημοτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες. Εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι κινήσεις πολιτών δεν είναι απλά «σφραγίδες», ούτε αποτελούνται από κάποιους «γραφικούς», αλλά συγκεντρώνουν ενεργοποιημένους πολίτες. Αυτοί που βρισκόμαστε εκεί είμαστε εργαζόμενοι άνθρωποι που η ζωή μας πλήττεται στη δουλειά από τις επιθέσεις στο ασφαλιστικό, τις υπερωρίες, τις αμοιβές και τις σχέσεις εργασίας, αλλά και στη γειτονιά που μας κλέβουν τους ελεύθερους χώρους και τις παραλίες, ρυπαίνουν τον αέρα και το νερό μας, κοντεύουμε να πεθάνουμε από την αφόρητη ζέστη και τις πλημμύρες.
Στη «συνέλευση των κινημάτων» τοποθετήθηκαν περισσότεροι από 30 ομιλητές και το ευχάριστο ήταν ότι πλέον έχει ξεκαθαριστεί στη συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν ότι δεν πρόκειται για ένα εξειδικευμένο οικολογικό ζήτημα, αλλά για συγκεκριμένη ταξική επιλογή. Ο νεοφιλελευθερισμός επιτίθεται και διαθέτει γη και ύδωρ στα μεγάλα συμφέροντα, ενώ αφήνει τους «φτωχότερους των φτωχών» έρμαια στη ζέστη, την ξηρασία ή τις πλημμύρες, χωρίς να μπορούμε να «πάρουμε ανάσα»!
Οι επιστήμονες και ειδικά από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ επιβεβαίωσαν περίτρανα ότι πρόκειται για πολιτική επιλογή το αν θα γίνει πάρκο ή μια νέα πόλη στο πρώην αεροδρόμιο. Απέδειξαν ότι η κυβέρνηση αυτή (όπως και οι προηγούμενες που λειτουργούσαν υπό την αποτελεσματική πίεση των μεγάλων εργολάβων, κατασκευαστών κλπ) λέει πολλά ψέματα. Όσο πράσινες κι αν χρωματιστούν οι μακέτες, από τα 5.300 στρ. του πρώην αεροδρομίου, μόνο τα 2.650 στρ. θα καλυφθούν από υψηλό πράσινο κι αυτά κατακερματισμένα, ανάμεσα σε μίνι ουρανοξύστες, παρκινγκ, οικιστικά συγκροτήματα, εμπορικά κέντρα και λεωφόρους! Αν υλοποιηθεί το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ θα μετακινούνται στον χώρο 14-21.000 αυτοκίνητα. Θα φυτευτούν μόνο 40-60.000 δένδρα, ενώ αν εφαρμοζόταν το σχέδιο του Εθνικού Κήπου του 1839-40, θα αντιστοιχούσαν 1.600.000 δένδρα και θάμνοι. Αλλά και «αραιότερο» σενάριο ώστε να γίνει αστικό πάρκο και όχι βοτανικός κήπος, σημαίνει 750.000 δένδρα και θάμνους.
Χρηματοδότηση
Ως προς την χρηματοδότηση ακόμα μεγαλύτερα ψέματα από τον κ. Σουφλιά: στο κόστος του πάρκου υπολογίζει την υπογειοποίηση της παραλιακής και γενικά οδικά έργα! Μην ξεχνάμε ότι θέλει να συνδέσει και την Αττική Οδό με το «λεγόμενο» πάρκο. Μεγαλύτερη απάτη είναι το «Πράσινο Ταμείο» και οι θεωρίες για προνομιούχα προάστια, αφού δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να συντηρηθεί ένα πάρκο, όπως έχει υπολογίσει το ΕΜΠ σύμφωνα με την εμπειρία των αγγλικών πάρκων. Επίσης, τα λεφτά που θα εξοικονομηθούν από το Ελληνικό, πού θα τα διοχετεύσει ο κ. Σουφλιάς; στον «ερασιτέχνη» ΠΑΟ στον Ελαιώνα ή στην χήρα Ζωγράφου; ποιά ακριβώς υποβαθμισμένη περιοχή σκέφτεται να «αναβαθμίσει»: τον Κορυδαλλό, το Ίλιον, το Χαϊδάρι, το Βοτανικό, του Ζωγράφου; Γιατί στο 3ήμερο ήταν κινήσεις πολιτών από όλα αυτά τα μέρη και δεν έδειξαν να…γνωρίζουν τις καλές προθέσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού είχαν παρόμοια αιτήματα με αυτά του Ελληνικού, του Αλίμου, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας.
Ο κόσμος γιουχάισε το γεν. γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ Ευ. Μπαλτά και διαμήνυσε στο Σουφλιά ότι τα σχέδιά του δεν θα περάσουν.
Η εμπειρία από τα κάγκελα του Ελληνικού το καλοκαίρι έδειξε ότι η κινητοποίηση του κόσμου μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης και των φίλων και συμμάχων της. Φυσικά θα απαιτηθούν μεγαλύτερης κλίμακας κινητοποιήσεις για μια ανάλογη ανατροπή, αφού είναι πολλά τα λεφτά!
Το Ελληνικό, ο Ελαιώνας, το Γουδή, ο Ιππόδρομος αφορούν όλους μας που ζούμε και εργαζόμαστε στις φρικτές συνθήκες αυτής της πόλης και της χώρας, που έγιναν ακόμα χειρότερες μετά και από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.
Το 3ήμερο πέτυχε επειδή πλαισιώθηκε από τις ενεργές αυτές κινήσεις πολιτών και όχι επειδή «κατάφεραν» επιτέλους να καθίσουν στο ίδιο πάνελ δεξιοί, αριστεροί και ΠΑΣΟΚοι δήμαρχοι. Ούτως ή άλλως η αλήθεια είναι ότι η βασική στήριξη αλλά και ο νικηφόρος αέρας έπνεε από το δήμο Ελληνικού, όπου…συμπτωματικά οι δημοτικές αρχές πρόσκεινται στην αριστερά.
Σύμμαχοι είναι οι εργαζόμενοι που θίγονται από τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν θα χαρίσουμε ούτε μια σπιθαμή γης.
Επόμενη στάση: Ελαιώνας, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 27 Ιανουαρίου, 12 μμ, συζήτηση και δράση!
Κατερίνα Γιαννούλια