CAMPING RESIST.RECLAIM.REVOLT 2022

r camping

Το Camping Resist Reclaim Revolt 2022 θα γίνει από τις 27  Ιουλίου εώς τις 3 Αυγούστου στο Camping Marmaras, στη  Χαλκιδική. Για άλλη μια χρονιά, το καθιερωμένο Camping  που οργανώνει το rproject.gr, θα είναι μία ευκαιρία συνάντησης, ξεκούρασης και πολιτικής συζήτησης μέσα στο  καλοκαίρι. 

Tο σύνθημα του φετινού camping είναι «Ειρήνη στους Λα ούς - Πόλεμος στους αφέντες»! Σε μία περίοδο που τα τύμπανα του πολέμου ήχουν πολύ απειλητικά και στη δική  μας γειτονιά, το φετινό μας camping είναι αφιερωμένο στους αγώνες και τα κινήματα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους πολεμικούς ανταγωνισμούς. 

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζεται, υπενθυμίζει τη βαρβαρότητα του πολέμου αλλά  και τον προβληματισμό, την αγωνία για τις δυνατότητες  του αντιπολεμικού κινήματος να σταματήσει την πολεμική  μηχανή.  

Η ιστορία της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος είναι από τη γέννησή τους συνδεδεμένες με τους αγώνες  ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. 

Το πρώτο μεγάλο σφαγείο της ανθρωπότητας στον 20ο αιώνα ήταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που κόστισε τις ζωές  εκατομμυρίων εργατών. Η στάση των εργατικών κομμάτων και της τότε Αριστεράς ήταν καθοριστική. Ένα τμήμα της μετέπειτα επαναστατικής Αριστεράς αντιστάθηκε στις πατριωτικές κορώνες και στάθηκε αποφασιστικά  ενάντια σε κάθε πολεμικό ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστών, υπερασπιζόμενοι την ειρήνη και τις ζωές των εργατών/τριών. Η σοσιαλιστική επανάσταση στη Ρωσία του  1917 ήταν η «πρακτική» απάντηση που έβαλε τέλος στον  Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Και στα πιο σύγχρονά μας παραδείγματα, υπάρχουν πολύ  σημαντικές «στιγμές» στην ιστορία των κινημάτων και  των αγώνων ενάντια στον πόλεμο, με διεθνή χαρακτήρα.  Τα αντιπολεμικά κινήματα στη Δύση ενάντια στον πόλεμο  που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ στο Βιετνάμ και ο αποφασιστικός  τους ρόλος στην ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού  ήταν συστατικό στοιχείο του διεθνή Μάη του ‘68 αλλά και  της νέας επαναστατικής Αριστεράς που γεννήθηκε τότε.  Τα διεθνή αντιπολεμικά κινήματα στις αρχές του 2000  ενάντια στην αμερικάνικη εισβολή σε Ιράκ και Αφγανιστάν  δημιούργησαν ένα διεθνές αντιπολεμικό κύμα, συσπειρώ νοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε Ευρώπη και  Αμερική, με συγκλονιστικές διεθνείς διαδηλώσεις που  απαιτούσαν το σταμάτημα της εισβολής. 

Η ιστορία των αντιπολεμικών αγώνων είναι και φεμινιστική. Από τις παραδόσεις της Ρόζα Λούξεμπουργκ και της  Αλεξάντρα Κολοντάι μέχρι το πρόσφατο Φεμινιστικό Αντιπολεμικό Μανιφέστο και την ηρωική στάση των Ρωσίδων  φεμινιστριών, η γυναικεία αντίσταση ήταν και παραμένει  αναπόσπαστο τμήμα των κινημάτων ενάντια στον πόλεμο. Ο πόλεμος πλήττει πολλαπλά και διαθεματικά τις γυναίκες και για αυτό η φεμινιστική αντίσταση στον πόλεμο  αποκτά ιδιαίτερη σημασία και μπορεί να πολλαπλασιάσει  τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του δικού μας κόσμου,  που αγωνίζεται εδώ και τώρα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ενάντια στους πολεμικούς εξοπλισμούς και την άγρια λιτότητα που τους συνοδεύουν. 

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική εκστρατεία και την καταστροφή της «Μεγάλης  Ιδέας», θα συζητήσουμε για τον εθνικισμό και τους πολεμικούς κινδύνους που καλλιεργεί, σε μία περίοδο που ο  μακρόχρονος ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός βρίσκεται  σε όξυνση και τα προγράμματα πολεμικών εξοπλισμών  «ματώνουν» τους λαούς και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. 

Η φετινή διοργάνωση του Camping Resist.Reclaim.Revolt  στη Χαλικιδική μας δίνει και την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πλούσια ιστορία της Θεσσαλονίκης, την ιστορία  μιας πολυεθνικής πόλης και μιας πολυεθνικής εργατικής  τάξης, με ισχυρές παραδόσεις και μεγάλη συμβολή στην  ιστορία της Αριστεράς και του συνδικαλιστικού κινήματος. 

Φυσικά, μέσα στο πρόγραμμα των συζητήσεων θα υπάρξει  και συζήτηση για τις Σκουριές, την καταστροφική πολιτική των εξορύξεων για το περιβάλλον, την εμβληματική  τοπική αντίσταση των κατοίκων τα προηγούμενα χρόνια  απέναντι σε τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα, τώρα  που ο φάκελος των εξορύξεων «ανοίγει» ξανά από την κυβέρνηση, στο φόντο της ενεργειακής κρίσης.